Skocz do zawartości

[amortyzator]rst first air dziwne zjawisko: twardnieje po postoju

wdj40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w moim amorku http://bike-on.pl/product.php?id=11822& od samej nowości zauważyłem dziwne zjawisko-wystarczy ze amor chwile postoi w bezruchu i staje sie twardy do pierwszego ruchu(tak jakby sie sklejał)czy to normalne?

druga sprawa to tez od nowości jest minimalny luz(tylko go czuć po wcisnięciu hamulca i huśtaniu -tak powinno być?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jakiś tam luz musi zawsze być, inaczej amortyzator nie chodził by płynnie.

Co do pierwszego pytania, to pewnie wina oleju, który stojąc spływa w dół. Sprawdź, czy po przytrzymaniu przez chwilę do góry kołami dalej tak się dzieje.

Napisano

Powietrzne amortyzatory często po postoju potrzebują większego impulsu do rozruchu. Zauważałem takie coś w mojej rebie i torze. Na pierwszej przeszkodzie po ruszeniu zawsze delikatnie walnęło po nadgarstkach, potem było już cacy. Wyjątkowym pod tym względem amortyzatorem jest fox, w którym nie występuje to zjawisko. Natomiast luz wg. niektórych producentów (patrz Marcok) jest czymś normalnym.. Choć moim zdaniem luz roboczy jeśli już jest, powinien być minimalny, oraz nie powiększać się. W rebie, torze 318 SA i foxie float nie napotkałem czegoś takiego jak luz roboczy a mimo to praca nie jest upośledzona..

P.S No proszę.. da się.. a Marzocchi zarzeka się, że aby amor działał musi mieć luz.. ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...