ins4ne Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Szukam sobie roweru na carbonowej ramie. Póki co mam 3 typy, ale chętnie obejrzę inne propozycje. Prosiłbym o wskazanie tego najodpowiedniejszego do jazdy na XC. Author zdaje się mieć najlepszy osprzęt, ale słyszałem nienajlepszą opinię o niby przestarzałej technologicznie ramie. Czy ramy Meridy sa faktycznie na tyle dobr etechnologicznie,żeby ładować w nie o wiele większą kasę? Author i Scott w podobnej cenie, Merida jest jakieś 800zł droższa. A oto i specyfikacje: Author Master: Waga: 10,85 kg Materiał ramy: karbon, monokok Widelec: Manitou R7 Elite Absolute Tłumik: n.d. Skok przód: 100 Skok tył: n.d. Rozmiary: 16,5/17,5/19/20" Stery: Ritchey Zero Logic Pro, zintegrowane Mostek: Easton EA70 Kierownica: Easton EC70, 31,8 mm Geometria (dla rozmiaru 17,5"): Kąt główki (A): 71° Kąt podsiodłowy (: 74° Rura górna ©: 579 mm Rura podsiodłowa (D): 450 mm Rozstaw kół (E): 1060 mm Pozostałe: Sztyca: Author, karbonowy Siodełko: Fizik Gobi XM Piasty: Author Helium Pro Obręcze: Author Helium Pro Opony: Panaracer Beetle Juice 26x2.00, kewlarowe Manetki: SRAM X.9 Trigger Przerzutka przód: SRAM X.9 Przerzutka tył: SRAM X.9 Dźwignia hamulca: Hayes Stroker Trial Hamulce: Hayes Stroker Trial, tarczowe, hydrauliczne Korby: FSA Afterburner, 44-32-22 z. Środek suportu: FSA MegaExo Pedały: Shimano M540, zatrzaskowe Łańcuch: SRAM PC971 Kaseta: SRAM PG970, 11-32 z., 9 b. Scott Scale 35: Waga: 10,6 kg Materiał ramy: karbon, technologia CR1, włókna HMF NET Widelec: RockShox Reba SL, z blokadą, 100 mm Tłumik: n.d. Skok przód: Skok tył: Rozmiary: S/M/L/XL Stery: FSA Nr.9, półzintegrowane Mostek: Scott Pro OS, 31,8 mm Kierownica: Scott Hot Rod OS, płaska, 600 mm, 31,8 mm Geometria dla rozmiaru M: Kąt główki (A): 71° Kąt podsiodłowy (: 73,5° Rura górna ©: 580 mm Rura podsiodłowa (D): 440 mm Rozstaw kół (E): b.d. Pozostałe: Sztyca: Scott RC 03-60 Siodełko: Scott Racing, pręty Cr-Mo Piasty: Shimano Deore M525 Disc/Scott Comp Disc Obręcze: Mavic XM-317 Opony: Schwalbe Rocket Ron 26x2,25, 50 TPI, kewlar Manetki: SRAM X.9 Trigger Przerzutka przód: Shimano SLX M660E Przerzutka tył: SRAM X.9 Dźwignia hamulca: Avid Juicy 3.5 Hamulce: Avid Juicy 3.5, tarczowe, hydrauliczne, tarcze 160/185 mm Korby: Truvativ Firex 3.3, 44-32-22 z. Środek suportu: Truvativ GXP Pedały: Shimano M505, zatrzaskowe Łańcuch: Shimano Deore HG53 Kaseta: Shimano Deore HG50, 11-32 z., 9 b. MERIDA CARBON FLX S.EDITION-D: Waga: 11,8kg Materiał ramy: karbon, monokok, włókna o dużym module sztywności Widelec: Manitou Drake Super Ait, blokowany manetką, 80 mm Tłumik: n.d. Skok przód: Skok tył: Rozmiary: 16/18/20/22" Stery: b.d. Mostek: X-Mission Speed CEN, 31,8 mm Kierownica: X-Mission Comp CEN, prosta, szerokość 600 mm Geometria dla rozmiaru 18": Kąt główki (A): 71° Kąt podsiodłowy (: 73,5° Rura górna ©: 590 mm Rura podsiodłowa (D): 460 mm Rozstaw kół (E): 1066 mm Pozostałe: Sztyca: X-Mission Comp CEN, odsunięcie 20 mm Siodełko: Prologo Nago Piasty: Shimano Deore XT M775 Disc CL Obręcze: Mavic XM-317 Disc Opony: Merida Race 26x2.1, kewlar Manetki: Shimano Deore XT M770 Rapidfire Plus Przerzutka przód: Shimano Deore XT M771 Przerzutka tył: Shimano Deore XT M772 Shadow Dźwignia hamulca: Shimano M575 Hamulce: Shimano M575, tarczowe, hydrauliczne, tarcze 160/180 mm Korby: Shimano M542, 44-32-22 z. Środek suportu: Shimano M542 Hollowtech II Pedały: Shimano M505, zatrzaskowe Łańcuch: Shimano Deore HG53 Kaseta: Shimano HG61, 11-34 z., 9 b. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
DominikM Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Pytanie pomocnicze - kto daje najlepszą gwararancję ?
Huhu Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 http://www.cykloadam.cz/superior-xp-950-09_1423 http://www.superior.cz/en/models-2009/mtb-profi/bike.html?id=158&show=geometrie Od wszystkich trzech przez ciebie podany sporo dłuższy i od kazdego lżejszy.
Rulez Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Superior fajny jest, ale 18" jest dla min. 180 cm wzrostu (dla mnie przy 182 akurat), a podane przykłady są 17/18" ale typowe, pod jakieś 170 cm.
ins4ne Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Napisano 14 Sierpnia 2009 Dobre pytanie. Jeszcze dokładnie się nie orientowałem, choć warunki gwarancji wszędzie powinny być podobne. Która Rama powinna być najlepsza do intensywniejszego XC (okolice Kazimierza Dolnego i Janowca) biorąc pod uwagę kąty? Kąty są przykładowe dla podobnego rodzaju ram. Sam mam 186cm i szukam ramy ~20" Z tego co wiem im dłuższy rower tym mniej zwrotny co raczej plusem nie jest. Swoja drogą co to za czeska firma, ktoś ma taki rower? Jak się sprawdzają?
Huhu Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Nie obraź się, ale kupując rower w takiej cenie conieco powinieneś juz wiedzieć. Kąty tak naprawdę zależą od indywidualnych upodobań, ja podałem rower inny w założeniu od reszty (jest naprawdę bardzo długi). Jesli nie wiesz do końca, to tylko jazda próbna wedle mnie. Za dużo kasiory by kupować na dane katalogowe. Pamiętaj, ze w takim rowerze takie pierdoły jaki kiera, mostek czy siodełko to powinny być na sicher, a by były odpowiedniej klasy to kosztują swoje, więc bardziej się opłaca kupić rower od początku wygodny niz dopasowywać.
ins4ne Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Napisano 14 Sierpnia 2009 Jeździłem niemało, ale na rowerach crossowych- pasowały by więc najlepiej kąty Authora jesli chodzi o stare nawyki. Ten sezon musiałem do tej pory odpuścić ze względu na skręconą kostkę, a jazdę zaczynam dopiero za 2 tygodnie. W moim przypadku więc to kąty to kwestia przestawienia i przyzwyczajenia się, toteż pytam które z tych ram mają najodpowiedniejsze do XC. Jeszcze istotna sprawa: Podany przez Ciebie Superior jest ciekawy, ale w przeliczeniu kosztuje jakieś 6300zł. Scotta i Authora znalazłem za jakies 4200zł, Meridę najtaniej za 5000. Prosiłbym bardziej o porównanie tych 3 rowerów ew propozycje w bardziej zbliżonej cenie. Dzięki
Rulez Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Wszystkie z tych ram to typowe XC, jednak oprócz kątów ważna jest długość ramy, bez przymiarki przesiadka z crossa nie ma sensu.
Huhu Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Nie wiem gdzie takie rowery za pół ceny sprzedają, no ale dobra. A kąty to już indywidualna kwestia. To zalezy czy jeździsz bardziej na młynek, czy na przepychanie, oraz jakie prowadzenie roweru lubisz . Nie ma idealnej geometrii XC. Powód dla którego podałem Superiora już podałem. Fakt rower jest droższy, ale inny od reszty i moze to być to czego szukasz.
ins4ne Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Napisano 15 Sierpnia 2009 Niestety rower będę raczej musiał kupić w ciemno, a jeżdzę raczej tak: długi uphill->szybki zjazd->powtórz, chyba,że śmigam akurat po Warszawie,ale roweru pod drogi rowerowe na pewno nie chcę kupować. Pedałuję niekoniecznie na młynek i ależy mi,żeby rower kleił się pod stromsze podjazdy. A tak pomijając już geometrię to który z tych rowerów jest najciekawszą propozycją jeśli chodzi o cena/jakość?
spootnick Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Mi się najbardziej podoba Scott ze względu na najlżejszą ramę i wolałbym Rebę od R7 przez więcej możliwości ustawień. Meridę bym sobie odpuścił, bo to nie jest nawet najwyższa rama na 2009 i niski model amortyzatora a do tego tylko 80mm skoku.
Marcint Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Scotta i Authora znalazłem za jakies 4200zł, Meridę najtaniej za 5000. Ins4ne napiszesz gdzie można dostać te rowerki za taką cenę???
ins4ne Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Napisano 15 Sierpnia 2009 Te Meridy za 5 i mniej można dostać na Allegro, poza tym w hurtowniach czy u dystrybutorów zaczynają się już wyprzedaże. Jeśli nie zdecyduję się na Authora to dam Ci namiar na konretny sklep,bo mają już ostatnią sztukę Dzięki za opinię spootnick. Warto rezygnować z Authora na rzecz Scotta jeśli przy takiej samej cenie ten drugi był by bez gwarancji (ale z potwierdzeniem sprzedaży)?
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Meridę bym sobie odpuścił, bo to nie jest nawet najwyższa rama na 2009 Scott to też nie jest najwyższy model ramy. Nadal nie rozumiem jak można kupować rower bez przymiarki
miskov17 Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 wolałbym Rebę od R7 przez więcej możliwości ustawień A ja wolałbym R7 bo ma platformę niski model amortyzatora Niskim bym go nie nazwał - na allegro jest za 1200zł...z resztą to bardziej "turystyczna" R7. tylko 80mm skoku 80mm to w zupełności wystarczająca wartość w XC.
spootnick Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Ja bym nowego roweru węglowego bez gwarancji nie kupował Ze Scott to moja opinia patrząc pod przyszłą rozbudowę i tą Rebę, którą bym spróbował dla odmiany (sam mam najstarszy R7). Gdybym nie zamierzał rozbudowywać, to bym się poważnie nad Author zastanawiał, bo jest lepiej wyposażony i chyba trochę lżejszy (waga Scott jest bez pedałów, a Author raczej z).
mwegrzyn Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Heheh Scale 35 za 4200 zł , gdyby był ze sklepu to nie byłoby o czym dyskutować. Dowód sprzedaży od osoby prywatnej( umowa ) potwierdzi ci tylko tyle że roweru nie ukradłeś. Ale nie powiem za 4200 zł jest nad czym się zastanawiać , tyle że ryzyko awarii ramy jest po twojej stronie , a niestety takowe się przytrafiały . Chyba że dowód sprzedaży to Pasragon / Rachunek ze sklepu , w takim przypadku sklep i tak musi przyjąć towar na podstawie niezgodności towaru z umową. Co do kupowania przez internet bez przymiarki , opierając się na danych geometri i własnych wymiarach , to jest to jedna z bazpieczniejszych form zakupu , ponieważ po odbiorze roweru masz 10 dni na zwrot nowego nie uzywanego , jednak możesz w tym czasie przymiarki dokonać w warunkach domowych . Krótka jazda testowa przed sklepem nic nie da .
ins4ne Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Napisano 15 Sierpnia 2009 Zastanawiam się, czy dystrybutor Scotta nie przyjąłby roweru do ew. reklamacji bazując tylko na numerze seryjnym ramy? Wiem, że ze snowboardami tak bywało, choć to nieco inna bajka. Do Scotta najbardziej skłania mnie rama. Te Authorowe nie są zbyt popularne i przy Scocie wygląda jak sprzed 3 sezonów. Jakie Wy macie opinie o tych markach? A przymierzyć spróbuję się do jakiegoś innego Scotta w miejscowym sklepie, zrobię 2 okrążenia wokół bloku i może coś mi to powie o rowerze btw: Już jakąś godzinę szukam już nieskutecznie wymiarów ram Scotta i Gianta w zależności od ich oznaczeń S,M,L etc. Ktoś wie, gdzie można to znaleźć? Na L Gianta (rama mtb) jeździło mi się idealnie przy 185cm. Może błędnie wychodzę z założenia, że L Scotta powinno być podobne?
mwegrzyn Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Tu masz Scotta : http://www.scott.pl/product.php?id_cat=84&id_prod=419 Scott bedzie chciał dowód zakupu do reklamacji.
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Ta waga ramy na pewno nie dotyczy modelu 35,ten sam opis zamieścili zarówno przy modelach karbonowych jak i alu
miskov17 Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Już jakąś godzinę szukam już nieskutecznie wymiarów ram Scotta i Gianta w zależności od ich oznaczeń S,M,L etc. Ktoś wie, gdzie można to znaleźć? Na L Gianta (rama mtb) jeździło mi się idealnie przy 185cm. Może błędnie wychodzę z założenia, że L Scotta powinno być podobne? Scott: http://scott.pl/product.php?id_cat=84&id_prod=419 zakładka geometria Giant: http://www.giant-bicycles.com/en-IN/bikes/mountain/3186/34672/ j/w Ta waga ramy na pewno nie dotyczy modelu 35 Zacznijmy od tego, że to 990gr jest bajka Ale każda karbonowa rama Scale'a to to samo. Oczywiście poza RC... Edit: przepraszam ,fakt, ltd ma włokna HMX a reszta HMF
corsarz Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 jeszcze kilka tygodni wstecz mocno się przymierzałem do zakupu scotta scale 30 / 35 dostałem w sklepie do testowania 35-tkę i powiem ci, że rowerek jest rewelacyjny fajna sportowa pozycja zachęca do dynamicznej jazdy, rama ładnie tłumi drobne nierówności, bardzo zwinna tylko wkurza mnie, że scott oszczędza na niektórych elementach (np. kaseta, piasty)
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Geometria Gianta z naszą rozmiarówką jest tu : http://www.bikeman.pl/content/download/2428/24576/file/Katalog_Giant_2009.exe
mwegrzyn Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 ins4ne jeżeli na Giant XTC ( bo chyba o ten model chodzi ) jeżdziło ci się bardzo dobrze to przy Scott Scale L może być już inaczej ponieważ jest to rozmiar 19 cali , a Giant 20 cali , długości górnych rur rózne są o 15mm.
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2009 Napisano 15 Sierpnia 2009 Jest tak jak napisał "mwegrzyn" a 15 mm to nie jest mało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.