Skocz do zawartości

[Sztyca] Strzelanie w okolicy sztycy

Lukash

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W swoim rowerze krossie atroxie niedawno wymieniłem sztycę na Ritchey Comp, i mój problem polega na tym że w okolicy sztycy coś strzela, jak temu zaradzić?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Problem tylko w tym, że przesmarowana (nawet delikatnie) sztyca lubi wjeżdżać w ramę. Zależy to oczywiście min od masy rowerzysty, itd. Walczyłem kiedyś ze strzelającą sztycą kilka dni. Powodem było nieco zabrudzone jarzmo. Dostało się tam kilka ziaren piasku, i trzeszczało. Warto ten punkt utrzymywać w czystości :unsure:

Napisano

U mnie też do zacisku dostało się trochę błota i ciężko było je stamtąd wypędzić. Dopiero po 3 rozebraniu i wyczyszczeniu udało mi się pożegnać strzelanie z okolic sztycy :)

Gość R3surrection
Napisano

nie polecam brunoxu zwykły tawot starczy

Napisano

U mnie też bardzo strzelało,ale raczej tak w okolicy siodełka.Myślałem nawet ,że coś w nim pękło i zacząłem juz rozglądać się za nowym.Jednak wpadłem na pomysł,że to może jakis brud sie dostał i pomoże wyczyszczenie.Tak się rzeczywiście stało,wyczyściłem cały syf który zebrał się w okolicy jarzemka i ze sruby dociskującej i trzaskanie znikneło jak ręką odjął.

Napisano

Mi też zaczeła pewnego razu złośliwie strzelać, a najlepsze to było to, że tylko podczas pedałowania, dziury w jezdni nie robiły żadnego wrażenia. Już chciałem wymieniać suport czy od razu nowe korby, a wystarczyło jedno konkretne czyszczenie. Zanim do tego doszedłem to dwukrotnie przesmarowywałem mufę suportu :)

Mam sztycę Accenta z tymi dwoma śrubami gdzie jest nawet sporo ruchomych elementów i tam pewnie dostało się jakieś ziarenko piasku.

• 2 tygodnie później...
Napisano

jw. wyczyścić, mi też strzelało na wybojach, wyczyściłem koszulką co się dało, porządnie zacisnąłem i było dobrze:thumbsup:

Co do strzelania w siodełku, u mnie na łączeniu plastiku z metalowymi prętami, plastik przy ugięciu siodełka, jeździł po pręcie wydając denerwujące zgrzyty, wówczas wpuściłem trochę ciekłej parafiny pomiędzy pręty siodełka, a plastik, w który wpuszczone były pręty- jak ręką odjął:w00t::D

Napisano

mój problem strzelania skończył sie na wymianie zacisku sztycy bo czyszczenie nic nie dało i zamontowałem skręcany a nie na szybkozamykacz. Cisza i spokój :o

• 4 tygodnie później...
Napisano

a ja mam mega problem . miałem zapieczoną sztycę w ramie więc ją obciąłem w wbiłem do środka i tu naszedł problem bo ten kawałek wbity lata w środku a wyjść nie chce można jakoś temu zaradzić ?? a i jeszcze jedno kawałek blokuje sie mniej więcej przed górnymi spawami ramy pomocy !!

Napisano

a ja mam mega problem . miałem zapieczoną sztycę w ramie więc ją obciąłem w wbiłem do środka i tu naszedł problem bo ten kawałek wbity lata w środku a wyjść nie chce można jakoś temu zaradzić ?? a i jeszcze jedno kawałek blokuje sie mniej więcej przed górnymi spawami ramy pomocy !!

Oczywiście żartujesz :)

Napisano

genialne rozwiązanie uciąć sztyce........:-)

ja też miałem problem ze strzelaniem ale po zakupie nowej obejmy proble zniknął - mam nadzieję - bezpowrotnie.

polecam wyczyszczenie rury podsiodłowej i lekkie nasmarowanie sztycy - to zapobiegnie zapiekaniu - przed włożeniem do rury.

Napisano

hmm....technologicznie to juz narzuciles sobie rozwiazanie....ciecie ramy?.. ;)

Napisano

Dajcie spokój nie mówcie mu tak bo na pewno ją porżnie ;D

U mnie czesto strzela siodełko ale dlatego że sie rozkręca, po za tym ze je wyczyściłem to jeszcze przy okazji dokręciłem i spokój.

Napisano

Drogi Hardcorze ;)

Koledzy się trochę nabijają, bo po prostu "naważyłeś sobie piwa" i to nie byle jakiego.

Spróbuj zrobić jakieś narzędzie z haczykami żeby to wybić, albo... zalej to pianką montażową :)

Napisano

Ciężko tu będzie raczej znaleźć kogoś z podobnym doświadczeniem, ale tak na chłopski rozum to może spróbuj wyczyścić wnętrze rury podsiodłowej, albo nawet lekko przetrzeć w środku papierem ściernym jakimś drobnym (200 i więcej) - może wyjdzie.

A jak nie wyjdzie to wtedy zastosować rozwiązanie z wyciągnięciem jej jakimś hakiem. nalej jakiegoś smarowidła wcześniej, może pomoże.

wątpię jednak by pomogło.

Napisano

Dajcie już spokój, to pewnie była prowokacja. Popatrzcie na zbieżność nicku i treści posta. A tak w ogóle to ten koleś tylko tego posta napisał, więc?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...