Skocz do zawartości

[dętka] czy rozmiar dętki będzie pasował do rozmiaru opon?

Lvcas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem nowym użytkownikiem, więc chcę się przywitać na początku :thumbsup:

Mam opony rozmiaru 2.30, koła 26"

Kupiłem sobie dziś dętkę przeznaczoną na rozmiar 26x 2,10 - 3,00

I tutaj nasuwa się moje pytanie:

Czy będę mógł napompować dosyć mocno (twardo) dętkę do moich kół, i nie martwić się tym że gdzieś dętka pęknie w trasie?

Poprzednie dętki były 1,95 - 2,125 i po napompowaniu dość twardo pękały w trasie.

Rower MTB górski.

Opony:

leopard.gif

Proszę o szybką odpowiedź :confused:

Pozdrawiam.

Napisano

Pasować to ja wiem że będzie pasowała, tylko chodzi mi oto czy jak napompuje na "kamień" to czy nie pęknie jak poprzednie.

Wprawdzie pisze że ma zakres do 3,0 więc myślę że powinno śmigać bez problemu.

Napisano

Przy dętce pasującej rozmiarem do opony (Twoja pasuje) maksymalne ciśnienie jest determinowane przez oponę (powinien na boku być napisany zakres ciśnień zalecany przez producenta) oraz czasem przez obręcze - Mavic np. kiedyś pisał na obręczach ciśnienia, ale było to raczej orientacyjne.

Napisano

bedzie ok, a stare detki nie pekaly dlatego, ze byly nieodpowiedniej objetosci, tylko albo z winy montera, sprzetu typu felga/opona lub byly po prostu kiepskiej jakosci

Napisano

bedzie ok, a stare detki nie pekaly dlatego, ze byly nieodpowiedniej objetosci, tylko albo z winy montera, sprzetu typu felga/opona lub byly po prostu kiepskiej jakosci

Wprawdzie sam je montowałem te dętki, i myślę że przecież było ok wszystko.

Teraz założyłem te nowe, i widać różnicę, są dużo grubsze od tych starych. Napompowałem i jest bardzo dobrze;)

Dzięki z porady!B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...