Marco90 Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam! Od jakiegoś czasu mam problem z pulsometrem Sigma Sport Onyx Fit. Mianowicie urządzenie wyświetla nieprawdziwe wartości pulsu - np. 200 BPM podczas gdy jadę na tętnie najwyżej 110-120 BPM. Albo zatrzyma się na pulsie 170 BPM i stoi w miejscu... Czyżby to była słaba bateria? Zmieniłem baterię dwa miesiące temu zarówno w zegarku jak i w opasce. Przez ten czas do dzisiaj moja Sigma przeważnie leżała nieużywana na biurku. Używana do treningu była tylko kilka razy (około 8-10 razy do treningów ok. 1-2 godz.). Proszę Was o jakieś porady w tej sprawie Pozdrawiam, Marco
eth Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Spróbuj przed założeniem zwilżyć opaskę wodą, albo najlepiej żelem do USG. Powinno pomóc.
vikingsurf Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Mam ten pulsometr od dwóch lat. Może nie aż tak często, ale co jakiś czas się zawiesza. Niektóre egzemplarze tego modelu niestety tak maja. Może nawet większość, ale jak ktoś wydał kilka stówek to o wadach nie pisze. Odradzam ten pulsometr ze względu na to zawieszanie. Czasem przez kilka treningów działa dobrze, aż nagle z dziwnych przyczyn sie zawiesza na jakimś pulsie i z uporem maniaka zablokowane tętno nalicza do średniej i do pamięci czasów w poszczególnych strefach. Tańsze pulsometry jak sie zawieszą to przynajmniej zatrzymuje się wszystko, a ten Cię oszukuje w odczytach. PS. Myślałem o reklamacji. Ale zawieszenie może wystąpić po wielu godzinach pracy i wątpię żeby tak go w ramach reklamacji testowali. Co do nawilżania, lub żelu to nie ma to sensu, gdyż startuje wspaniale nawet na suchym ciele. Zauważyłem że nowe baterie (dobre, firmowe !!!) zmiejszają ryzyko zawieszania ale niestety nie do końca. Natomiast baterie typu "vipow" lepiej wcale nie zakładać, bo od razu dzieją się cuda.(tylko dobre baterie i jakoś działa).
Bizon Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Mi na zwieszanie się w czasie jazdy pomogła wymian baterii i w pasku i w samym zegarku.Wymieniłem baterie jakieś za 7 zł jedna i mam spokój.Jedyne co się zawiesza to wtedy gdy odejdę od licznika starci sygnał i jak znów go złapie to właśnie w tym momencie się zawiesi.Jest na to sposób jak schodzę z roweru muszę załączyć pauze wtedy jest ok .Nawet był temat o tym zawieszaniu po straceniu sygnału i niestety wszyscy mieli ten problem
nabial Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 a na to wystarczy jeszcze raz zgubic zasieg i podejsc do roweru
Bizon Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Tak też można ,ale wole dać pauze i mieć spokój.
vikingsurf Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Wszystko pięknie, gdyby to cudo kosztowało max 50 zl. (można wtedy zaakceptować pewne niedociągnięcia kosztem niskiej ceny) Ale niestety kosztuje sporo więcej a jest to wada nie do reklamacji, bo pojawia się tylko co jakiś czas i sama z siebie znika. W związku z tym w przyszłości będę unikał pulsometrów sigmy.
Marco90 Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Napisano 17 Sierpnia 2009 Dzięki za ciekawe odpowiedzi. Z tym problemem zmagałem się już rok temu. Oddałem ten pulsometr do reklamacji i wymieniono mi na nowy. Racja, ten Onyx Fit to jest wydatek rzędu 320 złotych (tyle ja zapłaciłem). Baterie zakładam do niego Hitachi Maxell no i to są chyba kiepskie baterie no bo jedna kosztuje 3 zł. W przyszłości na pewno zmienię ten pulsometr na inny. Jaki polecacie? Marki Polar czy może jakiejś innej firmy? Mi na zwieszanie się w czasie jazdy pomogła wymian baterii i w pasku i w samym zegarku.Wymieniłem baterie jakieś za 7 zł jedna i mam spokój.Jedyne co się zawiesza to wtedy gdy odejdę od licznika starci sygnał i jak znów go złapie to właśnie w tym momencie się zawiesi.Jest na to sposób jak schodzę z roweru muszę załączyć pauze wtedy jest ok .Nawet był temat o tym zawieszaniu po straceniu sygnału i niestety wszyscy mieli ten problem A kolego Bizon Ty masz ten pulsometr Sigma Sport Onyx Fit? Jak się nazywają te baterie, które kosztują 7 zł jedna? Jakiej to marki?
Bizon Napisano 18 Sierpnia 2009 Napisano 18 Sierpnia 2009 A widzisz i tu mnie masz zakręciłem się jak młody ;P Mój pulsometr to Sigma Sport ONYX EASY a nie fit mój błąd.Ale też mam problem z sygnałem tak jak już wcześniej pisałem.Baterie mam dokładnie taką.Z tego to widzę to przepłaciłem.Znalazłem takie coś ciekawe jak pulsometr się z tym zachowuje.
Marco90 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Napisano 18 Sierpnia 2009 Te baterie do których podałeś mi linka to może być coś ciekawego. Ja bym to chętnie kupił. Dał te parę złotych więcej. W końcu Duracell to pewnie będą dłużej trzymać. W moim pulsometrze tak jak wspominałem. Nie ma problemu z przesyłaniem sygnału (nie wyświetla "no signal") tylko tak wyświetla nieprawdziwie wartości tętna. Ja mam HR max 197, a często ten pulsometr pokazuje mi 216, 222, itp. ale to tylko przez kilkanaście sekund. Niestety jeśli sytuacja się powtórzy kilka lub kilkanaście razy w ciągu treningu to trudno ocenić czy przejechało się trening prawidłowo (w odpowiednim zakresie tętna). Trzeba po prostu zdać się na własne wyczucie albo ja czasem jak jeździłem bez pulsometru to ręcznie mierzyłem puls. Pomiar był mało dokładny ale pewną wskazówkę miałem w sumie to z tym też czasem jest problem bo im dłużej jadę, im większe zmęczenie to puls mam nieco mniej wyczuwalny (serce nie "klepie" mocno)
nabial Napisano 24 Sierpnia 2009 Napisano 24 Sierpnia 2009 mam pulsometr sigma onyx fit, czy dobry, wiarygodny, nie mnie oceniac, gdy mam go na gniezdzie przymocowanym do kiery wskazania sa ok, tymczasem gdy zaloze jak zegarek, tetno potrafi byc o 20-40 uderzen wyzsze przy podobnym wysilku...ma to miejsce zarowno przy bieganiu jak i jezdzie rowerem czy to urzadzenie jest az tak zabawkowe? macie podobne spostrzezenia?
madek Napisano 24 Sierpnia 2009 Napisano 24 Sierpnia 2009 ale sprawdzasz to w czasie jednego treningu?
Marco90 Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Napisano 27 Sierpnia 2009 Sigma Sport Onyx Fit jak każde inne urządzenie ma swoje wady i zalety. Biorąc pod uwagę funkcje jakie posiada ten pulsometr to od razu możemy stwierdzić, że nie jest to zabawkowe urządzenie. Z funkcji które posiada najbardziej podoba mi się funkcja "Recovery" (służy do pomiaru restytucji tętna po treningu), bardzo też podoba mi się funkcja "Zone times" (możemy odczytać ile czasu jechaliśmy w danej strefie treningowej - wynik w procentach), spalone kalorie to też dobra funkcja. Przy funkcji spalonych kalorii należy zaznaczyć iż nie potrzeba wprowadzać żadnych trochę dziwnych współczynników jak np. w pulsometrze Donnay. No ale Donnay to też najtańsze urządzenie na rynku... miałem go około dwóch miesięcy więc przekonałem się jak funkcjonuje. Np. żeby wyświetlał średnie tętno to musiał być włączony ręcznie stoper. Na pewno Sigma Sport Onyx Fit to urządzenie bogate w funkcje ale niestety posiada właśnie wadę jaką jest odczyt pulsu.
Marco90 Napisano 28 Sierpnia 2009 Autor Napisano 28 Sierpnia 2009 ...Odczyt pulsu oczywiście czasami nieprawidłowy... ;P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.