Skocz do zawartości

[hamulce tektro V]

goralka

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że dla znawców to pewnie banalne pytanie, dla mnie nie, bo robię to pierwszy raz. Odkręciłam hamulce w rowerze Giant Rincon, Tektro typu V, bałam się, że się uszkodzą w samolocie, ale chyba to był błąd. Po zahamowaniu powinny się automatycznie "odsuwać" od obręczy, tak? a moje się nie oddalają, są cały czas w tej samej pozycji. Czy to kwestia regulacji małej śrubki? Tylko np w jednym nie mogę jej bardziej dokręcić. A może powinnam jakoś zmienić położenie jakiejś takiej sprężyny (to znaczy chodzi mi o ten "drut", który chyba powinien być bardziej napięty). Nie mam pojęcia, a potrzebuję roweru, niestety nie ma w pobliżu serwisu a to mój jedyny środek lokomocji:(((

Zobacz, czy czasem sprężyna nie spadła z zaczepu (tył hamulca).

Zdjęcie poglądowe (chodzi o ten czarny drucik z boku):

edit: bo rozumiem, że podczas zakładania hamulca "drucik od sprężyny" wystający z niego został wsadzony w środkowy otwór przy piwocie ?

• 8 miesięcy temu...

w niektórych ramach, nie wim czy w Twojej również, występują wokół pivotów (bolców do których przykręcamy hamulce) 3 otwory w które się wkłada sprężynę. spróbuj ją umieścić w ten otwór najbliżej położony obręczy koła. możesz też o ile rto możliwe, poluzować klocki hamulcowe i odsunąć je od obręczy- może pomóc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...