Skocz do zawartości
  • 0

MTB NA SZOSE

Gość Adus

Pytanie

Napisano

Witam posiadam krossa level a6 , chciałbym go trochę przerobić , aby był szybszy na szosie. Kolega kupił sobie kolarzówkę , ale on mówi , aby tylko zmienił oponki i zembatke z przodu na 48 zębów bo mam 44... oponki na 1,5 z przodu i z tylu 1,0 maxxxisa co wy na to ? dużo da czy nie ? czy coś innego polecacie ??

Pozdrawiam

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A lepiej dać nP; 1,5 na przod i na tyl 1,0 czy w obu po 1,5 lub po 1,0 ??

Napisano

A czy z 44 na 48 zębów to będzie znaczna różnica w szybkości ?

Napisano

Przede wszystkim zmień sobie opony na jakieś slicki, od razu poczujesz różnicę jazdy po asfalcie, o wiele większe osiągi będą. A jeśli chodzi o zębatkę to po zmianie na większą będziesz miał jeszcze twardsze przełożenia, chociaż nie wiem czy przednia przerzutka Ci obsłuży tak dużą zębatkę. Albo będziesz musiał się pobawić z jej regulacją.

Napisano

A może ktoś by mógł jakieś oponki na allegro pokazać chodzi o link... do mojego krossa level a6

Napisano
Tak, będzie. Zwłaszcza przy >60km/h. Jeśli zależy Ci na ciśnięciu v-maxów to przy 48z będzie zdecydowanie łatwiej, oraz szybciej.

No widze sami mocarze na forum, ciekawe ile będzie medali w Londynie.. :sorcerer:

Jeśli komuś 44x11 to mało, to ja jestem jakiś dziwny że wykręciłem nie raz po 70 km/h na 52x14, a na rowerze górskim przy 65 km/h przełożeń miałem pod dostatkiem, brakło raczej drogi niż zębów w korbie...

I nie liczyłbym też na to że będzie łatwiej, bo te 4 zęby w korbie więcej nikomu nie zastąpią mocnej nogi, na 44 trzeba umieć utrzymać kadencję, na 48 trzeba mieć siłę rozkręcić :)

Napisano

Wiadomo, że rzadko jeździ się z takimi prędkościami >50km/h. Po prostu podałem przykład jeśli chodzi o prędkości maksymalne. Na 44x11 można wykręcić też 80km/h, ale jest to nie lada wyczyn, ponieważ młynek jest niesamowity.

Przy normalnej jeździe nie widzę zbytnio sensu zmiany największej zębatki w korbie z 44z na 48z.

Napisano

Na 44 zeby już robię młynek , więc chyba wymienie...

Jeżeli chodzi o oponki schwalbe 1,3 to ja takich na allegro nie widziałem...

Napisano

Góral to góral, nigdy nie zrobimy z niego szosowego roweru. Ale możemy go uszosowić. Polecam opony Panaracer Roadracer o balonie 1.7 (bezpieczny rozmiar, dobre prędkości), a jeśli chodzi o korby to niestety zębatka minimum 48 zębów (może będzie trzeba zmienić przednią przerzutkę), z tyłu obecne minimum czyli 11 ząbków (można nawet założyć szosową kasetę, ale to się wiąże ze zmianą łańcucha na dłuższy).

PZDR Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...