maciekkrk Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam. Kupiłem rower i mam problem, kierownica jest za nisko. Rozwiazaniem byłoby kupno nowego amortyzatora z nieprzyciętą rurą sterową .Kolega który zawodowo zajmuje sie spawaniem stwierdził że szkoda kasy i dospawa mi kawałek rury w środku wzmacniając rurką o mniejszej średnicy . Jak to widzicie ? Macie inny pomysł jak podniesć kierownice? A może ktos chciałby zakupic taki amortyzator po przystęnej cenie ,a ja sobie dołoże i kupie nieprzycięty . Rox Shox tora 289 ,z roweru mongoose amasa elite 2008 .Rura jest przycieta na jakies 22 cm. Przejechałem na nim może 50 km po Krakowie po asfalcie a wiec jest nówka.
Elo78 Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 22 cm to za mało? , spróbuj najpierw z gięta kierownica, moze co pomoże, potem pomyśl o spawaniu.
exist Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Może mostek pod wyższym kątem. Spawanie to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie
maciekkrk Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Napisano 15 Sierpnia 2009 Za mało , mam ręke po kontuzji i nacisk jest za duży.Po prostu jazda jest nieprzyjemna. Wczesniej miałem rower DH,kierownica była wyżej i problem nie istniał .Kierownice mam wygiętą ,wznios 40 mm . Większego wzniosu niż 70 mm nie widziałem w kierownicach,więc wymiana kierownicy niewiele da. A mostek pod większym katem niebardzo moge znalezc .W sklepach rowerowych twierdza że teraz produkuje sie wszystkie mostki pod kątem nie wiekszym niż ten mój.Proponują mostek z regulowanym kątem, jednoczesnie twierdzac że po jakimś czasie pojawi sie luz...
Timon92 Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 Rura w tym amortyzatorze jest stalowa więc spawanie nie jest trudne ale musi to robić fachowiec. Ja spawałem w ten sposób aluminiową sterówkę ale spawacz przegrzał materiał i sterówka złamała się po kilkunastu km. Znam bikera który jeździ już któryś rok z tak pospawanym amorem i nic się nie dzieje.
maciekkrk Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Napisano 16 Sierpnia 2009 Ok a więc będe spawał :-) A ile cm ma rura amora orginalnie,nie przycięta?
maciekkrk Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Napisano 23 Sierpnia 2009 Jakie ma znaczenie ta gwiazdka wbita w rure sterową?,pozatym ze wkręca sie w nią sróbe z zatyczką na końcu i nie ma dziury przez którą mogłaby sie wlac naprzykład woda .Czy ona jest niezbędna ?Bo jak juz kolega mi wspawa tą rure to będzie ona miała mniejszą srednice na koncu i gwiazdka nie wejdzie...
c1ach Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 Gwiazdka służy do regulacji sterów, czyli likwidowania luzów
Pichu Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 Gwiazdka to konieczność. Więc niech wspawa te wzmocnienie niżej i zostawi jakieś 3cm miejsca u góry rury.
maciekkrk Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Napisano 23 Sierpnia 2009 Hmm z tym problem będzie bo on zamierza to zrobic z rurki której średnica na zewnatrz bedzie identyczna jak rury sterowej ,ale wewnętrzna średnica będzie mniejsza . On zamierza ta rurke obtoczyc na końcu tak żeby ja sie dało wetknać do rury sterowej i wtedy to zespawa . A gdyby tak zostawic ta gwiazdke tak jak jest ,ewentualnie wepchnać ją niżej żeby ta obtoczona rurka weszła na odpowiednią głebokosc ,a następnie po dospawaniu rurki dopasować odpowiedniej długosci śrube (taką żeby sięgneła gwiazdki) . Czy będzie to spełniać swoją funkcje?
Timon92 Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 To niech wytoczy dospawywany element z wałka i zrobi w nim gwint, wyjdzie tak samo. No prawie bo jeśli to będzie ze stali to pędzie ważyło pół kilo. Ew. możesz wymienić sterówkę ale będzie to większy koszt. Nowa sterówka kosztuje 90zł + przesyłka i trzeba do tego doliczyć jakieś 20zł na narzędzia
c1ach Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 A gdyby tak zostawic ta gwiazdke tak jak jest ,ewentualnie wepchnać ją niżej żeby ta obtoczona rurka weszła na odpowiednią głebokosc ,a następnie po dospawaniu rurki dopasować odpowiedniej długosci śrube (taką żeby sięgneła gwiazdki) . Czy będzie to spełniać swoją funkcje? Tak by się dało, jeśli znajdziesz odpowiedniej długośći śrubę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.