Skocz do zawartości

[rama] jaką ramę miejską wybrac dla ciężkiego wysokiego faceta?

bub

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzien Dobry,

proszę o poradę. Jaki typ ramy jest bardziej wytrzymały: klasyczny czy damka? Rower będzie typowo miejski. Podobają mi się damki, bo są wygodne. Ale bardzo boję się o wytrzymałość takiej ramy. Czy duże obciążenie (135kg) nie będzie zbyt duże? A dwa czy lepiej wybrać ramę aluminiową czy stalową, również pod kątem wytrzymałości. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Napisano

W rowerze miejskim nawet przy takiej wadze, bardziej martwił bym sie nie o ramę która niezależnie od wersji wytrzyma, tylko o koła.

Napisano

Rulez ale na koła dużego wpływu chyba nie mam, co tu wybierać?

Schwefel czyli aluminiowa będzie wytrzymalsza od stalowej? Ja się na tym nie znam, zawsze mi się stal wydawała wytrzymała :)

A w ogóle czy przy takiej masie nie będę mieć co chwile jakiś problemów z rowerem, jak to jest? Proszę powiedzcie mi.

pozdrawiam

Napisano

największe problemy jak już pisałem , mogą być kołami - szybko zużywające sie łożyska, pękające szprychy - wszystko zależy od jakości ...

Napisano

Chciałem jeszcze do tej ramy nawiązać. W ofercie krosa są nawet fajne rowery miejskie (dameczki) ale są stalowe, czy wytrzymają? Mam tutaj na myśli rowery Jantar.

A odnośnie kół, to czy większe niż standardowe 26" koła będą wytrzymalsze? Czy koła 28" będą lepiej znosić moje obciążenie niż koła 26"?

Czy poza Krosem jest jakiś producent robiący miejskie rowery bez amortyzatorów w przyjaznych cenach?

pozdrawiam

Napisano

To już coś wiem więcej. Lepiej koła 26" i rama z aluminium, a kształt może być dowolny?

A czy ktoś poza Krossem i Arkusem robi takie rowerki miejskie? Bo we Wrocławiu nie ma dystrybutora Arkusa, a Jantar firmy Kross jest stalowy a nie aluminiowy. Znalazłem jeszcze: http://www.allegro.pl/item707205760_klasyczny_rower_miejski_halinka_kola_28_3_biegi.html

Czy to dobry rower czy raczej supermarketowy?

Napisano

MOTOBIKESHOP Michał Schilling Sprzedaż Rowerów Arkus i Univega

Ulica Wrocławska 78J

Kod 55-093 Kiełczów k. Wrocławia

Telefon 785-407-379

Napisano

Kwestia gustu. Ja pytałem czy to szmelc jak z hipermarketu czy nie? Bo ja się na tym nie znam. Więc czy mógłbyś mi w tym zakresie pomóc swoją radą? Tylko tyle.

Napisano

Jesli chcesz zdecydowanej odpowiedzi to moim zdaniem jest to własnie cos pokroju roweru z Biedronki i uważam, że zakup tego to nie najlepszy pomysł ( nie zmienia to faktu, że do jazdy po bułki do owej Biedronki i Halinka wystarczy ). Na Twoim miejscu poszukałbym jakiejś używanej Holenderki ( przykłady i uzasadnienie podałem powyżej ).

Napisano

Czy ktoś jeszcze produkuje takie rowery? Bo Krosów (np: Koral, Opal) już nigdzie nie znalazłem w normalnych sklepach. Wiem, że są na allegro ale boje się kupić rower przez sieć - wolę go obejrzeć przed zakupem najlepiej we Wrocławiu lub okolicach. Czy ktoś produkuje takie rowery? Unibike nie produkuje - sprawdziłem. A w marketach są strasznie kiepsko wykonane takie rowerki.

pozdrawiam

Napisano

Założyłeś kilka tematów o mieszczuchu dla ciężkiego gościa jakim jesteś.

Właśnie je wszystkie spiąłem w całość. <_<

Teraz pytasz o coś całkiem bez przerzutek z hamulcem z kontrą typu torpedo. :rolleyes:

Pomysł fajny :rolleyes: pod warunkiem ze będzie to przyzwoite torpedo :) a nie wynalazek z Opala czy Jantara od Krossa. :wallbash:

Niestety ten element to chińczyk bardzo słabej jakości. :voodoo: W rowerze dziecinnym się sprawdza w rowerach dla dorosłych jest różnie. :wacko:

Jeśli już chcesz to weź piastę wielo-biegową srama, sahsa czy shimano. :thumbsup:

Halinka to rower z pogranicza makrokesza - czyli wyrobu roweropodobnego. :mellow:

po pierwsze rama kiepskiej stali Hi-ten widelec również. :wallbash: (dobra stal CrMo była by dobra w Twoim przypadku ale, no właśnie ale sama rama kosztowała by tyle co dwie Halinki)

po drugie w opisie aukcji jest błąd "hamulce v-brake' bo na zdjeciu jest kiepski substytut hamulca - szczękowy spowalniacz typu U.

jest jeszcze coś - ramy rowerowe mają rozmiary. :woot: Halinka imo to 17 " czyli dla osoby od 160- 175cm wzrostu. :devil: Wyższe osoby będą się strasznie męczyć na tym rowerze :blink:

IMO odpuść sobie Halinkę :bye2: - inne są fajniejsze ;):woot:

na Twoim miejscu kupił bym coś markowego :thumbsup: ze Spectro lub Nexusem oraz odpowiedniego do wzrostu :thumbsup:

wiemy tylko że ważysz 135 kg o wzroscie nie wiemy nic.

Czy jesteś mocno napakwanym koszykarzem 210 wzrostu czy człekiem wzrostu naszego prezydenta. ^_^

Napisano

amoniak, przepraszam trochę to nieskładnie zrobiłem z tymi tematami.

Ważę 135 i mam 190wzrostu. Nie jestem koszykarzem, ale trochę mięśni mam :P Do tej pory jeździłem na Koralu od Krossa ale ułamał mi się hak od mocowania tylnego koła. I muszę zmienić rower. Ale chciałbym kupić coś lepszego, w tym Koralu to dość często pękały szprychy i korba od pedałów szybko luz łapała. Tak jak pisałeś torpedo rodem z Czech nie było najlepsze :thumbsup:

Chciałbym kupić rower w którym nie ułamie mi się rama czy hak po 3 latach jazdy. Dlatego tak pytałem o to z czego ma być rama. Na rower mogę wydać 1200pln, ale raczej nie więcej, w każdym razie nie dużo więcej :| Fajnie byłoby mieć przerzutki w piaście ale ważniejsza dla mnie jest jakość podstawowych elementów roweru (rama, koła, suport, korba od pedałów). Zresztą chyba wiadomo o co chodzi.

Na razie mam takie typy:

http://www.kross.pl/579-g521-k2155-nuovo_m_t3.html - ale obawiam się o wytrzymałość ramy ze względu na kształt (damka) i materiał (stal)

http://www.unibike.pl/retro.html - - ale obawiam się o wytrzymałość ramy ze względu na kształt (damka)

Proszę doradźcie coś. Co wybrać, a może coś lepszego jest na rynku? Przy czym chyba wolę kupić nowy niż używany rower.

pozdrawiam

Napisano

a musisz mieć damkę ?

rama męska będzie mocniejsza

Ale jeżeli zależy Ci tylko na nobliwym turlaniu sie na takim rowerku to obydwa Twoje typy są OK

O koła i szprychy sie nie martw w jednym i drugim są wykonane solidnie o wiele solidniej niż w koralu (stalowa obręcz i szprychy z ocynku)

Jest jeszcze coś :P

Twoje typy są dobre jeszcze z tego powodu ze nie mają amortyzowanych widelców.

Przy twojej wadze tanie sztućce by dość szybko padły a dobry kosztuje tyle ile chcesz przeznaczyć na cały rower :thumbsup:

Napisano

Zależy mi na turlaniu jak to określiłeś. Ale po moich wcześniejszych przygodach z ramą Korala zależy mi na jak najmocniejszej ramie, nie chce żeby pękła. A z drugiej strony damka jest wygodniejsza w mieście. A o amortyzatorach wiem, że dla swojej wagi musiałbym kupić bardzo drogi. A dwa mniej złodziejaszków kuszą zwykłe widelce :|

Co lepiej brać Unibike czy Kross? Ten Unibike ma ramę z aluminium co jest chyba plusem, jest wytrzymalsza. Ale to damka więc słabsza konstrukcja. A dwa czy ta wielkość ramy 18" to nie za mało? Z kolei Kross jest duży 21" ale stalowy. Co wybrać?

Szukałem jeszcze w ofertach innych producentów. Ale nic w tej cenie nie znalazłem, może nie zauważyłem?

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

amoniak byłem w sklepie tak jak radziłeś. I niestety mam dwa wnioski,

1 - dameczki bardziej mi pasują, tylko ta obawa o wytrzymałość ramy :) ? :P

2 - obawiam się, że muszę znaleźć coś tańszego, z prostego powodu oba rowerki są śliczne i będą kusić złodziejaszków, a ja rower często zostawiam przypięty na mieście.

Zatem zmieniam swoje typu (z konieczności). Co byś doradził z miejskich rowerków ale bez przerzutek (żeby złodziejaszków nie kusić)?

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...