Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] - konserwacja czyszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po przejechaniu 500 km hamulec tylni chyba mi sie zabrudził i zaczął piszczeć niefajnie przy hamowaniu. Hamulec jest zdaje się deore albo deore lx. Czym i jak to wyczyścić aby sie spieprzyć sprawy?

Ps. przepraszam jeśli temat już był, jakoś nie udało mi się nic znaleźć za pomocą wyszukiwarki.

Napisano

nie czyścimy :)

a tak powaznie to przeczyscilbym najpierw klocki. wyciagnij, zobacz jak wyglada ich powierzchnia - jesli sie swieci to lekko zeszlifuj papierem.

tarcze mozna wyczyscic np denaturatem - stosowalem i pomaga - przynajmniej u mnie. samą powierzchnie hamujacą tarczy mozesz przetrzec papierem sciernym.

• Mod Team
Napisano

nie czyścimy :sweat:

Właśnie :o Jeśli piszczy to podejrzewałbym że klocki nie lubią się z tarczą i można by je wymienić. Ewentualnie coś mogło się dostać między klocki a tarczę i w tym przypadku zastosuj rady tobo :blush:

Napisano

Tobo ma rację. Dobrze jest mocno porysować tarczę papierem ściernym. Wtedy zwiększa się tarcie i hamulec działa lepiej.

Co do czyszczenia... Ja, jeśli już nadejdzie ten jeden raz w roku i myję rower, to takie sprawy załatwiam spirytem albo rozpuszczalnikiem.

Napisano

Panowie dzieki za wszystkie rady ;) Wczoraj po jakiś 50 km przestało piszczec na razie wiec zostawiam, zrobie jakies porządne mycie wszystkiego za kolejne 500 km.

• Mod Team
Napisano

Mi tam czasem popiskiwał jak zacisk nie był idealnie ustawiony :wallbash: Ale takiego irytujacego pisku nie miałem bo nigdy nie zabrudziłem hamulca. Sporo historii o tym na forum jest :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...