mopss Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam Przede wszystkim witam wszystkich (jak oże tu nowy jestem) Krótko: przy moim obecnym mostku o parametrach 70-80mm i nachyleniu 35* jeżdzę prawie że wyprostowany. Docelowo rower ma służyć do turystyki rowerowej (~90% asfalt). Mógłby ktoś sprobować doradzić, jakiej długości mam wybrać? Budżet to jakieś 40-50 zł, celuje raczej w używany (nie zależy mi na wygladzie). Pozdrawiam
Miecho87 Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Turystyka jest różnie rozumiana, więc sprecyzuj trochę czy ma być niżej, wyżej, dalej, bliżej czy jak W końcu nikt Ci nie powie co Ci przeszkadza w aktualnej pozycji.
mopss Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Napisano 17 Sierpnia 2009 nie wiem jak to ujac, ale chcialbym bardziej sie polozyc na rowerze, osiagnac taki złoty srodek pomiedzy pozycją miejskiego cyklisty a kolarza z naciskiem jednak na tego drugiego Zastanawiam się czy taki mostek z nachyleniem 3-4* i dlugosci 80mm będzie dobry. W końcu to znaczna różnica wysokości kierownicy, więc powinienem osiągnąc to co chce. Czy mam racje? /pozdrawiam
Bizon Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Masz racje .Nawet jeśli kupisz z nachylenie 10* odczujesz dużą różnice.Najlepiej by było iść do sklepu i popróbować kilka mostków ,który Ci spasuje kupić.No i trzeba wziąć pod uwagę ,że na początku po takiej zmianie mogą boleć plecy.
Gal Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Przeskok z 35˚ na 5˚ będzie na pewno odczuwalny. Musisz chyba zaryzykować i kupić coś (może Allegro) i zobaczyć, czy taka pozycja Ci odpowiada. Z początku mogą boleć plecy i nadgarstki (przy takim koncie spora część masy ciała spoczywa na rękach, co w przypadku turystyki rowerowej jest chyba nie specjalnie pożądanym efektem?). Jeśli chodzi o mostki to polecam Truvative XR są tanie, w miarę lekkie i wytrzymałe. Ja używkę kupiłem za 12 zł Jest też opcja żebyś sobie sprawił mostek regulowany? Na co dzień miał byś "kolarską pozycję" a na długie wypady prostował plecki i odciążał ręce?
mopss Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Napisano 17 Sierpnia 2009 dzięki za odpowiedzi, mialem nadzieje ze jednak obedzie sie bez kosztownych zakupow ale pozycja na rowerze wydaje sie jednak bardzo indywidualna sprawa jak już mówiłem to ma być złoty środek, umożliwiający "przyciśniecie na prostej" ale także zapewniajacy dogodna pozycję do oglądania krajobrazów wymiary otworu do osi sterowej jest jedna? czy sa jakies różne standardy?
Bizon Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Chodzi Ci o średnice mocowania mostka.Kiedyś był 1 cal czyli 25,4 mm teraz używa się 1 1/8 cal czyli 28,6 mm
mopss Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Napisano 27 Sierpnia 2009 wielkie dzieki za pomoc upolowałem Truvativ'a XR 90mm 10st i od razu czuć różnicę- plecy nie bolą, łatwiej się pedałuje Jeszcze tylko lekko go obniże na podkładkach dystansowych i będzie idealnie. /pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.