mutra Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Stałem się ostatnio, szczęśliwym zbiegiem okoliczności, właścicielem trzech rowerków. Niestety ich napędy są w żałosnym stanie. Szczególnie łańcuchy które chyba ktoś zakonserwował czymś na kształt pokostu. Bez ściągnięcia i wymycia w nitro się nie obejdzie. W związku z tym pytanie w jaki rozkuwacz powinienem się wyposażyć i w jakie spinki żeby poradzić sobie z tym tematem. Pytam bo chciałbym kupić jeden rozkuwacz do wszystkich trzech a nie jestem zorientowany. Łańcuchy są założone na: 1. jakiś miejski GIANT, przerzutka 3x7 Łańcuch chyba shimano ale spod syfu mało widać 2. też miejski przerzutka 3x6 Łańcuch shimano (z oznaczeniami IG - jeżeli to ma jakieś znaczenie) 3. miejski z 3 biegami w piaście - o łańcuchu nic nie powiem bo ten jest w najgorszym stanie - dosłownie przykleił się do zębatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 rozkuwacze sa raczej uniwersalne i pasuja do wszystkich typow łańcuchów a co do spinek: do 7 i 6 shimano powinna byc taka dziwna spinka shimano (najlepiej zapytaj w sklepie) a jesli chodzi o lancuch tego miejskiego roweru to raczej trudno bedzie o spinke do niego ale wcale nie musisz kupywac spinek,po prostu rozkujesz lancuch i z powrotem go skujesz,a pozniej juz nie musisz go rozkuwac ponownie,wystarczy czyszczenie szmata,szczotka itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teep2 Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Nowa spinka do starego łańcucha może okazać sie nienajlepszym pomysłem. A znowu nowy łańcuch do starej kasety to ta sama historia. Skuwacze są uniwersalne. Swoją drogą, dziwnie brzmi zwrot, że stałeś sie posiadaczem, szczęśliwym zbiegiem okoliczności Mi kiedyś nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności ubyły z piwnicy dwa rowery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutra Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedzi. Z tym miejskim trochę mnie zmartwiłeś, bo właśnie on będzie miał największe przebiegi i jemu spinka przydałaby się najbardziej . Łańcuchy i kasety są co prawda stare ale nie są zużyte. Zresztą jak zdejmę i wyczyszczę to tak kwestia się wyjaśni. ps.szczęśliwy zbieg okoliczności polegał na tym, że znajomy czyścił piwnicę przed sprzedażą mieszkania. Swoją własną jak mniemam Dzięki za odpowiedzi. Z tym miejskim trochę mnie zmartwiłeś, bo właśnie on będzie miał największe przebiegi i jemu spinka przydałaby się najbardziej . Łańcuchy i kasety są co prawda stare ale nie są zużyte. Zresztą jak zdejmę i wyczyszczę to tak kwestia się wyjaśni. ps.szczęśliwy zbieg okoliczności polegał na tym, że znajomy czyścił piwnicę przed sprzedażą mieszkania. Swoją własną jak mniemam EDIT: coś takiego bedzie ok? http://www.allegro.pl/item705205013_spinka_lancucha_shimano_fv_od_ss.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 wlsnie o to mi chodzilo do lancuchów shimano bedzie pasowalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.