Skocz do zawartości

[mostek] Złamana śruba w mostku

Nudziarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem czy to dobry pomysł ale można by spróbować rozwiercić albo lepszy pomysł ;) Wziąć taniego imbusa i przyspawać go do tej śrubki i w tedy można wykręcić ;) Po spawaniu będzie tworzyć jedną całość, czyli będzie śrubka z uchwytem do demontażu.

Napisano

Taak, jasne, a mostek bedzie kompletnie rozhartowany od temperatury i peknie na pierwszym krawezniku. Ciezko, moznaby to sprobowac naciac wzdluz i wykrecic plaskim srubokretem.

Napisano

Rozhartować aluminium? hmm ciekawe...

Nudziarz zależy jakie narzędzia masz do dyspozycji ale najpewniej byłoby rozwiercić.

I wystarczy jednej śruby się pozbyć, drugą odkręcisz kręcąc całym elementem "frontowym" mostka.

Napisano

Zamiast spawać można by było rozwiercić cienkim wiertłem do metalu, włożyć coś dłuższego do środka i przykleić.

Po związaniu kleju po prostu wykręcić śrubę. ;)

Napisano

Lewe wiertło hmmmm ciężko będzie je załatwić. Mi coś przyszło na myśl wziąć wiertło około 1.5mm wywiercić otwór i przekrzywić wiertło wiercąć żeby zrobić miejsce na śrubokręt jakiś mały hmmm tylko boje się, że mogę dowiercić się do gwintu mostka i wtedy to już będe miał przegwizdane a taki fajny mostek :P

Napisano

Miałem raczej na myśli rozwiercenie śrub, lekkie nagwintowanie i wykręcenie przez wkręcenie na wylot tą nową śrubą... Metodą podaną zaraz nade mną to możesz sobie najwyżej zerwać gwint.

• Mod Team
Napisano

Sprawa jest nieciekawa. Aluminium jest guwnianym materiałem pod tym wzgledem.

Przyspawanie klucza jak to było proponowane moze sie udac ale tez i niekoniecznie bo spaw nie jest wybitnie mocny a skoro sruba (ktora zazwyczaj ma "twardosc" powyrzej 9) sie urwała to moga byc problemy z wykreceniem.

POzatym spawanie nie rozhartuje aluminium bo jego sie nie hartuje ale moze spowodowac powstanie dziwnych naprezen i faktycznie mostek mogłby pęknąć.

Sruby strzelam sa 5 gora 6mm. pasowało by rozwiercic mozliwie jak najwiekszym wiertłem tak aby wgintu nie uszkodzić. posniej odpowiedni wykretak i modlicc sie zeby pisciło :P

Zasanawiam sie czy mostek jest wart tyle zachodu ... I tak przy okazji Jezeli to było przy zakrecaniu to ładnie Doje**** te sruby.

Napisano

Wykrętak, albo rozwiercić i przegwintować na większą śrube, lub dać przelotową z nakrętką(jeśli jest miejsce).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...