Skocz do zawartości

[Amortyzatory]RS Pike czy Marzocchi 55?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako ,że to ja rozpocząłem ten temat chcę wszystkich powitać.

Mam dylemat pomiędzy amortyzatorami ,które są w tytule.

Mam na myśli rock shox pike 426 u-turn i marzocchi 55 TST2.

Obydwa mają po 140 skoku które w zupelności mi wystarczą.

Chcę wsadzić wybrany amortyzator do ramy Mongoose thunderball 2006.

Będę na nim jeżdził w dircie enduro i lekkim fr oraz na hopach tak 1-1,5 metra. :)

Mam do wydania maks.1700zł bo muszę przy okazji wymienić piastę na sztywną oś.

Proszę napiszcie jakieś opinie o tych amorach, lub podajcie swoje propozycje. :)

Z góry dziękuję :)

Napisano

Ani jeden ani drugi nie nadaje się do dirtu i FR.

Pike i 55 to amory do enduro i ciężkiego XC.

Ale jeżeli już miałbyś wybierać spośród tej dwójki to RS. Marcoki z 2008/9 to słabizna pod względem jakościowym.

Poleciłbym Tobie Lyrica/Domaina

http://www.allegro.pl/item708314350_nowy_rock_shox_domain_302_coil_u_turn_czarny_hit.html

No i w pike czeka Cię wymiana sprężyny, bo seryjna jest miękka i bedziesz ją dobijać na hopkach.

Napisano

Będę na nim jeżdził w dircie enduro i lekkim fr oraz na hopach tak 1-1,5 metra. :)

Niestety musisz się zdecydować albo dirt albo enduro/fr. Amora do wszystkiego nie ma, 140 na dirt to za dużo będzie. Jeżeli zaś wybierzesz enduro i fr to 55 da radę. Jednak niestety modele z tłumikami tst nie były zbyt rewelacyjne. Typowym amorem do fr jest Domain, jednak jest on dość mulisty i do enduro nie sprawdza się za dobrze.

Napisano

Mój kolega jeżdzi w dircie i lekkim fr na duro 140skoku i lata z 3 metrowych hop.

A przy okazji ile losztuje taka sprężyna???????

A co myślicie o marzocchi z1 sport 2008-2009?

160skoku i na sztywną oś

Jest on w rowerze romet mosquito 1

• Mod Team
Napisano

160skoku i na sztywną oś

Dirt ze 160mm skoku :P ????

Czy ja cos przespalem czy jak? Kolego! Popatrz sobie jaki skok maj widelce montowane w roweruch dla podskakiwaczy... 100 lub nawet 80mm

Dirt i Enduro jakos tak nie za koniecznie chodza ze soba w parze. To jakby nieco inne dyscypliny, filozofie i sposobyu jazdy.

Z innej strony patrzac wyscig zbrojen trwa. Kilka ladnych lat temu RS Psylo ze skokiem 125mm uwazany byl za amor do FR. Jeszcze 2-3 lata temu Pike byl polecany naprawde zdrowym hardkorowcom. A dzis... Sprzet do mocniejszego XC :)

Szacunek...

I.

Napisano
Ani jeden ani drugi nie nadaje się do dirtu i FR.

Pike i 55 to amory do enduro i ciężkiego XC.

Ciężkie głupoty pleciesz. Wg strony M pięćdziesiątka piątka jest do AM i Fr. Zobacz sobie ejszcze na pinku do jakich rowerów są montowane Pie i 55. I dają spokojnie radę.

Czy ja cos przespalem czy jak? Kolego! Popatrz sobie jaki skok maj widelce montowane w roweruch dla podskakiwaczy... 100 lub nawet 80mm

A U-turn to co?!

Generalnie ja polecam Pike'a. Nie wiem ile ważysz, ale jeśli więcej niż 65kg to polecam zmienić sprężyny. Ich koszt z tego co się orientuję to ok. 150PLN, ale nie jestem tego pewien. 55 nie polecam, bo ci co maja mówią, że jest mulasty.

No trochę przespałeś. Fakt w rowerach typowo dirtowych zazwyczaj jest ok. 100mm skoku, ale weź pod uwagę, że lekkie rowery FR także dobrze daję sobie radę. Po prostu są trochę większe i przez to trudniej się kręcą ;-) Ale przy odpowiednim ustawieniu zawieszenia bez problemu dają radę dla zwykłego amatora. No i więcej wybaczają...

Z innej strony patrzac wyscig zbrojen trwa. Kilka ladnych lat temu RS Psylo ze skokiem 125mm uwazany byl za amor do FR. Jeszcze 2-3 lata temu Pike byl polecany naprawde zdrowym hardkorowcom. A dzis... Sprzet do mocniejszego XC :)

Obecnie jest zauważalny odwrotny trend. Jeszcze parę lat temu rowery DH miały >250mm skoku. Teraz rowery do DH mają ok 200mm, a do FR 160-180. A te wartości się jeszcze zmniejszają. Zobacz na jakim rowerze wygrał ostatnio Lopes.

http://dh-zone.com/zawody/1083.html

140mm skoku przód i tył.

Napisano

Zgadzam się z Adifeq. Też wybrałbym pike. Regulacja skoku jest, czyli można się pobawić w dircie i 4x. Wytrzymały też jest. Lekki fr też wytrzyma. W Rybniku dość dużo osób jeździło/jeździ na pike'ach w dircie i 4x i jakoś nikt nie narzeka na skok itp.

Napisano

Nie bierz 55, kumpel wczoraj odebrał właściwie nowy (3 miesiące) amortyzator z serwisu (wersja ATA Micro), na początku sierpnia zaczął mu ciec olej z goleni z tłumikiem i samoczynnie wykręcał mu się korek z tejże goleni !!! Jak zobaczyłem to byłem poprostu w szoku !! Amortyzator za grube pieniądze i takie jajca. Ale to jeszcze nic...Gregorio stwierdziło że amortyzator był źle serwisowany i źle użytkowany (a był seryjnie zamontowany w KTM Prowler'rze) ponieważ w instrukcji jest jasno napisane że serwisu należy dokonywac co 25 godzin jazdy !!! czyli praktycznie co trzy dni całodniowego jeżdżenia !!! Totalny idiotyzm...ktoś wyżej napisał że Marcoki 2008/2009 to jest g***o ale postawa Gregorio to jest wogóle dno...dobrze Ci radzę nie tykaj sie Marcoków

A jako użytkownik RS Pike'a 426 rocznik 2008 odsyłam cie do mojej obszernej recenzji http://www.forumrowerowe.org/topic/46480-amortyzator-przod-rock-shox-pike-426-u-turn/

Dodam że amortyzator po roku użytkowania nie wykazuje żadnych śladów zużycia, żadnych wycieków oleju, odpadających pokręteł czy wykręcających się korków, nie stracił nic na płynności i czułości pracy (zmieszany przezemnie z błotem Marcok 55 w żadnym stopniu nie może sie porównywac...i jest to opinia wyżej wspomianego kolegi) a jedyne ślady użytkowania to spore rysy na dolnych goleniach (jak sie nie przewrócisz to sie na nauczysz :)) i bardzo drobne i właściwie niewidoczne rysy na górnych goleniach..

A już BTW to jak chcesz widelec do skakania to wziąłbym RS Argyle http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/gooddisplay.php5?id=1114&pos=0 bo to jest widelec wprost do tego przeznaczony...

Napisano

Piszesz ,że agryle do skakania ale ma 100skoku a ja teraz w moim mam 100skoku i już udalo mi się wbić ok 97.Mam Marzocchi dirt jam pro co prawda powietrzny więc da się go utwardzić ale jednak wolę trochę więcej.

A co myślicie na domainem 302 u-turn 2009 i manitou travis 150 skoku ?? Obydwa są fajne tylko są ciężkie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...