eloo Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam mam zamiar kupić rower i nie wiem na co się zdecydować. Mam możliwość kupienia rowerów na wyżej wymienionych ramach. Chciałbym wiedzieć ktora jest najlepsza pod względem sztywności i geometrii. Potrzebuje jej w sumie do jeżdżenia po wszystkim 50%teren 50%szosa. Pewnie każda spełnia moje wymagania ale w poprzedniej ramie wkurzało mnie jak przy mocniejszym pedałowaniu rama bujała się na boki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Musisz się do każdej przymierzyć i tyle Scale uchodzi jako wzór do naśladowania pod względem sztywności ale HFs'ka także jest bardzo sztywna a przy tym lżejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Albo zbuduj rower na ramie Cube Reaction 2009 . W dostępnym teście jest rama XTC ale niestety nie ma odniesienia do Meridy HFS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubuka Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Ja bym brał gianta (przeczytaj test bikeboard 3nr/2009 jest w necie). Jest tam porównanie xtc, scale, gt i meridy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 A jakie według ciebie są argumenty przemawiające za ramą XTC w odniesieniu do tego co napisał eloo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Przy takim stylu jazdy nie potrzebny ci ścigant XTC czy Scale, Merida będzie lepszym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam mam zamiar kupić rower Nie wiem po co ta kłótnia - dylemat jest między tylko i wyłącznie tymi dwoma modelami...już pomijam fakt, że rower na ramie rection kosztuje więcej niż Scale 50 czy 2000-V. A z XTC jest w tej chwili problem ponieważ już wprowadzono sporo droższe modele 2010 w niepełnej gamie - brak m.in XTC 3 Przy takim stylu jazdy nie potrzebny ci ścigant XTC czy Scale, Merida będzie lepszym wyborem Możesz uzasadnić dlaczego niby merida nie nadaje się ścigania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Dlatego napisałem aby zbudował rower na ramie Cube Reaction , a ponieważ w teście do którego się odnoszę maiła najwyższy pomiar sztywności to wydaje się być właściwym kierunkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Możesz uzasadnić dlaczego niby merida nie nadaje się ścigania? Kto napisał, że Merida nie nadaje się do ścigania ???, prowadzi się poprostu spokojniej niż dwa pozostałe , i dlatego będzie lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 W takim razie cofam swe słowa Co do Reaction, mwegrzyn powiedz mi co się dzieje, kiedy zintegrowane łożyska zużyją się? Ile kosztuje wymiana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Nic się nie dzieje , wymieniasz je tak samo jak i przy zuzyciu się standardowych łożysk , koszty podobne . Shimano ma już w ofercie klucz do demontażu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Co do sztywnosci każda z ram na pewno zaspokoi jego potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 A na czym to przepłacanie ma polegać ? Aktualnie ten standart gwarantuje największą sztywność montażową korb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 A po co mu niby taka sztywność montażowa korkb ? do eksperymentowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Po to że sam zainteresowany napisał że chce mieć sztywną ramę . Kolejne pytanie na czym ma polegać ów eksperyment ? Jakbyś chciał wiedzieć to Lapierre stosuje ten standard juz od 2008 roku w ramach Pro Race . Kolejne będą następne firmy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Czyli do eksperymentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 dzieki za pomoc a przede wszystkim za wskazanie testu w BB. Teraz skłaniam sie bardziej w strone xtc chociaż scale moge miec w fajnej cenie. Rozumiem ze xtc3 to taka sama rama jak xtc0 i scale 50 jak scale 40?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.