wiktor0410 Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 obecny łańcuch zaczyna przeskakiwać na 3-7 jak mocniej "depne" i czasami na wertepach lubi spaść sobie, więc zakładam, że zbyt mocno się rozciągnął i należy go wymienić Ma przejechane około 1000km, co 200km lub zawsze po jeździe w deszczu deszczu dokladnie czyszczony w benzynie ekstrakcyjnej i smarowany olejem do łancuchów, ale ze względu, że rower był moim sposobem na zrzucenie wagi to myśle, że łańcuch miał prawo się rozciągnąć teraz ważę 82kg ale ważyłem 110 więc obciążenia mogły być duże. a i jeszcze zastanawia mnie to jego przeskakiwanie. jak wrzucę na 3-7 (blat z przodu i najmniejsza z tyłu) i mocniej nacisnę na pedały, lubi przeskoczyć, wydaje mi się, że na zębatkach przy korbie. jak dam bieg wyżej, na 3-6 to mogę szaleć i nie skoczy nic. jaki łańcuch wybrać? wiem, że do kasety 7 rzędowej i żebym mógł go spinką SRAMA spiąć bo to fajne rozwiązanie. mam przerzutkę alivio, więc może to?: http://allegro.pl/item705477534_nowy_lancuch_shimano_alivio_hg40_8_7_6_rzedowy.html i czy wogóle jest sens, czy też trzeba by zmienić korbę? niektóre zęby są "trochę" przyjechane, słyszałem coś o szlifowaniu, czy nie ma to sensu i kupić od razu i korbę? (co i tak zrobię, ale w zime, tylko pytam się czy będzie się dało jeździć na tym ) blatu nie mogę zmienić niestety, bo jest na nity (chyba, że jest sposób ). Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek7557 Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A jaki polecacie lancuch do kasety 8-rzedowej SRAM PG-830? Obecnie posiadam KMC Z 72 i przejechalem na nim z 1200 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 @autor tematu: To może sprawdź lepiej linię łańcucha i wyregulowanie tylnej przerzutki zanim kupisz nowy łańcuch? No bo skoro przeskakuje tylko na najmniejszej zębatce to może wcale nie chodzić o wyciągnięcie, zwłaszcza, że 1000 na jednym łańcuchu to raczej nie wiele. Poza tym licz się z tym, że jak teraz wymienisz to być może będziesz musiał też wymienić kasetę. Co do kompatybilności 7 rzędowych ze spinkami Srama to już niestety nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Jeśli okaże się, że to łańcuch to poszukaj na allegro Sram PC-48 chwale sobie go, przy starym rowerku trzyma się świetnie porównując z dzisiejszymi łańcuchami srama, do tego spinka SRAM POWERLINK 8 speed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.