Teejays10 Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam, chcę kupic moją pierwszą kolarke i moje pytanie jest takie, wiem ze w Berusie zmienia sie przezutke4 za pomocą dzwigienki pod hamulcem i hamulce, a w Enyo jakie są te manetki(jalepiej jakis link z dokładnym foto). To bedzie moja pierwszza kolarka. MAm jeszcze pytanko, teraz jezdze na Kellysie Saphixie model 2009 i moje pytanie jest takie czy jak przesiąde sie z Kelyssa na którąs z tych dwóch kolarek poczuje róznice w lzejszej jeździe(prócz pochyłej pozycji).Z góry wielkie dzieki)Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adson Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Ja bym odradzał Krossa... Jest bardzo nieliczna grupa ludzi, którym te rowery odpowiadają... Na Twoim miejscu poszukałbym jakiejś używki na alledrogo, bo czasem naprawdę można trafić okazję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Linki z klamkomanetkami enyo: http://www.allegro.pl/item705332839_kross_venom_enyo_2007_wysylka_gratis.html http://www.allegro.pl/item714531530_kross_venom_enyo.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Ale w czym moze on mi nie odpowidac???Nierozumiem nic z tych zdjec , przezutki sie zmienia takimi siwimy cypelkami???SOry za takie pytania ale sie na tym nieznam:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Przerzutki zmienia się klamkami hamulcowymi np. klamka prawa do środka klamką bieg niższy a do zewnątrz wyższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Czyl dzwingnią hamulcowa w lewo niższa a w prawo wyzsza przezutka, albo na odwrót.Oplaca sie kupic ten rower za 1170zl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Myślę że za te pieniądze się opłaca nic innego w cenie do 1200zł nowego nie znalazłem na allegro A tak na marginesie jakim budżetem dysponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Dyspoonuje kwotą 1400zł bo chce zebym mi dwie stówki zostały jeszcze(tak na wszelki). A pocuzje duża róznice z przesiadki z Kellys Saphixa (bo mam) na tego Krossa????Czy bedzie sie lzej jechało???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Różnicę odczujesz,cieńsze oponki pochylona pozycja dzięki czemu wyższe prędkości nie są przeszkodą sam mam Krossa Venoma Atroxa i jazda w porównaniu do rometa orkana którego także posiadam się mocno różni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Czyli ogólnie Twoje zdanie jest na tak, żebym tego Krossa Enyo brać??Jaką predkośćodiągnełeś na swoim Krossie, zebym wiedział czy z lekkiej górki nie będę musiał hamować???Hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 enyo i berus mają zupełnie inne manetki. Enyo ma sore gdzie bieg zmieniasz dźwignią hamulcową, a w drugą stronę takim szarym dzyndzlem co jest mniej praktyczne. W berusie masz tiagre która jest o niebo lepsza i to jest prawdziwy dual control, tak jak w wyższych grupach. w jedną strone zmieniasz bieg klamką hamulcową, a w drugą czarną dźwigienką przy klamce hamulcowej. Proponuje kupić berusa również ze względu na dużo lepszą korbe i cały napęd zresztą.link do manetek sora w enyo( dobre zdjęcia) http://www.allegro.p...ora_3x8_s.htmli do tiagry w berusie http://www.allegro.p...#galleryRóżnica w cenie manetek jest duża bo nowa sora to koszt 250zł a tiagra 450.Do tego berus ma 9 rzędową kasete a enyo posiada tylko 8 trybów.P.S. Sam w styczniu kupuje berusa i tuninguje go w taki sposób : widelec zmieniam na carbonowy, sztyca i mostek też carbon. Do tego wymiana korby na shimano tiagra i łańcucha na shimano ultegra. i będzie całkiem niezły rowerek szosowy za 2000 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Wiem ze w enyo są inne manetki niż w berusie lecz ten szary "dzyndzel" chyba nie jest aż tak niepraktyczne(czy to tylko moje przypuszczenia?????) Poza tym enoya mogę mieć u mnie w sklepie(po wytargowaniu) 1050.A z czasem można wymienić??Mój tata tez ma kolarkę z manetkami jak w berusie i wiem ze na nich bardzo dobrze się jeździ ale mówi ze mi te w enyo starczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 No fakt że Berus jest dużo lepszy od Enyo ale wykracza troszkę poza budżet 1400zł A co do prędkości to na razie tylko 50km/h bo słabo wyregulowane przerzutki. EDIT A manetki owszem da się zmienić na takie z berusa, więc jak Ci nie przypasują te z enyo to zmienisz na te z berusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Stać mnie na berusa, ale jak już wcześniej napisałem, wole dwie stówy zostawić.Ten manetki (a dokładnie szary cypelek w enyo) jest aż tak nieporęczny, czy można się przyzwyczaić??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Do wszystkiego można sie przyzwyczaić. Ja znalazłem na allegro nowego berusa za 1333zł i jest to świetna cena. tak jak pisałem więcej biegów lepsza kaseta, korba łańcuch, manetki, przerzutki. Ja musze zbierać jeszcze 5 miesięcy na berusa, ale nie pójdę na łatwiznę i nie kupię enyo, bo jest dużo gorszy od berusa, a za 200zł na pewno nie kupisz manetek nowych tiagry( używane jest bardzo ciężko kupić za 200zł) a co dopiero całego napędu. Zrobisz jak chcesz ale będziesz żałował zakupu enyo, skoro za 150zł więcej masz rower lepszy w 40% części. Ale jak to się mówi mądry polak po szkodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Może coś tam się wyżebra od rodziców i może starczy na berusa, albo zaczekam i jednak zrobię jak radzisz pozbieram, we wrześniu urodziny(chociaż to już po sezonie) to może się jakiegoś berusa znajdzie. A byście radzili wymienić sztyce mostek firmy zooma, bo ja kupowałem kierownice miałem do wyboru, a i tak wziąłem zooma i jestem zadowolony a w enyo czy berusie jak się te części zooma sprawdzają??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Normalnie tylko że są strasznie ciężkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Czyli jak bym wymienił to, to od razu zyskał bym na wadze??Tylko ze z czasem bym wymienił, a co polecacie mostek i sztyca???Bo kiera to zupełnie kiedy indziej:P:P Podobno firma ritchey produkuje dobre mostki i kiery, a ze sztyc to jaka jest dobra firma, chodzi o to żeby było lżejsze niż te oryginalne zooma:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemol14 Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Ja też na wiosne planuje kupno Berusa, może w zimie będą jakieś wyprzedaże, planuje w nim wymienic widelec na początek. Później się zobaczy jak będzie z kasą. Mam pytanie, czy warto inwestowac w buty i pedały dla kolarzy jeśli jest się zupełnym amatorem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Ritchey, PRO. Sztyce sobie najlepiej weź karbonową, trochę mniej po tyłku będzie Ci walić na wybojach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 karbon ritcheya jest bardzo rogi. Ja proponuje coś takiego sztyca: http://www.allegro.p..._350_218g.html- nie wiem czy dobra średnica ale to nie problem są inneMostek: http://www.allegro.p..._0.html#gallery -nie wiem czy dobra średnica ale to nie problem są inne:Pbemol14 warto, ponieważ spd są bardzo pomocne na podjazdach i budy są dużo sztywniejsze niż zwykłe. ponadto rozpraszają mniej energii co pozwala efektywniej pedałować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 No jeśli chodzi o carbon, to Zoom'a ja bym się bał brać... Już wolałbym w tej samej cenie kupić aluminiowy jakiejś porządnej firmy. Jedyne co mam Zoom'a to rogi, bo są identyczne do tych firmówek z wyższej półki, idealnie mi leżą w dłoni, kosztują 4x mniej, a są cięższe tylko 5g na rogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Acha, to mostek może jakiś aluminiowy ale z czasem, a sztyca karbonowa ile kosztuje(moze link z allegro)?. To samo pytanko do bótów czy na pierwszą kolarke opłaca się kupować buty i pedały na "zatrzaski"??? EDIT Sory za zbędne pytania w tym poscie, nie doczytałem się jednego posta od uzytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 http://allegro.pl/item704151290_sztyca_ritchey_wcs_carbon_1_sruba_mod_2009r_f_vat.html http://allegro.pl/item706758764_sztyca_ritchey_pro_carbon_27_2_dl_350_mm.html http://allegro.pl/item713625880_sztyca_pro_plt_carbon_27_2mm_synkros.html A jeśli chodzi o buty, opłaca się czy nie... Kupisz i od razu poczujesz, efekty jazdy w systemie SPD, a bez niego. Będziesz zmieniał rower pedały i buty Ci zostaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teejays10 Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Własnie szukam na allegro jakiś bótów i pedałów do SPD, moze macie jakis ciekawy link z pedałami i butami??? Cos takiego, a jak to sie ma do ceny bo zbtynio niewiem:D Czy sie opłaca?http://www.allegro.pl/item707627082_buty_shimano_spd_sl_sh_r086_pd_r540_r_46_wa_wa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.