Lukash Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 Witam W swoim rowerze krossie atroxie niedawno wymieniłem sztycę na Ritchey Comp, i mój problem polega na tym że w okolicy sztycy coś strzela, jak temu zaradzić?
exist Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 Rozmontuj uchwyt na siodełko i dokładnie wyczyść. Prawdopodobnie dostał się tam piasek.
Lukash Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Napisano 16 Sierpnia 2009 A czy sztycę powinno się wkładać na sucho, bo słyszałem że trzeba ją smarować
Rzadzu Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 Możesz przesmarować na przykład smarem miedzianym - sztyca Ci się nie zapiecze.
AgentOrange Napisano 29 Sierpnia 2009 Napisano 29 Sierpnia 2009 Problem tylko w tym, że przesmarowana (nawet delikatnie) sztyca lubi wjeżdżać w ramę. Zależy to oczywiście min od masy rowerzysty, itd. Walczyłem kiedyś ze strzelającą sztycą kilka dni. Powodem było nieco zabrudzone jarzmo. Dostało się tam kilka ziaren piasku, i trzeszczało. Warto ten punkt utrzymywać w czystości
pawel1315 Napisano 30 Sierpnia 2009 Napisano 30 Sierpnia 2009 U mnie też do zacisku dostało się trochę błota i ciężko było je stamtąd wypędzić. Dopiero po 3 rozebraniu i wyczyszczeniu udało mi się pożegnać strzelanie z okolic sztycy
Mod Team bogus Napisano 30 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2009 Psiknij trochę Brunoxem na sztycę (na część która wchodzi do ramy), zamontuj sztycę. U mnie już kilka razy pomogło przy starej ramie.
Gość R3surrection Napisano 30 Sierpnia 2009 Napisano 30 Sierpnia 2009 nie polecam brunoxu zwykły tawot starczy
gilgamesz Napisano 30 Sierpnia 2009 Napisano 30 Sierpnia 2009 U mnie też bardzo strzelało,ale raczej tak w okolicy siodełka.Myślałem nawet ,że coś w nim pękło i zacząłem juz rozglądać się za nowym.Jednak wpadłem na pomysł,że to może jakis brud sie dostał i pomoże wyczyszczenie.Tak się rzeczywiście stało,wyczyściłem cały syf który zebrał się w okolicy jarzemka i ze sruby dociskującej i trzaskanie znikneło jak ręką odjął.
Patryke Napisano 31 Sierpnia 2009 Napisano 31 Sierpnia 2009 Mi też zaczeła pewnego razu złośliwie strzelać, a najlepsze to było to, że tylko podczas pedałowania, dziury w jezdni nie robiły żadnego wrażenia. Już chciałem wymieniać suport czy od razu nowe korby, a wystarczyło jedno konkretne czyszczenie. Zanim do tego doszedłem to dwukrotnie przesmarowywałem mufę suportu Mam sztycę Accenta z tymi dwoma śrubami gdzie jest nawet sporo ruchomych elementów i tam pewnie dostało się jakieś ziarenko piasku.
wikrap1 Napisano 10 Września 2009 Napisano 10 Września 2009 jw. wyczyścić, mi też strzelało na wybojach, wyczyściłem koszulką co się dało, porządnie zacisnąłem i było dobrze:thumbsup: Co do strzelania w siodełku, u mnie na łączeniu plastiku z metalowymi prętami, plastik przy ugięciu siodełka, jeździł po pręcie wydając denerwujące zgrzyty, wówczas wpuściłem trochę ciekłej parafiny pomiędzy pręty siodełka, a plastik, w który wpuszczone były pręty- jak ręką odjął
marrcuss Napisano 11 Września 2009 Napisano 11 Września 2009 mój problem strzelania skończył sie na wymianie zacisku sztycy bo czyszczenie nic nie dało i zamontowałem skręcany a nie na szybkozamykacz. Cisza i spokój
hardcore1125 Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 a ja mam mega problem . miałem zapieczoną sztycę w ramie więc ją obciąłem w wbiłem do środka i tu naszedł problem bo ten kawałek wbity lata w środku a wyjść nie chce można jakoś temu zaradzić ?? a i jeszcze jedno kawałek blokuje sie mniej więcej przed górnymi spawami ramy pomocy !!
fw66 Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 a ja mam mega problem . miałem zapieczoną sztycę w ramie więc ją obciąłem w wbiłem do środka i tu naszedł problem bo ten kawałek wbity lata w środku a wyjść nie chce można jakoś temu zaradzić ?? a i jeszcze jedno kawałek blokuje sie mniej więcej przed górnymi spawami ramy pomocy !! Oczywiście żartujesz
lukaszs Napisano 8 Października 2009 Napisano 8 Października 2009 genialne rozwiązanie uciąć sztyce........:-) ja też miałem problem ze strzelaniem ale po zakupie nowej obejmy proble zniknął - mam nadzieję - bezpowrotnie. polecam wyczyszczenie rury podsiodłowej i lekkie nasmarowanie sztycy - to zapobiegnie zapiekaniu - przed włożeniem do rury.
1415chris Napisano 8 Października 2009 Napisano 8 Października 2009 a ja mam mega problem . miałem zapieczoną sztycę w ramie więc ją obciąłem w wbiłem do środka i tu naszedł problem bo ten kawałek wbity lata w środku a wyjść nie chce można jakoś temu zaradzić ?? a i jeszcze jedno kawałek blokuje sie mniej więcej przed górnymi spawami ramy pomocy !! hmm....technologicznie to juz narzuciles sobie rozwiazanie....ciecie ramy?..
lukaszs Napisano 8 Października 2009 Napisano 8 Października 2009 w zasadzie to 1415chris ma racje ....konsekwentnie ....ciąć i już.......:-)
soliner Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Dajcie spokój nie mówcie mu tak bo na pewno ją porżnie ;D U mnie czesto strzela siodełko ale dlatego że sie rozkręca, po za tym ze je wyczyściłem to jeszcze przy okazji dokręciłem i spokój.
kasperek Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Drogi Hardcorze Koledzy się trochę nabijają, bo po prostu "naważyłeś sobie piwa" i to nie byle jakiego. Spróbuj zrobić jakieś narzędzie z haczykami żeby to wybić, albo... zalej to pianką montażową
dobry Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 a ja mam mega problem . miałem zapieczoną sztycę w ramie więc ją obciąłem w wbiłem do środka i tu naszedł problem bo ten kawałek wbity lata w środku a wyjść nie chce można jakoś temu zaradzić ?? a i jeszcze jedno kawałek blokuje sie mniej więcej przed górnymi spawami ramy pomocy !! Ciężko tu będzie raczej znaleźć kogoś z podobnym doświadczeniem, ale tak na chłopski rozum to może spróbuj wyczyścić wnętrze rury podsiodłowej, albo nawet lekko przetrzeć w środku papierem ściernym jakimś drobnym (200 i więcej) - może wyjdzie. A jak nie wyjdzie to wtedy zastosować rozwiązanie z wyciągnięciem jej jakimś hakiem. nalej jakiegoś smarowidła wcześniej, może pomoże. wątpię jednak by pomogło.
soliner Napisano 9 Października 2009 Napisano 9 Października 2009 Hardcore jak masz WD40, lub nafte to spróbuj pofukać/podlać. Ale jak nalejesz nafte to chyba do suportu Ci sie naleje(?)
kasperek Napisano 10 Października 2009 Napisano 10 Października 2009 Jeżeli to zawiedzie, a nie chcesz lub nie możesz kupić nowego roweru ramy, to naprawdę spróbuj z pianką...
cemator Napisano 10 Października 2009 Napisano 10 Października 2009 Dajcie już spokój, to pewnie była prowokacja. Popatrzcie na zbieżność nicku i treści posta. A tak w ogóle to ten koleś tylko tego posta napisał, więc?
soliner Napisano 10 Października 2009 Napisano 10 Października 2009 Może jego post ostrzeże innych z takimi pomysłami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.