Gothic Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Oto specyfikacja roweru, który złożyłem w tym roku. Budując rower przyświecała mi idea posiadania sprzętu będącego kompromisem między możliwościami ekonomicznymi, wytrzymałością a wagą sprzętu. Wydaje mi się, że cel osiągnąłem w stopniu przynajmniej zadowalającym. Maszyna sprawuje się doskonale, cieszy moje oko i jestem z niej dumny. Rzecz jasna, poniższa specyfikacja, jak na domorosłego konstruktora przystało, jeszcze niejednokrotnie ulegnie zmianie. I już dziś wiem, iż najbliższe urodziny obfitować będą w rowerowe podarki. Proszę o konstruktywną krytykę oraz sugestie ewentualnych zmian na podstawie zamieszczonej rozpiski. Zdjęcia będą wkrótce jak tylko znajdę ładną scenerię... Bar ends (Rogi): AMOEBA BE-M110 (waga z korkami) - 90 g. Bottle cage (Koszyk na bidon): Tacx Tao - 37 g. Brake (Front) (Hamulec przedni): Avid BB7 MTB + Accend Blade 180 mm (112 g.) - 315 g. Brake (Rear) (Hamulec tylny): Avid BB7 MTB + Accend Blade 160 mm (92 g.) - 295 g. Brake levers (Klamki): Tektro MT 5.0 Carbon Eclipse - 162 g. Cables (Pancerze i Linki): YPK Teflon + Clark’s Pre-Lube Carbon - b.d. Cassette (Kaseta): Sram PG-850 11-32 - 310 g. Chain (Łancuch): Sram PC-850 (skrócony o 8 ogniw) - 289 g. Computer (Licznik): CATEYE Velo 8 CC-VL810 - b.d. Crankset (Korby): Shimano SLX LX fc-m660 2009 z wkładem (zmodyfikowane o Token AL-K083) - 878 g. Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - Shimano SLX FD-M660 LX (zmodyfikowana o Vincere Titanium, ważące 4 g.) - 165 g. Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - Shimano Deore XT Shadow RD-M772-SGS (zmodyfikowana o śruby wózka KCNC ważące 1,5 g. i kółka Token TK1711 ważące 20g./kpl.) - 220 g. Fork (Widelec): 2008 RST TITAN AIR-RL - 1970 g. Frame (Rama): 2008 Gary Fisher Big Sur 21” - 1750 g. Grips (Chwyty): RITCHEY Ergo WCS - 34 g. Handlebar (Kierownica): AMOEBA HB-M110 - 123 g. Headset (Stery): 2009 RITCHEY PRO Logic (zmodyfikowane o kapsel RITCHEY Carbon ważący 5 g.) - 130 g. Pedals (Pedały): SCOTT SPD - 370 g. Seat (Siodło): 2008 SELLE ITALIA Prolink Gel Flow - 250 g. Seatpost (Sztyca): ZERO Carbon - 27.2 x 300 mm - 208 g. Seatpost clamp (Zacisk sztycy): BONTRAGER - 26 g. Shifters (Manetki): SRAM Trigger Attack - 260 g. Skewers (Zaciski kół): DARTMOOR - Spacer (Podkładka pod mostek): TOKEN TKC3520 - 11 g. Stem (Mostek): RACEFACE Ride 90 mm - 150 g. Tire (Front) (Opona przednia): SCHWALBE Furious Fred 26 x 2.0 - 320 g. Tire (Rear) (Opona tylna): SCHWALBE Furious Fred 26 x 2.0 - 320 g. Tubes (Dętki): SCHWALBE XX-Light - 190 g. Wheel front: (Koło przednie): - Hub (Piasta): 2008 DARTMOOR X-Rolls 36 h (waga z zaciskiem) - 210 g. - Rim (Obręcz): 2008 DARTMOOR Fortress - 630 g. - Spokes (Szprychy): DARTMOOR czarne - 266 g. - Nipples (Nyple): DARTMOOR czarne - 10,8 g. - Rim tape (Opaska): KENDA - b.d. Wheel Rear: (Koło tylne): - Hub (Piasta): 2009 DARTMOOR X-Force 36 h (waga z zaciskiem) - 449 g. - Rim (Obręcz): 2009 DARTMOOR Fortress - 650 g. - Spokes (Szprychy): DARTMOOR czarne - 266 g. - Nipples (Nyple): DARTMOOR czarne - 10,8 g. - Rim tape (Opaska): KENDA - b.d. - Misc : (Inne): Chainstay cover (Osłona pod łańcuch): DARTMOOR Kevlarr - b.d. Alloy bolts (Śruby aluminiowe): a2z - 4 sztuki czarnych śrub “bidonowych” - b.d. - Total (Razem): 11.365,6 g. + P.S. Podane wyżej wagi są efektem moich internetowych poszukiwań i kalkulacji. Nie posiadam dokładniejszego od wagi łazienkowej sprzętu, więc trudno mi podać rzeczywistą masę. Tym samym proszę o weryfikację powyższych informacji. P.S. II Dziękuję mej lubej za cierpliwość, całemu forum rowerowemu za inspirację i Panu Fisherowi za wynalezienie roweru górskiego. Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Nie wiem jak wyedytować powyższy tekst, więc spamuję własny wątek, aby dodać zdjęcia. Fotki zrobione niestety w domu, a nie w plenerze jak pierwotnie planowałem. Powód prozaiczny - zapomniałem zabrać aparat na wycieczkę o_O Oto i Gary: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Pięknie! ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Długo bez modyfikacji nie wytrzymałem. Tym razem padło na... bezpieczeństwo mego bajka. Aby uchronić go przed amatorami cudzej własności zakupiłem i nakleiłem na rurę podsiodłową taką oto przestrogę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 21 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Maszyna w projektach to ten wątek zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.