Poohcio Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam. Dzisiaj postanowiłem przeserwisować amortyzator. Ogólnie jestem zadowolony z jego pracy. Praktycznie nie mam zastrzeżeń. Być może jestem mało wymagający, ale uważam, że leszy taki niż sztywny :-) (moje zdanie i proszę się nie kłócić) Ale do rzeczy: Z lewej strony udało mi się odkręcić regulator wstępnego naprężenia. Wyciągnąłem sprężynę i niestety moim oczom ukazała się dość duża ilość rdzy. Nie jest to w sumie do końca zaskoczeniem, bo rower przejeździł całą zimę i stał na dworze :-/. Sprzężynę wyczyściłem praktycznie do nowości i górną goleń zapewne także mi się uda z zastosowaniem odrdzewiacza i jakiegoć lekkiego przetarcia z nierówności. Niestety z prawej strony pokrętło regulacji jest na tyle zapieczone, że nie odkręciłem ale uszkodziłem i aby odkręcić pozostanie mi tylko zniszczenie go. Jednak póki co zostawiłem zniszczone, ale działające. Interesuje mnie czy takowy regulator dostanę od ręki w sklepie rowerowym? W sumie do końca nie musi być to regulator, a zatyczka z odpowiednio długim gwintem. Dlaczego zatyczka? Ano dlatego, że nie kręcę regulatorem jak opętany. Ważę sporo, bo 95kg i wstępna regulacja jest mniej więcej na połowie. Amortyzator nie dobija i uważam, że dla mnie jest odpowiedni. Jeżdżę dużo w trybie mieszanym. Raczej dystanse, aby zwiedzić co nie co. Innym sposobem, nad którym się zastanawiam w momencie kiedy kupno regulatora/zatyczki będzie nieosiągalne to kupienie metalowej śruby z odpowienio drobnym gwintem, ucięcie jej na wymaganą długość i wkręcenie w miejsce regulatora. Taka inżynierka procedura :-). Pozdrawiam i czekam na niedołującą odpowiedź :-)
c1ach Napisano 19 Sierpnia 2009 Napisano 19 Sierpnia 2009 Podpytaj w cykloturze, może coś od RST będzie pasować. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PDNAZ2=czesci_amortyzatory_czesci_zapasowe&S1=PRODUCENT&ESID1=53010009&PD=53010591&PZTA=0 Też mnie to interesuje, bo mam nieużywanego Suntoura którego chciałbym ożywić i komuś oddać. Takie regulatory to skrajnie rzadko spotykany towar, jakby szukać igły w stogu siana. Prościej już będzie ogłosić się i odkupić od kogoś kto ma starego Suntoura gdzieś w szafie i jest mu niepotrzebny regulator.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.