Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe hydrauliczne] Regulacja kostek hamulcowych Tektro Auriga Comp

BARMAN2005

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie bardzo proszę o pomoc przy regulacji kostek hamulcowych Tektro Auriga Comp. Co i gdzie odkręcić/przykręcić aby zmienić położenie klocków względem tarczy. Dla jasności zamieszczam link do strony producenta ze szczegółowym opisem moich hamulców.

Przy okazji tego tematu chciałbym jeszcze dowiedzieć się czegoś na temat samych klocków (w końcu trzeba będzie je kiedyś wymienić). Jakie najlepiej wybrać, na co zwracać uwagę? Czy jakiś wpływ ma tarcza lub sam system hamulców? Jakich sami używacie i jakie klocki polecacie innym?

• Mod Team

Wujek google jest strasznie zły i gryzie widze :P ---> http://www.tektro.com/04suport/pdf/Auriga-Polish.pdf

mnie nie pogryzł jakoś.

CO do klocków ich sie nie ustawia, natomiast mozna manewrowac całym zaciskiem. popuść zacisk tak wmiare luzno zeby był, mna sie ruszac. Odkreca sie w tym celu 2 sruby te ktorymi jest zacisk przykrecony do widelca bez rzadnych adaprerów. Jak jest adapter to odkrec te ktore sa od zacisku do adaptera. Jak juz bedziesz miał to luzne zacisnij klamke kilka razy, pozniej zacisnij i trzymajać klamke dokrec zacisk. W ten sposób wszystko sie samo powinno ustawić tak jak być powinno.

Ale masz to w manualu :)

Ja je ustawiam na "oko". Luzuję śruby trzymające zacisk i patrzę na tarczę przez zacisk tak żeby widzieć ustawienie klocków względem niej. Ustawiam je tak żeby każdy był oddalony o tyle samo od tarczy i skręcam całość tak żeby się nie przemieściło przy skręcaniu. U mnie działa wybitnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...