goralka Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Wiem, że dla znawców to pewnie banalne pytanie, dla mnie nie, bo robię to pierwszy raz. Odkręciłam hamulce w rowerze Giant Rincon, Tektro typu V, bałam się, że się uszkodzą w samolocie, ale chyba to był błąd. Po zahamowaniu powinny się automatycznie "odsuwać" od obręczy, tak? a moje się nie oddalają, są cały czas w tej samej pozycji. Czy to kwestia regulacji małej śrubki? Tylko np w jednym nie mogę jej bardziej dokręcić. A może powinnam jakoś zmienić położenie jakiejś takiej sprężyny (to znaczy chodzi mi o ten "drut", który chyba powinien być bardziej napięty). Nie mam pojęcia, a potrzebuję roweru, niestety nie ma w pobliżu serwisu a to mój jedyny środek lokomocji:((( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Zobacz, czy czasem sprężyna nie spadła z zaczepu (tył hamulca). Zdjęcie poglądowe (chodzi o ten czarny drucik z boku): edit: bo rozumiem, że podczas zakładania hamulca "drucik od sprężyny" wystający z niego został wsadzony w środkowy otwór przy piwocie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Zerknij do FAQ - tam masz całe vademecum dotyczące regulacji v-ek. Postępuj zgodnie z wytycznymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Jezeli ma tektro SCD to regulacja odbywa sie kapke inaczej niz przecietnej vki i w faq z tego pamietam owy opis nie wystepuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaro1989 Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 w niektórych ramach, nie wim czy w Twojej również, występują wokół pivotów (bolców do których przykręcamy hamulce) 3 otwory w które się wkłada sprężynę. spróbuj ją umieścić w ten otwór najbliżej położony obręczy koła. możesz też o ile rto możliwe, poluzować klocki hamulcowe i odsunąć je od obręczy- może pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.