Skocz do zawartości

[słońce] negatywny wpływ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, słyszałem,że słońce ma negatywny wpływ na rower jaki?

Pozostawienie opon na długi czas przy działaniu promieni słonecznych ma negatywny

wpływ na ogumienie, czy podczas jazdy też?

Napisano

Negatywny wpływ na rower, no owszem, lakier cały czas wystawiony na działanie promieni słonecznych będzie płowiał tak samo jak w samochodzie. Ale i w rowerze i w aucie mam na to sposób, mianowicie woskuje lakier pastami lekkościernymi, nabłyszczającymi.

Jeśli chodzi o opony, to jazda w wysokiej temperaturze po rozgrzanej nawierzchni przyśpieszy zużywanie opon. A właściwie opony, bo w zasadzie tylko tylnej, bowiem ona jest najbardziej obciążona. Najgorzej znoszą to terenowe opony.

Napisano

Z doświadczenia wiem że np licznik/lampki mogą znosić większe ilości mocnego słońca. No i kask pozostawiony np na tylnej szybie w aucie, bo i takie przypadnki widywałem, potrafi się zacząć rozklejać.

• Mod Team
Napisano

TO jak powiem tak

Negatywny wpływ na rower, no owszem, lakier cały czas wystawiony na działanie promieni słonecznych będzie płowiał tak samo jak w samochodzie. Ale i w rowerze i w aucie mam na to sposób, mianowicie woskuje lakier pastami lekkościernymi, nabłyszczającymi.

Jeśli chodzi o opony, to jazda w wysokiej temperaturze po rozgrzanej nawierzchni przyśpieszy zużywanie opon. A właściwie opony, bo w zasadzie tylko tylnej, bowiem ona jest najbardziej obciążona. Najgorzej znoszą to terenowe opony.

Tak lakier cierpi najbardziej ale nie przesadzajmy chyba nie kisicie roweru całe lato pod balkonem gdzie cały dzieć jest 40 stopni :P(w słońcu)

Co do opon tez sie zgadzam wyzsza temp. mieksza mieszanka-wiksza przyczepnosc-wieksze zuzywanie sie. Nie zgodze sie do tego ze tylna bedzie sie scierac szybciej bo to zalezy od stylu jazdy. W skłądakach to fakt bo tam z tyłu i hamulec i w ogóle sie siedziało na tylnym kole, w MTB jest to bardziej wyrównany bilans. Pozatym jak ktośc jezdzi tak ze nie blokuje koł to przod cierpi bardziej przy hamowaniu przednoszac prawie cała siłe.

Pozostawienie roweru z klejonymi dętkami na słońcu czasami prowadzi do efektownego BUM :)

Z klejonymi niewiem nigdy nie kleje detek, zawsze uzywam procesu wulkanizacji(w trasie na szczescie mi sie nie zdazylo kapcia złapać) a jak mi wiadomo po takim procesie temp. oponie nie straszna ta słoneczna :P

czemu na pewno moze słonce zaszkodzić? Telefon, licznik, laptop, Nowe Tv i wszystko co ma wyswietlacz LCD.

Mało kto wie ale kryształy lcd sa organiczne a jak kazde organiczne komorki zaczynaja sie scinac w ok 42-45 stopni celcjusza wiec pozostawienie lapcoka czy telefou na pełnym słońcu albo w czyms w rodzaju szklarni moze nie zniszczyc elektronike bo ona bedzie działac teoretycznie do 150stopni tylo wyswietlacze sie skoncza, i nie wiem jak zniosą to baterie.

Noo a najbardziej to chyba cierpi bidon. Tak mocno nagrzany płyn nie jest dobry do picia :P

Napisano

Z klejonymi niewiem nigdy nie kleje detek, zawsze uzywam procesu wulkanizacji(w trasie na szczescie mi sie nie zdazylo kapcia złapać) a jak mi wiadomo po takim procesie temp. oponie nie straszna ta słoneczna :)

Łatki po wulkanizacji też się odklejają i wystawianie roweru na ciągłe nasłonecznienie będzie miało na to wpływ.

Napisano

Jazda po gorącej nawierzchni niszczy opony, a długa jazda w słońcu gdzie przednia opona jest cały czas na słońcu?

Tak samo się zużywa??

Ostatnio zauważyłem, że jak jadę po gorącej jezdni to opony mi szumią jakby tir jechał. :)

Napisano

Ja bym się obawiał, że opony bardzo mocno napompowane podczas leżenia na słońcu, albo jazdy po gorącym asfalcie mogły by pęknąć. Łatek się nie boję, ponieważ cały czas są dociskane do opony. Boję się o licznik.

Napisano

Ja bym się obawiał, że opony bardzo mocno napompowane podczas leżenia na słońcu, albo jazdy po gorącym asfalcie mogły by pęknąć. Łatek się nie boję, ponieważ cały czas są dociskane do opony. Boję się o licznik.

ostatnio częste trasy 4 h w słońcu dętki 4 bara - koła żyją... licznik też...

Napisano

Nie wiem, może sie mylę ale wydaje mi sie, że opona która jedzie ma naturalne chłodzenie w postaci masy powietrza i dlatego nie nagrzeje sie tak jak ta, która stoi na słońcu. Trzeba by to brać pod uwagę.

• Mod Team
Napisano

Żadnego sprzętu nie powinno się zostawiać na długo na słońcu, ale jazda to zupełnie co innego. Tutaj bardziej bym się przejmował czy siebie nie przegrzeję. Bo jeśli ja wytrzymam to sprzęt tym bardziej.

• Mod Team
Napisano

Łatki po wulkanizacji też się odklejają i wystawianie roweru na ciągłe nasłonecznienie będzie miało na to wpływ.

mi tam sie nigdy jeszcze nie "odkleiły". Oczywiście jezeli sie to zrobi kiepsko itd to sie moze "odkleić". ale w przeciwienstwie do klejenia w wulkanizacji nie ma warstey trzymającej czyli kleju tylko łatka sie łączy adhezyjnie takie mozna by powiedzieć lutowanie, i jak sie to zrobi dobrze to detka i łatka sa praktycznie jednoscia i nawet siła ciezko to rozerwac nie niszczac niczego.

No a zostawiajac rower dłuzszy czas na słoncu mozna sobie popiec kuferek jak sie nie pomysli i nie schłodzi zazwyczaj czarnego siodełka :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...