kubawilda Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam, po przejechaniu 500 km hamulec tylni chyba mi sie zabrudził i zaczął piszczeć niefajnie przy hamowaniu. Hamulec jest zdaje się deore albo deore lx. Czym i jak to wyczyścić aby sie spieprzyć sprawy? Ps. przepraszam jeśli temat już był, jakoś nie udało mi się nic znaleźć za pomocą wyszukiwarki.
afly Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Również z ciekowości zapytam, Czym czyścicie swoje tarcze?
tobo Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 nie czyścimy a tak powaznie to przeczyscilbym najpierw klocki. wyciagnij, zobacz jak wyglada ich powierzchnia - jesli sie swieci to lekko zeszlifuj papierem. tarcze mozna wyczyscic np denaturatem - stosowalem i pomaga - przynajmniej u mnie. samą powierzchnie hamujacą tarczy mozesz przetrzec papierem sciernym.
Mod Team Odi Napisano 15 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2009 nie czyścimy Właśnie Jeśli piszczy to podejrzewałbym że klocki nie lubią się z tarczą i można by je wymienić. Ewentualnie coś mogło się dostać między klocki a tarczę i w tym przypadku zastosuj rady tobo
Phil Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Tobo ma rację. Dobrze jest mocno porysować tarczę papierem ściernym. Wtedy zwiększa się tarcie i hamulec działa lepiej. Co do czyszczenia... Ja, jeśli już nadejdzie ten jeden raz w roku i myję rower, to takie sprawy załatwiam spirytem albo rozpuszczalnikiem.
kubawilda Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Napisano 16 Sierpnia 2009 Panowie dzieki za wszystkie rady Wczoraj po jakiś 50 km przestało piszczec na razie wiec zostawiam, zrobie jakies porządne mycie wszystkiego za kolejne 500 km.
Mod Team Puklus Napisano 24 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2009 Mi tam czasem popiskiwał jak zacisk nie był idealnie ustawiony Ale takiego irytujacego pisku nie miałem bo nigdy nie zabrudziłem hamulca. Sporo historii o tym na forum jest
Pichu Napisano 25 Sierpnia 2009 Napisano 25 Sierpnia 2009 Tarcze czyszczę płynem do czyszczenia silników a klocki zawsze lekko podszlifuję papierem ściernym i działają jak nowe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.