Mod Team bogus Napisano 19 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 To mój Accent El Nino: Rozpiska: Amortyzator - Suntour Raidon AIR L.O. Dętki - Maxxis Ultralight Gripy - Accent Lite Kaseta - Shimano Alivio Kierownica - Accent Flatbar 31,8 mm Klamki hamulcowe - Avid Speed Dial 7 Koła - Mavic Crossride Disc Korba - Shimano Deore Linki i pancerze - Accent, Clarks Łańcuch - Sram PC-48 Manetki - Shimano Alivio Mostek - Accent Airplane 105 mm Opony - Specialized The Captain 2.0 Osłona widełek tył - Accent Fabos Pedały - Shimano Deore XT Podkładki dystansowe - Accent Carbon 18 mm Przerzutka przód - Shimano SLX Przerzutka tył - Shimano Deore XT Shadow Rama - Accent El Nino Siodło - Velo ProLite Stery - Accent HSI-B02 suport - Shimano Deore (zintegrowany) Sztyca - Accent SP-408 31,4 mm Tarcze - Hayes 6' Zaciski kół - Dartmoor Bolt-on Zacisk podsiodłowy - Accent Lite 34,9 mm Zaciski hamulcowe - Hayes MX-2 Waga: ~12kg Komentarze, sugestie, słowa krytyki, opinie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio112 Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Wizualnie podoba mi się bardzo Jeśli chodzi o sprzęt, to wiadomo, że droga do ideału jeszcze daleka, ale myślę, że z czasem będzie coraz lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ładny, ładny. Tylko te przewody mi się niezbyt podobają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Wygląd jak wiadomo rzecz gustu, ale dziękuję za opinię. Co do rozwoju sprzętu to pod koniec zimy rowerek byćmoże dostanie nowe manetki (SLX lub XT), kasetę i łańcuch (Deore). Elementy najszybciej zużywające się staram się kupować z nieco niższych grup niż pozostały osprzęt ze względów ekonomicznych. W następnej kolejności do wymiany pójdą hamulce, ale to za jakiś rok, a możliwe że w ogóle. Wszelkie rurki w rowerze bardzo mi odpowiadają i to na pewno nie ulegnie długo zmianie. Więcej zmian nie planuję, gdyż taki rower jest dla mnie w sam raz. Mam się cieszyć z jazdy na nim. Uważam, że rower zbudowany jest dosyć z głową w porównaniu z tym czym był na początku, a od pozostałych części klasą odbiegają właśnie manetki, a co za tym idzie kaseta z łańcuchem i hamulce, choć według mnie sprawują się bardzo dobrze i są wystarczające, ani raz mnie nie zawiodły, oby tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 sprzet to już kwestia kasy, ale złożony moim zdaniem spoko dizajnowo to sprawia bardziej "pro" wrażenie niż jest naprawde czyli efekt wizualny jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Manetki trochę nie pasują klasowo do reszty osprzętu. I korba troszkę też, ale rowerek całkiem fajnie się prezentuje. No może jeszcze troszkę duża podsiodłówka go szpeci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xynox Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Dla mnie nieporozumieniem w tych ramach El Nino jest rozmiar sztycy... Gdyby nie to, mój zyskałby jakieś 100g. Rowerek fajny, poza manetkami xD Mam je w Treku 4400, jak dla mnie są mega nie wygodne, ale to kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Korba myślę, że nie jest zła. Nie ma to być mistrz lekkości, tak jak i cały rower, a wytrzymałościowo zapewne niewiele odstaje od klasę wyższego SLX. Dla mnie tu liczyła się sztywność i wytrzymałość, a za razem miałem spore ograniczenia budżetowe. Manetki jak już pisałem będą zmieniane wraz z kasetą i łańcuchem. Sztyca - jak dla mnie nie robi to różnicy, fakt że taki rozmiar ma swoją wagę, lecz w większości wyższych klasowo sprzętach sztyce mają takie lub jeszcze większe średnice. Ale za to sztywność ramy wraz ze sztycą jest o wiele większa w porównaniu do starego Wheelera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xynox Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Nie chodzi o wagę też. Chodzi o nietypowy rozmiar, praktycznie tylko sztyce Accenta pasują do ramy. Jak dla mnie chwyt marketingowy-kupujesz tą ramę i jesteś skazany na użycie sztycy także Accenta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 W przeważającej liczbie przypadków sztyca dodawana jest do ramy jako "gratis" Zawsze mi się wydawało że mam sztycę 31,6 w swoim El nino...tutaj widzę 31,4, a na stronie velo z kolei 31,2 To ja już sam nie wiem jaka jest, może w nowszych rocznikach zmniejszyli średnicę ? Trzeba będzie zrobić jakiś klub Ninusiów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Od kiedy pamiętam w El Nino sztyca według producenta była 31,2 mm. Natomiast sprawdzone doświadczalnie, że 31,4 pasuje jak ulał, nic nie jest na siłę, mniejsza sztyca wpadałaby w podsiodłówkę. Może się mylę, ale 31,4 mm to dosyć typowy rozmiar u znanych producentów. A ty Xynox jaką masz sztycę u siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Bardzo ładny rower złożyłeś. Jedyny element, który w moim mniemaniu nie pasuje, to pancerze, a dokładniej ich kolor. Na Twoim miejscu pozostałbym przy klasycznie eleganckim kolorze czarnym. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xynox Napisano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 U mnie 31,2 Skoro doświadczalnie pasuje 31,4 to może będzie pasować 31,6? Nie wiecie jak to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Zmierzyłem suwmiarką i okazało się że mam jednak 31,4 , ale sprzedawca na allegro w opisie napisał że dodają sztycę 31,6 Widocznie im się coś pomyliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Czyli jednak wszystkie El Nino mają 31,4 mm. 31,6 mm raczej nie wejdzie, bo 31,2 jest juz bardzo dobrze dopasowana. Xynox jak możesz to wyciągnij swoją sztycę i zmierz średnicę wewnętrzną podsiodłówki. Zobaczymy czy reguła znów się potwierdzi. Szczerze mówiąc to nie widzę za dużego problemu z rozmiarem 31,4 mm u wielu producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Czemu zmieniłeś ramę, co Ci się w whelerze nie podobało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Strasznie nie podobała mi się El Nino na stronach Velo ale tu na złożonym biku wygląda bardzo ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Dzięki za tą opinię Schwefel. zabiel17 na forum już pisałem o tym, że Wheeler miał crashtest którego nie przeżył. A nowa rama była w planach, ale nie w tym czasie. W Wheelerze głównie nie podobała mi się mała sztywność okolic suportu, taka że nie dało się ustawić przerzutki by nie ocierała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Miałem takie same odczucia co do tej ramy jak Schwefel. Na zdjęciach, sama rama jakoś nie mogła mi przypaść do gustu. Zobaczyłem Twój rowerek na niej złożony i jakoś zmieniłem co do niej zdanie. Kolorek ramy jest super. Niech Ci służy jak najdłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xynox Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Także 31,4...xD A producent podaje że dodają sztyce w rozmiarze 31,2-sami nie wiedzą chyba jakie dają Też miałem brać taki kolorek ramy, ponieważ kumpel z byłego klubu ma taką samą a mi się spodobała, jednak coś mnie podkusiło żeby wziąć czarno-białą Btw. mi także coś ociera pomimo regulacji przedniej przerzutki Być może nie to, zauważyłem, że po nasmarowaniu łańcucha jest ciszej, czasami nawet w ogóle. Już sam nie wiem co to może być Już pomijam sam fakt że wczoraj po jeżdżeniu po sporym błocie w korbie mi coś strzelało i drgania z korby było czuć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 A komu przerzutka ociera, że piszesz że mi także? Chyba coś niedoczytałeś. Pisałem o moim byłym Wheelerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xynox Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Wiem:P Ale mi, podobnie jak w Twoim Wheelerze, przednia ociera, nie wiem czemu. A milion razy regulowałem xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Teraz rozumiem. Musisz popełniać jakiś błąd w regulacji, bo przy takiej samej ramie i lepszym osprzęcie ode mnie problem z ocieraniem przynajmniej w teorii powinien być mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Rower dostał nowe hamulce Avid Juicy 3. Za niedługo powinny być jakieś zdjęcia. Uaktualnię też rozpiskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Marca 2010 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Rozpiska na sezon 2010: Amortyzator: Suntour Raidon AIR LO Dętki: Maxxis Ultralight Gripy: Accent Lite Hamulce: Avid Juicy Three Kaseta: Shimano HG-61 Kierownica: Accent Flatbar 31,8 mm Koła: Mavic Crossride Disc Korba: Shimano Deore Linki i pancerze: Clarks Łańcuch: HG-73 Manetki: Shimano SLX Mostek: Accent Airplane 105 mm Opony: Specialized The Captain 2.0 Osłona widełek tył: Accent Fabos Pedały: Shimano XT Podkładki dystansowe: Accent Carbon 18 mm Przerzutka przód: Shimano SLX Przerzutka tył: Shimano Deore XT Shadow Rama: Accent El Nino Siodło: Velo ProLite Stery: Accent HSI-B02 Suport: Shimano Deore (zintegrowany) Sztyca: Accent SP-408 31,4 mm Tarcze: Avid G2 Clean Sweep 160 mm Zacisk podsiodłowy: Accet Lite 34,9 mm Zaciski kół: Dartmoor Bolt-on Waga: 11666g - według wag z internetu (nie katalogowych) Zdjęć tymczasowo brak, bo i pogoda nie dopisuje. Proszę o opinie i sugestie co do ewentualnych zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 wszystko fajnie zgrane jeżeli nic Tobie nie przeszkadza to tylko jeździć pozostaje, a jakbyś chciał wagę w dół, to nowy projekt na nowej ramie na 2011:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bogus
To mój Accent El Nino:
Rozpiska:
Amortyzator - Suntour Raidon AIR L.O.
Dętki - Maxxis Ultralight
Gripy - Accent Lite
Kaseta - Shimano Alivio
Kierownica - Accent Flatbar 31,8 mm
Klamki hamulcowe - Avid Speed Dial 7
Koła - Mavic Crossride Disc
Korba - Shimano Deore
Linki i pancerze - Accent, Clarks
Łańcuch - Sram PC-48
Manetki - Shimano Alivio
Mostek - Accent Airplane 105 mm
Opony - Specialized The Captain 2.0
Osłona widełek tył - Accent Fabos
Pedały - Shimano Deore XT
Podkładki dystansowe - Accent Carbon 18 mm
Przerzutka przód - Shimano SLX
Przerzutka tył - Shimano Deore XT Shadow
Rama - Accent El Nino
Siodło - Velo ProLite
Stery - Accent HSI-B02
suport - Shimano Deore (zintegrowany)
Sztyca - Accent SP-408 31,4 mm
Tarcze - Hayes 6'
Zaciski kół - Dartmoor Bolt-on
Zacisk podsiodłowy - Accent Lite 34,9 mm
Zaciski hamulcowe - Hayes MX-2
Waga: ~12kg
Komentarze, sugestie, słowa krytyki, opinie mile widziane.
58 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.