Skocz do zawartości

[mostek] wymiana - dobór optymalnego na dalekie wojaże :)

mopss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przede wszystkim witam wszystkich (jak oże tu nowy jestem) :thumbsup:

Krótko: przy moim obecnym mostku o parametrach 70-80mm i nachyleniu 35* jeżdzę prawie że wyprostowany.

Docelowo rower ma służyć do turystyki rowerowej (~90% asfalt). Mógłby ktoś sprobować doradzić, jakiej długości mam wybrać?

Budżet to jakieś 40-50 zł, celuje raczej w używany (nie zależy mi na wygladzie).

Pozdrawiam

Napisano

Turystyka jest różnie rozumiana, więc sprecyzuj trochę czy ma być niżej, wyżej, dalej, bliżej czy jak :thumbsup: W końcu nikt Ci nie powie co Ci przeszkadza w aktualnej pozycji.

Napisano

nie wiem jak to ujac, ale chcialbym bardziej sie polozyc na rowerze, osiagnac taki złoty srodek pomiedzy pozycją miejskiego cyklisty a kolarza z naciskiem jednak na tego drugiego :thumbsup:

Zastanawiam się czy taki mostek z nachyleniem 3-4* i dlugosci 80mm będzie dobry. W końcu to znaczna różnica wysokości kierownicy, więc powinienem osiągnąc to co chce. Czy mam racje?

/pozdrawiam

Napisano

Masz racje .Nawet jeśli kupisz z nachylenie 10* odczujesz dużą różnice.Najlepiej by było iść do sklepu i popróbować kilka mostków ,który Ci spasuje kupić.No i trzeba wziąć pod uwagę ,że na początku po takiej zmianie mogą boleć plecy.

Napisano

Przeskok z 35˚ na 5˚ będzie na pewno odczuwalny. Musisz chyba zaryzykować i kupić coś (może Allegro) i zobaczyć, czy taka pozycja Ci odpowiada. Z początku mogą boleć plecy i nadgarstki (przy takim koncie spora część masy ciała spoczywa na rękach, co w przypadku turystyki rowerowej jest chyba nie specjalnie pożądanym efektem?). Jeśli chodzi o mostki to polecam Truvative XR są tanie, w miarę lekkie i wytrzymałe. Ja używkę kupiłem za 12 zł :thumbsup: Jest też opcja żebyś sobie sprawił mostek regulowany? Na co dzień miał byś "kolarską pozycję" a na długie wypady prostował plecki i odciążał ręce?

Napisano

dzięki za odpowiedzi, mialem nadzieje ze jednak obedzie sie bez kosztownych zakupow ale pozycja na rowerze wydaje sie jednak bardzo indywidualna sprawa :)

jak już mówiłem to ma być złoty środek, umożliwiający "przyciśniecie na prostej" ale także zapewniajacy dogodna pozycję do oglądania krajobrazów :thumbsup:

wymiary otworu do osi sterowej jest jedna? czy sa jakies różne standardy?

• 2 tygodnie później...
Napisano

wielkie dzieki za pomoc

upolowałem Truvativ'a XR 90mm 10st i od razu czuć różnicę- plecy nie bolą, łatwiej się pedałuje :)

Jeszcze tylko lekko go obniże na podkładkach dystansowych i będzie idealnie.

/pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...