Skocz do zawartości

[bagażnik] Thule+uchwyt

dubi1985

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym w niedługim czasie zakupić sobie bagaznik rowerowy wraz z dwoma uchwytami na rowery,troszke juz o tym poczytałem i zdecydowałem się konkretnie na firmę Thule,zależy mi na czymś trwałym i bezpiecznym chociaż wiem że w tej kwestii sporo zależeć będzie także odemnie. Mianowicie chciałbym zapytać się [a może upewnić na czyimś przykładzie] czy ten sprzęt na który postawiłem [poniżej podaje dokładne dane] będzie ze sobą współgrał tak samo jak z moim samochodem [skoda Octavia I,2001,4 drzwiowy,bez relingów].

- bagażnik [THULE Rapid Fixpoint XT] - http://hossa.pl/p,pl,bd-th-753-760,bagaznik+dachowy+thule++rapid+fixpoint+xt.html

- uchwyt [Thule Free Ride 530] http://hossa.pl/p,pl,br-th-530,thule+free+ride+530.html

Być może ktoś posiada taki zestaw i będzie mógł mi coś doradzić lub ewentualnie odradzić

dziękuje za możliwą pomoc,pozdrawiam

przepraszam za powyższe linki... mam na myśli ten zestaw:

bagaznik - http://www.e-bagazniki.pl/product_info.php?products_id=2045&osCsid=d460f96f3d41faf216e3863daf2d093b

uchwyt - http://www.e-bagazniki.pl/product_info.php?products_id=1037

• Mod Team
Napisano

Wydaje mi się,że lepiej kupić tańszy bagażnik, ale lepszy uchwyt. BAgażnik od samochodu nie odleci- lepeij miec dobrze przymocowany rower.prywatnie wybrałbym bagażnik w granicach 200 pln ( nie ważna firma) i chwyt Thule ProRide 951. mam starsza wersję najwyższego w hierarchi uchwytu Thule i jestem bardzo zadowolony ze stabilności i łatwości obsługi. Poza tym wygodniej jest mieć zamek przy dachu niż pół metra wyżej ( ten wskazany przez Ciebie ma zamek tuż przy uchycie za ramę, ProRde blisko dachu).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Na stronie thule masz możliwość wpisania konkretnego modelu samochodu i otrzymasz odpowiedź, który bagażnik jest odpowiedni dla Twojego auta. Osobiście bym odpuścił uchwyt, który wybrałeś. Zdecydowanie lepsze są z aluminium a nie stalowe. Mam Thule do przewozu nart i żadna rewelka. Generalnie firma sporo kasuje za nazwę. Uchwyty mam firmy trans-sport i jestem zadowolony. Odpuść kupowanie droższych modeli z zamkami bo otwiera się je śrubokrętem bez najmniejszych kłopotów i bez złodziejskich umiejętności.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pozwole sobie podłaczyć sie pod temat.Mianowicie kupiłem już bagażnik na dach(było cięzko bo mam autko 3-y drzwiowe)i teraz chcę kupic uchwyt pod rower.

Zastanawiam się nad tymi modelami:

Monte Blanc Discovery

Giro II Atera

Thule ProRide 591

Mam rower z dośc grubą rurą o krztałcie kwadratu( około 5X5 cm).

Co byście polecali z tych modeli co podałem,lub może jeszcze coś innego.

Napisano

Z tego co widzę to Discovery jest rozwojową wersją Barracudy, której używam. Różnice na oko to porządniejsze zamki, aluminiowy korpus i nieco inaczej wyprofilowana rynna z przodu.

Polecam, zwłaszcza z uwagi na patent z głębszą rynną z przodu. Po wstawieniu w nią rower praktycznie stoi sam, co ułatwia montaż i zapewnia lepszą stabilność podczas jazdy (rower praktycznie się nie buja).

Do reszty też nie mam zastrzeżeń - ramię jest solidne i trzyma jak trza, podobnie jak paski przy kołach. 600-700 km jazdy non stop nie robi na uchwycie żadnego wrażenia - nic się nie luzuje i nic nie trzeba poprawiać.

Wadą Barracudy są słabe zabezpieczenia przeciwkradzieżowe. Są to zwykłe plastikowe wkręty, które da się wydłubać śrubokrętem. W Discovery nie powinno być takiego problemu, skoro ma zamki na kluczyk.

Inną wadą jest instrukcja montażu. Niezły rebus, krzyżówka z Przekroju wymięka ;).

P.S. Szczęki na ramieniu da się rozszerzyć do ok. 8 cm, więc nie powinno być problemu z twoim rowerem.

Napisano

A nie miałeś problemu z tym ,że szczęki uszkadzały ramę? W jakims wcześniejszym temacie ktoś zgłaszał taki problem,że szczęki wgniatały te bardziej "wylajtowane" ramy.

A także ,że nie da się zapiąć fulla tylko hardtaila? A mój rowerek to full własnie.

Co do innych opinii to nikt nie ma Thule ProRide czy Giro II Atera?

Napisano

Nie, szczęki nigdy nie uszkodziły mi ramy i nie bardzo wierzę, że mogą to zrobić bo (i) są wyłożone gumą (ii) nie wymagają dokręcania na chama żeby trzymały. Są też doskonale obojętne dla lakieru. Testowałem na anodzie i zwykłym - nie ma śladu.

Co do fulla nie mogę się autorytatywnie wypowiedzieć, bo go nie mam. Wiem natomiast, że ramię ma spore możliwości regulacji. Udało mi się np. zamontować dziecięcego bmx'a, mimo że Barracuda ewidentnie jest przystosowana do czegoś większego. Zapinałem też damskiego Treka Navigatora, mimo że jego dolna rura jest niestandardowo wygięta.

Jeżeli więc twój full ma rurę dolną poprowadzoną mniej więcej jak w HT, nie powinno być problemu.

EDIT: Właśnie zauważyłem co ujeżdżasz - IMO powinno być ok. Zawsze można też poprosić o wypróbowanie przed zakupem.

Napisano

A nie miałeś problemu z tym ,że szczęki uszkadzały ramę? W jakims wcześniejszym temacie ktoś zgłaszał taki problem,że szczęki wgniatały te bardziej "wylajtowane" ramy

Kazdym bagaznikiem mozesz zrobic cos takiego jak bedziesz chcial za bardzo go scisnac. Niemniej jednak to juz trzeba sie chyba mocno postarac.

Mam model discovery, polecam, wozilem nim rowerek corki, jak i moj pewnie lapie kazdej wielkosci rame gdzie chcesz, ksztalt moze byc zroznicowany. Montaz i demontaz roweru w bagazniku to moment. Zabezpieczenie antykradziezowe roweru i bagaznika sprawia solidne wrazenie, ale widaomo ze lepiej i tak miec na oku ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...