Skocz do zawartości

[łańcuch] Jaki rozkuwacz? Jaka spinka?

mutra

Rekomendowane odpowiedzi

Stałem się ostatnio, szczęśliwym zbiegiem okoliczności, właścicielem trzech rowerków. Niestety ich napędy są w żałosnym stanie. Szczególnie łańcuchy które chyba ktoś zakonserwował czymś na kształt pokostu. Bez ściągnięcia i wymycia w nitro się nie obejdzie. W związku z tym pytanie w jaki rozkuwacz powinienem się wyposażyć i w jakie spinki żeby poradzić sobie z tym tematem. Pytam bo chciałbym kupić jeden rozkuwacz do wszystkich trzech a nie jestem zorientowany. Łańcuchy są założone na:

1. jakiś miejski GIANT, przerzutka 3x7 Łańcuch chyba shimano ale spod syfu mało widać

2. też miejski przerzutka 3x6 Łańcuch shimano (z oznaczeniami IG - jeżeli to ma jakieś znaczenie)

3. miejski z 3 biegami w piaście - o łańcuchu nic nie powiem bo ten jest w najgorszym stanie - dosłownie przykleił się do zębatki ;)

rozkuwacze sa raczej uniwersalne i pasuja do wszystkich typow łańcuchów a co do spinek:

do 7 i 6 shimano powinna byc taka dziwna spinka shimano (najlepiej zapytaj w sklepie)

a jesli chodzi o lancuch tego miejskiego roweru to raczej trudno bedzie o spinke do niego

ale wcale nie musisz kupywac spinek,po prostu rozkujesz lancuch i z powrotem go skujesz,a pozniej juz nie musisz go rozkuwac ponownie,wystarczy czyszczenie szmata,szczotka itd. :)

Nowa spinka do starego łańcucha może okazać sie nienajlepszym pomysłem. A znowu nowy łańcuch do starej kasety to ta sama historia. Skuwacze są uniwersalne.

Swoją drogą, dziwnie brzmi zwrot, że stałeś sie posiadaczem, szczęśliwym zbiegiem okoliczności :)

Mi kiedyś nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności ubyły z piwnicy dwa rowery ;)

Dzięki za odpowiedzi. Z tym miejskim trochę mnie zmartwiłeś, bo właśnie on będzie miał największe przebiegi i jemu spinka przydałaby się najbardziej :(. Łańcuchy i kasety są co prawda stare ale nie są zużyte. Zresztą jak zdejmę i wyczyszczę to tak kwestia się wyjaśni.

ps.szczęśliwy zbieg okoliczności polegał na tym, że znajomy czyścił piwnicę przed sprzedażą mieszkania. Swoją własną jak mniemam :thumbsup:

Dzięki za odpowiedzi. Z tym miejskim trochę mnie zmartwiłeś, bo właśnie on będzie miał największe przebiegi i jemu spinka przydałaby się najbardziej :(. Łańcuchy i kasety są co prawda stare ale nie są zużyte. Zresztą jak zdejmę i wyczyszczę to tak kwestia się wyjaśni.

ps.szczęśliwy zbieg okoliczności polegał na tym, że znajomy czyścił piwnicę przed sprzedażą mieszkania. Swoją własną jak mniemam :confused:

EDIT: coś takiego bedzie ok? http://www.allegro.pl/item705205013_spinka_lancucha_shimano_fv_od_ss.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...