kurokial Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam od dłuższego czasu niosę się z zamiarem złożenia od podstaw roweru. Po przeczytaniu wątku "składać czy kupić" uważam, że jednak lepiej złożyć (choć mogę się mylić). Granica cenowa ~3k PLN lub taniej jak się uda. Przeznaczenie roweru jazda miejsko-leśna z elementami górskimi. Ważnym argumentem jest fakt iż nie chcę co parę lat wymieniać sprzętu. Z mojego obecnego przechodzonego aczkolwiek działającego rowerku nie chcę wyciągać żadnej części Kilka słów o mnie: - 184cm wzrostu. - 21 lat. - ok.70kg wagi własnej. Kilka zdań o preferowanym rowerze: Lekkość w granicy 10-15 kg byłaby atutem. Koła im większe tym lepsze min. 26". Konieczna amortyzacja przednia plus tylnia w sztycy. przerzutki 3x8, 3x9. Manetki a'la Acera, Deore etc. Hamulce V-Brake, V-Brake/Tarcza. Do takiego zestawu się przymierzam, zaznaczam, że będę kupował części stopniowo przez ok 12miesięcy. Rama: KALAHARI 530 20" Widelec: SR SUNTOUR XCR – RL 100mm Korba: Deore LX Suport: Deore LX Łańcuch: Deore LX Sztyca: SR SUNTOUR NCX. Stery: Firmowe jakieś Siodło: Żelowe, nie za szerokie Kierownica: Wygięta/Prosta Mostek: Regulowany przerzutka przód: Deore LX przerzutka tył: Deore LX Kaseta: Deore LX Pedały: Plastyk/Alu Hamulec przód: Deore LX / Jakaś tarczówka tania? Hamulec tył: Deore LX Klocki: Kellys DualStop KBS-01 Klamki: Deore LX Manetki: Deore LX Chwyty: Kona Linki: Shimano/noname Pancerze: Shimano/noname Koła: 2 lub więcej komorowe (gotowe)/ plecione jakie? Opony: Średnio szerokie Dętki: Zawór Presta Niektóre elementy są niesprecyzowane.. nie do końca wiem co namierzyć. Czy wchodzenie w Deore LX jest dobrym rozwiązaniem? Bardzo proszę o propozycje, opinie etc. Pozdrawiam Dawid K.
kubuka Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Z takim osprzętem się według mnie nie opłaca bo za 3000 masz gianta xtc 3 z dużo lepszym osprzętem i amorem. Wiec przemyśl sobie. PS Do mtb raczej nie wrzuca się sztycy amortyzowanej i szerokiego siodełka.
creative1989 Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Czy ja wiem czy składać, można zakupić używany rower, w dobrym stanie http://allegro.pl/item711777434_kross_level_a8.html\ http://allegro.pl/item713900150_giant_trance_3_model_2008_idealny_gwarancja.html Albo coś z nówek: http://allegro.pl/item714137277_nowy_radon_zr_team_5_0_fs_2009.html http://allegro.pl/item708898648_cube_acid_model_2009_18_opole.html
etnies77 Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Może rzeczywiście postaraj się kupić gotowy rower z jak najlepszą ramą i amortyzacją. Producent może zaoferować o wiele lepsze ceny na podzespoły, niż będziesz je sam kompletować. Taką solidną bazę możesz z czasem przebudowywać i ulepszać. Ja startowałem od najniższego modelu Fuji za 1600 bo miał dobrą ramę, a o 3000 mogłem pomarzyć, a skończyło się po 5 latach na razie na 5300, choć to i tak niewiele i potrzeb wiele. Poza tym zbliża się czas wyprzedaży, a nierzadko jak pokazali koledzy można kupić okazyjnie niezły sprzęt używany. pzdr
kurokial Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Napisano 17 Sierpnia 2009 Dziękuję! ROzwialiście moje rozterki na temat zakupu >>> Będzie nówka sztuka tylko cza uzbierać. Nasuwa się pytanie: Czy aby na pewno kupować rower za ok 3k PLN czy za mniej? Pozdrawiam serdecznie.
kubuka Napisano 18 Sierpnia 2009 Napisano 18 Sierpnia 2009 Najlepszy będzie giant xtc 3, gdzieś czytałem że unibike expert ma słabą sterowność przez amor 120 mm
Fludi Napisano 18 Sierpnia 2009 Napisano 18 Sierpnia 2009 W tej cenie złożysz spokojnie rower z napędem na pełnym SLX, chociaż do tyły polecałbym bardziej przerzutkę XT.Chociaż chyba jeszcze lepszym wyjściem byłoby jakbyś w tej cenie zakupił sobie, Kross'a A6 i już na wstępie sprzedawcy oddał amorek hamulec i przednie kółko wymieniając to za dopłatą na amorek RS Reba, hamulec tarczowy Avid Juicy 5 i kółko zaplecione na obręczy Mavic'a. Akurat jest to kasa tak na te około 3.000PLN.
kurokial Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Napisano 18 Sierpnia 2009 Przystanę raczej na opisywanym Giacie Ale zanim uzbieram pełną kwotę to może się coś zmieni i napiszę ponownie w tym topicu. Dzięki wielkie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.