Skocz do zawartości

[rama] sprawdzenie geometrii

kaacka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

mam takie pytanie: czy da sie sprawdzic geometrie ramy ?? jak ??

problem wynika z tego ze ostatnio moje rowerrro doznalo sporego wstrzasu - przednie kolo do wyrzucenia a betonowy plotek do naprawy - no i zastanawia mnie czy i ew. jak mozna sprawdzic czy rama ma swoja geometrie czy moze cos sie skrzywilo. wizualnie jest ok. po pierwszej jezdzie wiem ze kilka drobiazgow musze podreguowac - ale co z rama ??

pomozta jesli potraficie.

pozdro

Napisano

Zamiast się martwić o geometrię, ja bym się martwił o spawy.

W każdym razie, zależy jak uderzyłeś. Jeśli przodem, to skrzywić się mogło co najwyżej koło, ew. widelec ale nie rama, bo koło a potem widelec/amor stłumił uderzenie.

Napisano

spawy posprawdzalem dokladnie - wygladaja ok.

a wjazd w plotek byl taki ze najpierw bokiem a jak zlapaly rogi to obrocilo kiere na wprost plotu, potem je#$o tym wszystkim w powietrze a na koniec troche slizgalo po asfalcie.....

stad moje pytanie jak sprawdzic czy rama cos nie jest pokrzywiona - choc w zasadzie jakby nie patrzec to i tak zawsze zostawiamy za soba dwa slady ;]

Napisano

Kłaniam

Ja bym przeprowadził klasyczną diagnostykę, jak w motocyklu (nie będę ukrywał, ze to moje hobby):

1. Moczysz opony i sprawdzasz czy na prostej kierownicy rower zostawia 1 ślad - sprawdzasz skrzywienia boczne, widelec przedni jak i tylni oraz felgi

2. Zmierz bazę kół - sprawdzasz czy się rama nie "rozeszła";

3. Sprawdz czy jadąc bez trzymanki roweru nie znosi - sprawdzasz widelec i główkę ramy.

Pozdrawiam i życzę bezpieczniejszej jazdy.

• 5 tygodni później...
Napisano

Witam! Mam pytanie. Jak sprawdzić geometrie ramy? Ponieważ chciałbym poznać geometrie swojego roweru, ale w internecie nigdzie ona nie jest dostępna. :)

Zdjęcia roweru:

http://img41.imageshack.us/img41/8545/img1784zzf.jpg

http://picasaweb.google.pl/Konrad.Maek/Rower?authkey=Gv1sRgCJjXk_L3-vzGTw#

Specyfikacja:

http://www.forumrowerowe.org/topic/57362-rower-carrera-kraken/page__fromsearch__1

Napisano

Witam! Mam pytanie. Jak sprawdzić geometrie ramy? Ponieważ chciałbym poznać geometrie swojego roweru, ale w internecie nigdzie ona nie jest dostępna. :)

Wszystko możesz policzyć.

Długość ramy mierzysz w poziomie, od środka górnej miski w główce do środka sztycy.

Długość tylnych widełek to odległość tez w poziomie między środkiem osi suportu, a srodkiem osi tylnego koła.

Baza kół to odległośc między ich osiami (piast)

Do zmierzenia kątów musisz się posłuzyć pionem i trygonometrią. Nie wiem czy jest sens dokładnie to opisywać ale znająć wartosć dowolnej f-cji trygonometrycznej jestes w stanie okreslić kąt.

Możesz jeszcze obniżenie osi suportu zmierzyć, to po prostu różnica między odległością od podłoza osi koła i osi suportu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...