arek_wro Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Zamierzam pozbyć się swojego dotychczasowego placaka i kupić wreszcie coś sensownego. Generalnie cos około 15l pojemności, z możliwością instalacji bukłaka. Poprzeglądałem trochę net i wstępnie przymierzam sie do któregoś z plecaków firmy Deuter. Mam tylko dylemat, który z systemów wybrać Airstripes - taki jak ten - http://sklep.cristobal.pl/szczegoly/722/plecak_deuter_race_32005 , czy może Aircomfort - z siatka oddzielającą plecy od placaka, taki jak tu - http://sklep.cristobal.pl/szczegoly/601/plecak_deuter_ac_lite_20_34628 Pod podanymi linkami nie są akurat te modele, które biorę pod uwagę, ale tu są dobrze widoczne oba rozwiązania. Zastanawiam się, który system lepiej się sprawdza na rowerze. Czysto teoretycznie system z siatką da lepszą wentylację, ale gorszą stabilność. Ma ktoś może doświadczenia z tymi plecakami?
DominikM Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 System z siatką lepiej działa moim zdaniem - mam zrobione xxxx km z Deuterm Race X Air - tak na zawodach jak i rekreacyjnie, polecam
Ecia Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Nie wiem, jak ze stabilnością - natomiast musisz wziąć pod uwagę, że systemy siatkowe ograniczają pojemność bukłaka. Ograniczenie dotyczy w ogóle całego wnętrza plecaka - niektórzy producenci biorą to jednak pod uwagę i rekompensują stratę poprzez zwiększenie gabarytów plecaka (co oznacza, że np. "uczciwe" 15 l z siatką będzie rozmiarem większe, niż 15 l z tradycyjnym systemem nośnym). Natomiast pojemności bukłaka chyba nie da się odzyskać; ja się z tym w każdym bądź razie nie spotkałam i nawet nie bardzo sobie wyobrażam, jak można by to zrobić - wszak system ten polega na odseparowaniu pleców od tylnej powierzchni plecaka poprzez wygięcie tejże tylnej ścianki w łuk. Jeśli mocno się pocisz i nie przeszkadza ci, że do worka wlejesz o ok. 1/3 mniej płynu, niż można by nalać przy tradycyjnym rozwiązaniu - możesz inwestować w siatkę. W przeciwnym razie wybrałabym jednak gąbeczki (co też zresztą byłam po długim namyśle, oglądaniu rozmaitych egzemplarzy tudzież testach uczyniła ).
DominikM Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Ecia, w deutera Bez problemu wchodzi camel z 2 litrami - zgodnie ze specyfikacją.
Ecia Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Akurat na Deutera nie trafiłam - ale przerobiłam wiele modeli różnych firm (na pewno Wolfskin, na pewno Fiord Nansen; pozostałych już nie pamiętam) i z każdym były kłopoty (również w tych najdroższych, najbardziej wypaśnych i dopracowanych modelach). Chciałabym zobaczyć, jak to wygląda w Deuterze - mógłbyś może wrzucić fotki tego plecaka w różnych ujęciach, włącznie z zapakowanym bukłakiem?
DominikM Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Hyhy, mam akurat lenia więc tylko dam linka : http://www.foxiu.jawnet.pl/blog/2007-12-04/
arek_wro Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Napisano 20 Sierpnia 2009 System z siatką lepiej działa moim zdaniem - mam zrobione xxxx km z Deuterm Race X Air - tak na zawodach jak i rekreacyjnie, polecam Właśnie nad tym modelem się między innymi zastanawiam. Bukłak 2l wystarczy mi i to z zapasem. Kupowałeś swój plecak gdzieś we Wrocławiu, czy przez sieć?
DominikM Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Chainreaction - były kiedyś po 30 kilka funtów po 4,cos
arek_wro Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Napisano 20 Sierpnia 2009 Niestety teraz trzeba dać za niego nieco więcej. Zastanawiam się tylko czy nie będzie trochę za mały. Na przykład czy przy wypełnionym bukłaku 2l i paru drobiazgach typu dętka czy klucze, zmieści się jeszcze kurtka - taka trochę większa niz typowe wiatrówki, które da się złożyć w malutką kosteczkę.
Ecia Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 DominikM: niewiele mi te zdjęcia mówią. Wygląda tak samo, jak wszystkie inne, które oglądałam. Jesteś pewien, że do bukłaka mieści się dokładnie 2 l płynu? Próbowałeś nalewać na zewnątrz i potem wypełniony wkładać do plecaka?
DominikM Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Ecia, Tak - czemu miał by się nie mieścić ?? arek_wro, bez problemu - wejdą nawet buty w rozmierze 47 Tutaj na modelce w środku : pełny camel, małe conieco, polar, dętka, aparat fotograficzny i co tam jeszcze wtedy wcisnęła...
arek_wro Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Napisano 20 Sierpnia 2009 No tak, ale kobiety sa znane z tego, ze do dowolnie malej objetosci portafia zmiescic niewiarygodna ilosc rzeczy - patrz kobiece torebki
Ecia Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 DominikM: no, właśnie dlatego, że plecak jest wygięty - a co za tym idzie, wygięty jest także bukłak. Siłą rzeczy, gdyby był całkowicie napełniony i otwarty, część płynu zostałaby zeń wypchnięta. A skoro jest zamknięty - musi mieć tego płynu mniej, aby go nie rozsadziło, kiedy woda pod wpływem wygięcia podchodzi do góry. Tak było w każdym z dotychczas oglądanych przeze mnie plecaków; ten zaś pod względem konstrukcyjnym niczym się od nich nie różni. Żeby ten efekt zniwelować, kieszeń na bukłak musiałaby być tak zaprojektowana, żeby - pomimo wygięcia plecaka - pozostać prosta. Mocowanie bukłaka musiałoby być zatem przesunięte bardziej do przodu, a sama kieszeń - przynajmniej bardzo mocno poszerzona objętościowo. Dlatego ciekawi mnie, jak wygląda wnętrze tego plecaka z napełnionym bukłakiem w środku - a także to, czy aby po włożeniu doń ten bukłak na 100% mieści w sobie deklarowane 2 l wody.
arek_wro Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Napisano 20 Sierpnia 2009 Producent deklaruje, ze do tego plecaka wchodzi buklak o maksymalnej objetosci 3l, wiec 2l nie powinny stanowic problemu. Poza tym o ile pamietam, to moj buklak 2l miesci rzeczywiscie nieco wiecej plynu, a to oznacza, ze po napelnieniu go do deklarowanej objetosci, pozostaje jeszcze nieco miejsca aby buklak mogl sie wygiac.
DominikM Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Ecia, no to by było na tyle teorii... w praktyce wchodzi Hehe, przypomina mi się jeden żarcik "to coś jak przecisnąć melona przez otwór wielkości cytryny"
goldbloom Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Ten system jest świetny! Mam go w Vaude Bike Alpin Air 25 + 5 (co prawda inny typ plecaka) i w życiu nie wrócę do zwykłych gąbek. Nie czujesz żadnego dyskomfortu, właściwie nie czujesz plecaka na plecach, w upalne dni bez porównania. Wyobraź sobie po prostu jak bardzo się pocisz przy 30 stopniach w pełnym słońcu, jak to jest z nawet dobrze wyprofilowanymi plecami z gąbek - absolutnie siatka jest lepsza. Jedyny minus jest taki, że, jak napisała Ecia, plecak jest mniej stabilny - po prostu jest bardziej oddalony od pleców, przez co przy ostrych zakrętach i czymś ciężkim w środku, rzuca zawartością z jednej strony na drugą.
vikingsurf Napisano 21 Sierpnia 2009 Napisano 21 Sierpnia 2009 Mam deutera race x air (czli z siatka). Sprawdzian generalny byl na dwodniowej (planowane 3 dni zweryfikowala deszczowa aura) wycieczce w Bieszczady (bez hardkorowych jazd w terenie). Plyny w bidonach. Plecak zapakowany do pelna (teoretyczne 14l) niezbednym ekwipunkiem na 3 dni nienajlepszej pogody i przekaski. Z regoly jezdze bez plecaka wiec obawialem sie jakiegos dyskomfortu ale: Pierwszy dzien: ok 130 km, 1900m przewyzszen, od 6 do 21 z przerwami. Drugi dzien (ewakuacja ): 80km 1200 przewyzszen. Dyskomfort spowodowany przeciazeniem sciegna pod kolanem no i glownie obolale 4litery. Zadnego dyskomfortu od plecaka. Mam 178 cm wzrostu (podobno wzrost ma znaczenie przy systemach nosnych), pozycja na rowerze dosc wyciagnieta, kiera ok 7cm nizej siodelka.
arek_wro Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Napisano 22 Sierpnia 2009 Tak jak zamierzalem od poczatku, zdecyduje sie chyba na plecak z siatka. Zastanawiam sie tylko miedzy Race X Air http://sklep.cristobal.pl/szczegoly/728/plecak_deuter_race_x_air_32037 i Race Exp Air http://sklep.cristobal.pl/szczegoly/723/plecak_deuter_race_exp_air_32026 Dzieki za dotychczasowe wypowiedzi.
DominikM Napisano 22 Sierpnia 2009 Napisano 22 Sierpnia 2009 No tu już sam musisz zdecydować - czy chcesz 200g więcej plecaka, ale znacznie więcej przegród i kieszonek, czy lżejszy plecak ale tylko 2 kieszenie. Mi troszkę brakuje 2 ekstra kieszonek, ale załatwiam to wrzucaniem komórki w pokrowcu aby się za bardzo nie zmasakrowała jadąc z toolem .
arek_wro Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Napisano 22 Sierpnia 2009 Nie jestem az takim maniakiem lekkosci zeby 200g moglo mnie odstraszyc. Bardziej zalezy mi na praktycznosci. Poza tym chcialbym chyba jakis inny kolor niz czarny, a ten czerwony nawet mi sie podoba, niebieski nie bardzo.
corsarz Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 Ja używam plecaka firmy VAUDE. Osobiście nie używam bukłaka, ale plecak zapewnia możliwośćjego instalacji. Plecak dopracowany w szczegółach, jestem z niego bardzo zadowolony. Sustem nośny sprawdza się znakomicie. Zarówno siatka oraz profilowane uchwyty naramienne. http://www.sfpl.pl/shop/view/Product/product_id/812/Vaude_Bike_Alpin_Air_25_%2B_5?productReferer=Category&context=3
arek_wro Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Napisano 23 Sierpnia 2009 Wygląda całkiem ok, ale jak dla mnie jest za duży. Nie potrzebuję aż 30l pojemności.
Ecia Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 Producent deklaruje, ze do tego plecaka wchodzi buklak o maksymalnej objetosci 3l, wiec 2l nie powinny stanowic problemu. Poza tym o ile pamietam, to moj buklak 2l miesci rzeczywiscie nieco wiecej plynu, a to oznacza, ze po napelnieniu go do deklarowanej objetosci, pozostaje jeszcze nieco miejsca aby buklak mogl sie wygiac. Bez różnicy, czy 3l, czy 2l - chodzi mi o to, czy w bukłaku zmieści się deklarowana ilość płynu. Skoro bukłak dedykowany temu plecakowi jest większy - to faktycznie, problemu nie ma; gorzej, gdyby chciało się go wymienić na inny, standardowy. Do bukłaka Source wchodzi np. dokładnie tyle płynu, ile wynosi jego litraż - po napełnieniu nie ma już miejsca na żaden zapas. Dlatego ja np. wolę pozostać przy plecakach o tradycyjnym systemie nośnym.
Kubus18 Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 Dokładnie miałem takie samo odczucie jak Ecia. Po wypełnieniu bukłaka do pełna w plecaku z siatką robił się swoisty balon, przez co plecy nie stykały się całą powierzchnią z siatką, co znowu źle rozkładało ciężar. Dlatego zakupiłem plecak z 4 dużymi, siatkowymi gąbkami, które tworzą swoisty stelaż. Co prawda przy wysokich temperaturach plecy w miejscu styku z gąbkami pocą się, ale w górach mam 1000 innych zmartwień na głowie, tego nawet nie czuć... Pozdrawiam P.S.Plecak mam taki: http://ampbike.pl/marka/14,SOURCE/13387,Plecak_SPINNER_PRO_RACE_3_0_L_brazowo-szary.aspx Zakładając że cena bukłaka to 90 zł i systemu letniego do niego 50 zł(dziana osłona na rurkę), sam plecak nie wychodzi wcale tak drogo. Ma ogromną ilość kieszeni i schowków, na dodatek można w prosty sposób powiększyć jego ładowność. Jednak bukłak z 3 litrami płynu zabiera dużą jego powierzchnie. Na 2-3 dniowe eskapady w górach mi wystarcza, na dłużej przydałby się większy litraż.
Ecia Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 Ja też zdecydowałam się na plecak Source'a, tylko że model Whistler - czyli właśnie większa pojemność i litraż bukłaka (3 l): http://ampbike.pl/szukaj.aspx/q=whistler . Te gąbki są przepotężne, plecy nie mają poza tymi 6 punktami w ogóle styku z powierzchnią plecaka . Materiał, z którego są wykonane (podobnie zresztą, jak i szelki) nie dość, że bardzo dobrze odprowadza pot, to jest też bardzo łagodny dla skóry - swobodnie, bez ryzyka obtarć jeżdżę w upalne dni w krótkim topiku bez rękawów. Lepszego pod tym względem plecaka, włączając w to również wszelkiego rodzaju turystyczne, jeszcze dotąd nie miałam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.