Skocz do zawartości

[rama] Cube LTD Race czy TREK 6500 DISC

Greg00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam prosbe w doborze ramy dla bikera 95kg i 186 cm wzrostu

Rama tylko pod tarcze, (nie chce wypustek pod v-brake)

kwota do 1000 zł

Rama z zacieciem sportowym

W moim przypadku raczej szkoda inwestować w super lekkie ramy - taniej wyjdzie zrzucic pare kilo

zastanawiam sie nad

Cube LTD Race oraz TREK 6500 DISC te dwie znalazłem na allegro - cena ta sama 899 pln

Obecnie mam kellys magnusa 21,5 z 2007 roku

Napisano

zdecydowanie trek, 19,5" bedzie idealna, chyba ze ostro szalejesz, to moze byc nieuposledzajaco przyduzawa

dlaczego tak zdecydowanie trek ?

myslalem wlasnie o rozmiarze 19,5

Napisano

Też wybrał bym Treka, przy 19,5" ma dłuzszą rurę górną (akurat dla twojego wzrostu) niż cube 20", przy tym Trek ma nizszy przekrok - czyli więcej miejsca dla jajek :rolleyes:

Napisano

Greg00 Co wpłyneło na decyzję o zmianie ramy Kellysa , którą obecnie posiadasz ?

Wmiary są sprawą indywidualną i długa rura w Treku może być zdecydowanym minusem .

Wzrost 186 raczej nie predysponuje do długości górnej rury 625 mm.

Według mnie Rama Cube LTD do amatorskiej sportowej jazdy będzie lepsza.

Napisano

Też mam 186cm wzrostu, kupując w tym roku nowy rower rozważałem wybór między 20" a 22". Finalnie wybrałem 20" bo jednak 22" byłoby gigantyczną ciężką ramą, a ten brak wielkościowy nadrobiłem podmianą oryginalnej sztycy i mostka na dłuższe. Ale na Twoim miejscu nie brałbym też ram mniejszych niż 20" bo będą za małe.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Konczac watek zdecydowalem sie na treka

wynegocjowalem z gosciem lepsza cene

Wczesniej bylem w sklepie i pojezdzilem chwile na podobnym rowerze

Odnosnie kellys'a sprawa jest prosta - szukam czegos pod siebie

Cos mi nie gralo - niby wszystko ok a jednak zmienialem mostki na dluzsze odwracalem - nie moglem dopasowac pozycji dla siebie

Na rowerze przejezdzilem jakies dwa sezony

Jak mi trek nie spasuje za rok wymienie na cos innego

Napisano

Też mam 186cm wzrostu, kupując w tym roku nowy rower rozważałem wybór między 20" a 22". Finalnie wybrałem 20" bo jednak 22" byłoby gigantyczną ciężką ramą, a ten brak wielkościowy nadrobiłem podmianą oryginalnej sztycy i mostka na dłuższe. Ale na Twoim miejscu nie brałbym też ram mniejszych niż 20" bo będą za małe.

gadasz głupoty! przecież na tej twojej minimum 20 to gość jajka straci przy jakiś szaleństwach (zawsze się może zdarzyć coś takiego nawet jak ktoś mówi ze nie). ja mam 180 cm i rame 17,5, wiec w jego przypadku 19 to max

Napisano

gadasz głupoty! przecież na tej twojej minimum 20 to gość jajka straci przy jakiś szaleństwach (zawsze się może zdarzyć coś takiego nawet jak ktoś mówi ze nie). ja mam 180 cm i rame 17,5, wiec w jego przypadku 19 to max

popieram w 100%, sam mam ramę 19" i wzrostu 192cm

Napisano

Najprosciej jest mierzyc wszystkich swoja miara. Ja na przyklad mam 178 cm, dosc zwyczajna budowe ciala i 18,5 cala jest dla mnie idealne. Sa to moje wlasne odczucia, ktore sa zbiezne z roznymi kalkulatorami w necie. Gdybym mial 192 cm, na pewno nie jezdzilbym na ramie 19 cali, chyba ze za kare. Dla kogos o wzroscie 186 cm 20 cali moze nie byc minimum, ale na pewno 19 cali nie jest absolutnym maksimum.

Napisano

19" przy 192 cm to jakaś paranoja ( a zwłaszcza w Hexagonie) :thumbsup: . 20" przy 186 cm wydaje sie być optymalne, a przynajmniej bliskie ideału, lub 19,5" Treka - to będzie podobnie.

Napisano

Ja też mam 186 cm... i mam ramę 19 cali... i jest to moim zdaniem totalne minimum dla tego wzrostu (bez sztycy 400mm ani rusz)... aczkolwiek wiadomo, różne są przypadki, wszak o rozmiarze ramy decyduje głównie długość nóg.

Napisano

Dlugosc nogi 90 przy wzroscie 186

Rama to po niekad kwesia indywidualna, jak zloze rower przejade kilkaset kilometrow bede mogl powiedziec czy z trekiem trafilem czy nie

Napisano

Kwestia sposobu mierzenia, ale jeśli od pięty do krocza to tylko 2 cm mniej niż u mnie, więc 19,5" powinno być ok :D

"Trek" to tylko napis :(

Napisano

Od tygodnia ujezdzam Cube Attention 18". Mam 176 cm, sztyce wyciagnieta jakies dobre 2 cm ponad norme (napis limited na sztycy) i stwierdzam ze ten rower jest absolutnie za mały dla mnie! Posiadam 3 rózne mostki, wszystkie zakladałem i dopiero stary zoom'a był najlepszy. Wymieniłem tez kiere na prosta. Wczesniej jezdziłem na Hexagonie v3 - rama 21"(!!!) i dopiero po jakichs 3 tys km zaczałem odczuwac lekki ból w nadgarstkach, tak to rama była ok. Cały czas sie zastanawiam czy nie sprzedac tego Cube'a na rzecz Level Ax/ Authora 19'..

Napisano

biker91

Już ci pisałem, że bezmyślnie kupiłeś rower, napis "Cube" to nie wszystko, proste ale bolesne - jeśli rower ci nie pasuje , to nie ma co się na nim męczyć,tylko pozbyć :unsure: . Przed zakupem każdy rozsądny biker powinien się przejechać na tym co zamierza kupić, no chyba, że jeździł już na wielu rowerach i zna swoje preferencje, wtedy może kupić na podstawie podanej geometrii.

Napisano

Bo Attention ma rekreacyjną geometrię, nie to co wyższe LTD :sick:

LTD tez od biedy można by za sportową rame uznać. Jest raczej średnio długa (604mm, w rozmiarze 20") i ma mocno łagodne kąty 72/70.

Napisano

Dokładnie , a to odpowiednik długości ok. 596 mm przy 73* podsiodłówki, to juz do przyjęcia, jak na de facto 19" ramę (w specyfikacji Cube 20")

Reaction to dopiero dłuższa rama .

Napisano

Reaction to dopiero dłuższa rama .

O cały milimetr prz kątach 73/70. Cube to typowo niemiecka mysl ramologiczna. Niewiedzieć czemu ale tam dużo firm robi rowery krótkie i z łagodnym kątem główki.

Napisano

Reaction jestdłuższa de facto o 9 mm - uwzględniając kąt podsiodłówki 73* - poprostu, ustawiając swoją pocycję wobec suportu w obu rowerach na takim samym poziomie, w Reaction będziesz o 9 mm bardziej rozciągnięty :sick:

Napisano

Ja też mam 186 cm... i mam ramę 19 cali... i jest to moim zdaniem totalne minimum dla tego wzrostu (bez sztycy 400mm ani rusz)... aczkolwiek wiadomo, różne są przypadki, wszak o rozmiarze ramy decyduje głównie długość nóg.

Racja.

Mam 180cm wzrostu, ale krótkie giry i 18" rama ( radon, czyli to samo co cube ) jest nawet ciut przy duża jak dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...