Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Jak i czym napompować tłumik w Manitou R7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przede wszystkim nie wiem czy to w ogóle da się zrobić. Sa 2 komory jedna duża (główna) po lewej z samochodowym wentylem i ta po prawej (siedząc na rowerze) z tłumikiem i regulacja. Słyszałem coś o zaworach shreddera. Nie mam pojęcia gdzie one są bo po zdjęciu tego czerwonego pokrętła mam tylko dziurkę na śrubkę 2-3mm (może tam??). Chodzi o to że mam w tłumiku chyba coś albo popsute albo namieszane bo blokada nie chodzi tak jak powinna i regulacja tez nie.

Pytanie: Czy prawa stronę, tłumik tez się pompuje? jak tak to czym i jak. Bardzo proszę o odpowiedz.

Amor to: MANITOU R7 SUPER AIR 100 LOCKOUT.

Napisano

Prawej strony się nie pompuje.A co do blokady to co z nią jest ? Pod tą czerwoną wajchą do blokowanie amora są dwie kulki i sprężynki zdarzyło mi się ,że kulki wypadły z tych sprężynek i ciężko blokada chodziła.Wystarczyło wyciągnąć wsadzi kulki w sprężynki i skręcić .Jeśli nie to jest przyczyną ,to pozostaje albo samemu rozebrać amora albo do serwisu .

Napisano

Chodzi o to ze te czerwone pokrętło nie działa na 20% początkowego skoku i łapie dopiero niżej. Początek chodzi bardzo lekko a dopiero jak amortyzator się bardziej ugnie to łapie ta regulacja. Na pierwsze 20% nie działa w ogóle. Np ja zablokuje to mam tylko 20% skoku. a jak przekrece do polowy to przez pierwsze 20% idzie lekko a później ciężej. Dodam że raz spuściłem powietrze z lewej goleni i docislem amortyzator do końca. Może oleju za mało?

Napisano

To, że oleju może być mało już wcześniej napisałem , zdjąć pokrętło, wykręcić tłumik, zmierzyć poziom oleju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...