ArturEX Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 witam, jednocześnie zaczynając nowy temat chciałbym się przywitać a teraz do rzeczy: myślę dość poważnie nad zmianą przedniego amortyzatora w moim rowerze. Mam Treka Fuel EX 7 x RS Recon 351 Solo Air z przodu. Byłem z niego bardzo zadowolony, jednakże nie do końca sprawdził się na wyjeździe rowerowym w Zakopanem, gdyż rzucało nim na boki niemiłosiernie podczas pokonywania szybkich kamienistych zjazdów. I tu pojawia się moje pytanie: na co można by go wymienić? Myślałem nad Foxem 32 F120 R, takim jaki jest w Giancie Trance X3(jechałem na tym rowerze u kolegi i widelec świetnie pracuje). Szczerze mówiąc nad innym wariantem niż ten Fox nie myślałem póki co, dlatego proszę o pomoc. Obecnie posiadam w Reconie 130mm skoku. Nowy amortyzator powinien mieć minimum te 120/110(jeśli jest) skoku, ale najlepiej żeby miał 130mm. Cena: MAX 1500/1600zł - niekoniecznie nowy, używka jak najbardziej wchodzi w grę. Rower jest do AllMountain i tak jest używany. Jeżdżę nim po drogach publicznych jak również po wertepach i ostrzejszym terenie tj.kamienie, korzenie, szuter, dziurawe polne drogi (to jest to! xD) Pozdrawiam
tobo Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 wg mnie nic nie zyskasz wymieniajac recona z motion control na foxa r. chyba ze jestes naznaczonym przez sile wyzsza szczesliwcem i trafiles na jakis cudowny egzemplarz foxa - bo ja mialem i foxa i rock shoxa z motion control i wg mnie nie roznia sie tak bardzo kultura pracy. a juz wogole sztywnoscia. jesli nie mozesz wymienic kola na takie z piasta ze sztywna osia to zaden amor tego kalibru nie odbiega od konkurencji na tyle by mozna bylo powiedziec ze strasznie duzo zyskasz na wymianie. nie wiem czy wykorzystujesz blokade amorka - bo jesli tak to fox r ci tylko utrudni zycie jesli chcesz zyskac znacząco a sztywnosc musialbys wybrac amora ze sztywną ośka. wtedy wybor jest miedzy pike rs, foxami na sztywnych osiach, manitou minute.
ArturEX Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Napisano 15 Sierpnia 2009 dzięki za odpowiedź co do blokady to czasem jej używam na równym asfalcie, a z tego co wiem wiele Fox'ów nie posiada blokady. Jednakze bez tego potrafie zyc, ale co do kultury pracy to musze Ci powiedziec, że Fox z Gianta Trance X3 pracuje o niebo lepiej od Recona. Sam sie zastanawiam dlaczego w takim rowerze jak moj, za taka cene nie dali Foxa...
pawel1315 Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Może zrób przegląd swojego Recona i go przesmaruj
ArturEX Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Napisano 15 Sierpnia 2009 wiesz ten rower był kupiony w maju - nie wiem czy od tej pory coś mogło się stać.... za szybko
tobo Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 mysle ze jednak zdecydowana wiekszaosc foxow w gotowych rowerach to amortyzator z blokada - wersja rl czyl niedostepna w detalu. giant czesto je montuje, takie wersje mozna tez u nas dostac na allegro. z moich odczuc wynika ze zaden amor all mountain nie wyroznia sie na tyle by moc powiedziec ze jest wyraznie lepszy. nie wiem jak 55 marcoka ale o marcoku z ostatnich roczikow slyszy sie wlasciwie tylko to co złe dlatego wogole nie biore go pod uwage przy tej kategorii sprzetu.
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Nawet o nowych Marcokach są już opinie, że lekko mulą i nie wykorzystują całego skoku. Z RS ów miałem tylko damper, ale powszechna jest opinia, że nawet nowe wymagają przeglądu do "rozruszania" Jeśli zależy ci na sztywnośi ta Mineta z osią 20 mm może ci pomóc: http://cgi.ebay.com/Manitou-Minute-1-1%2F8%22-130mm-20mm-Axle-Shock-Fork-New_W0QQitemZ350235550141QQcmdZViewItemQQimsxZ20090804?IMSfp=TL090804164007r14773
ArturEX Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Napisano 16 Sierpnia 2009 mysle ze jednak zdecydowana wiekszaosc foxow w gotowych rowerach to amortyzator z blokada - wersja rl czyl niedostepna w detalu. giant czesto je montuje, takie wersje mozna tez u nas dostac na allegro. dzięki za odpowiedzi! to co napisałeś tobobardzo mnie zainteresowało, gdyż praca tego foxa zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Co do Waszych sugestii koledzy na temat "sztywności", to mi akurat na takiej niezbyt zależy (o ile dobrze rozumiem pojęcie). Mnie bardziej interesuje płynna praca amortyzatora. Recon spisuje się świetnie, ale nie daje sobie w pełni rady na szybkich, kamienistych zjazdach, gdyż "telepie" nim na boki... co do "Minety" to muszę jeszcze popatrzeć na YouTube czy ktoś nie zamieścił wideo, oraz przejechać sie na jakimś rowerze z tym amorem (wiecie może jakie rowery posiadają go seryjnie?). Wtedy będę miał dobry punkt widzenia. Z tego co przeczytałem z Waszych odpowiedzi to głównie proponujecie Manitou... ale czy naprawdę nie ma nic innego z Foxa czy RockShox? Być może brzmi to banalnie ale na tych 2 firmach już jeździłem i mam jakieś odniesienie do innych, typu Manitou - których nigdy nie miałem przyjemności przetestować. Sorki za poemat, ale musiałem napisać co myślę pozdrawiam
Gość R3surrection Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 recon jest dość tępy, polecam rebę i ustawienie jej na 120mm miałem foxa 120R i reba zdecydowanie na plus pod względem czułości
ArturEX Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Napisano 16 Sierpnia 2009 właśnie uprzedziłeś moje pytanie chciałem się zapytać co myślicie o Rebie? Jej ceny na Allegro są sensowne: http://allegro.pl/item713837979_rock_shox_reba_sl_09_26_bikestacja.html http://allegro.pl/item710691241_amortyzator_rock_shox_reba_sl_poplock.html http://allegro.pl/item710219444_rockshox_reba_sl_nowy.html http://allegro.pl/item714139971_amortyzator_rock_shox_reba_sl_09_pop_lock.html dlatego może to będzie dobrym rozwiązaniem. Tylko jedna sprawa... czy Reba, głównie montowana w rowerach typu: hardtrial nadająca się do MTB będzie pasowała do Fulla All Mountain i współpracowała z tylnym skokiem 130mm? pozdrawiam
Gość R3surrection Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 będzie jak ustawisz na 120mm koszt 100zł w serwisie. Ja dałem 1150zl na nową 08 TEAM z poplockiem więc te co pokazałeś troszkę drogie są, no i team ma tłumik jak w sidzie.
arek_wro Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 Tylko jedna sprawa... czy Reba, głównie montowana w rowerach typu: hardtrial nadająca się do MTB będzie pasowała do Fulla All Mountain i współpracowała z tylnym skokiem 130mm? Z tylu masz 120mm
ArturEX Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Napisano 16 Sierpnia 2009 no to niech będzie 120mm czyli twierdzicie, że będzie współpraca? OK, załóżmy, że chcę Rebę. Teraz tylko... jaką? SL, Team, Race? czym one się różnią, no i gdzie kupić najtaniej? pozdrawiam
kello Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 Mialem Rebe SL zalozona do I-drive z 125 mm skoku tyl. Ustawiona byla na 115 i jak to Reba zeby byla czula trzeba bylo dopompowac negatywna komore, co spowoduje zmniejszenie skoku efektywnego... wkurzala mnie rowniez mala czulosc na male nierownosci. Nie bylem zadowolony, to dobry widelec wd mnie ale do HT albo fulla do scigania, do AM sa lepsze. Ja lekko zaszalalem i wsadzilem Bombera Z1 FR z 03 130mm na sprezynach z HSCV i odczuwam duuuza poprawe, ale sa tez lzejsze widelce, ale cos za cos, ja twierdze ze oplaca sie to targac pod gorke
ArturEX Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Napisano 16 Sierpnia 2009 ale sa tez lzejsze widelce masz coś konkretnego na myśli? bo skoro twierdzisz, że Reba do Fulla AllMountain nie jest zbyt dobra, to co będzie pasowało? pozdrawiam
arek_wro Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 A mozesz napisac ile wazysz, na ile masz nabitego amora i jak jest ustawiona predkosc powrotu? Jezeli wczesniej byles zadowolny z amora i problem zauwazyles dopiero po dluzszym czasie na kamienistym zjezdzie, to rozumiem, ze nie miales okazji testowania roweru oraz bawienia sie ustawieniami w bardziej wymagajacym terenie. Moze twoje problemy to bardziej kwestia wlasciwego dostrojenia zawieszenia niz kultury pracy Recona. Wiele osob, ktore przetestowaly Recona, Rebe i Foxa pisze, ze dramatycznych roznic miedzy nimi nie ma.
Rulez Napisano 16 Sierpnia 2009 Napisano 16 Sierpnia 2009 Telepanie na boki to raczej kwestia sztywności amora, Fox ma ośkę 15 mm więc na pewno jest sztywniejszy , dzięki temu też może płynniej pracować na kamieniach.
ArturEX Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Napisano 16 Sierpnia 2009 arek_wroważę ok.70kg, mam 85 PSI i tłumienie powrotu na średnie muszę zaznaczyć, że dzisiaj podczas wypadu na rower po dość kamienistych i szybkich zjazdach Recon sprawował się o niebo lepiej niż przez tygodniem. Może póki co nie ma sensu go wymieniać.....? ale mimo to bardzo wszystkim dziękuję za zaangażowanie i fachowe odpowiedzi pozdrawiam
kello Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Do AM to wlasnie Recon raczej, moze pobaw sie ustawieniami i sprawdz, czy na pewno on ci nie wystarcza. Moze poczekaj i sprawdz oferte Marzocchi na 2010, podobno maja wrocic do starych standardow jakosciowych A co do lzejszych o chodzilo mi o to, ze lzejszych od z1 fr
ArturEX Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Napisano 17 Sierpnia 2009 ok, rozumiem. Poustawiam Recona, dzisiaj go jeszcze może przetestuję i zobaczę czy jest poprawa - wczoraj na wycieczce ją zauważyłem. pozdrawiam
arek_wro Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Tak jak piszesz, sprobuj pobawic sie nieco z ustawieniami swojego Recona. Moje doswiadczenia z Fuelem EX pokrywaja sie z tym co wyczytalem w sieci, ze najlepiej jak SAG amora i dampera jest ustawiony na 30%. Wystarczy, ze SAG jest nieco mniejszy, i rower w terenie prowadzi sie zupelnie inaczej. Tak jest z amorem Foxa, byc moze podobnie jest kiedy z przodu zamontowany jest Recon.
ArturEX Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Napisano 17 Sierpnia 2009 dzięki za odpowiedź napiszę wieczorem jak minęła jazda testowa
Qba66 Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Dokładnie tak - pobaw się w różne ustawienia, gdyż może nie ma potrzeby by wymieniać recona, który wg mnie pracuje bardzo przyzwoicie. A jeśli już mowa o jakiś alternatywach dla recona, to: Fox float/ F120, Manitou Minute, i z RS'a to nie Reba, tylko Revelation(130mm (wersje do 2008 roku) bądź nowy 140mm), któremu nawet po ustawieniu na miękko pozostanie więcej skoku niż Rebie 120mm.
ArturEX Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 witam po przerwie, chciałbym wrócić to tego jakże burzliwego tematu z uwali na to, że Recon pomimo wielu ustawień nadal powoduje, że na żwirku boję się docisnąć... Generalnie chciałbym się dowiedzieć od arek_wro, który z tego co widziałem w sygnaturce ma ten san sprzęt co ja jak Ci pracuje ten Fox z przodu i co to za model? Ostatnio byłem na większym wypadzie z kumplem, który smiga Giantem Trance XC. Mieliśmy jedną fajną ścieżkę z luźnymi kamyczkami do pokonania. On "przeleciał" przez te kamyki na zamkniętym foxie!! a ja modliłem się, żeby się nie wypierniczyć na tym moim Reconem, którym miota na lewo i prawo bez względu na jego ustawienie. Coś musi być z nim nie tak, gdyż potem pojechałem po tej samej ścieżce Trensem kolegi i nic nie rzucało.... rowerek jechał jak po sznurku, dlatego pasuje mi wymienić tego Recona, póki są fundusze. Jedyny problem polega na tym, ze nie wiem na co wymienić. Ten sam kolega zaproponował mi Marcoka AllMountain pochodzącego z Norco Six Three, który obecnie ma 160mm, ale znajomy spec skalibruje go do 130mm. Amorek jest nówka, gdyż zaraz po kupnie Norco kolega wsadził Boxxera a Marcoka wrzucił do garażu - cena... 600zł. Mieliście jakąś styczność z tym widelcem, gdyż mnie się nie zdarzyło jeszcze na nim jechać? pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.