Skocz do zawartości

[pytanie] odnośnie wymiany napędu

paquito88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak już wcześniej pisałem, mam zamiar wymienić napęd w swoim rowerze. Kasetę 8 rzędową zmieniam na 9 rzędową i tutaj pojawia się pytanie. Wymiana jakich części jest przy tym niezbędna? Łańcuch, korba i przerzutka tylna czy coś jeszcze? Kolejne pytanie. Mam problem ze znalezieniem odpowiedniej korby w cenie poniżej 100 zł. Najczęściej widzę w takich cenach alivio ale często natykam się na adnotację, że jest to korba przeznaczona do napędów 8 rzędowych. Czy do 9 rzędowego może być taka korba czy muszę zainwestować więcej w np deore co wiąże się z kolejnymi kosztami np wymiany suportu.

Witam,

Jak już wcześniej pisałem, mam zamiar wymienić napęd w swoim rowerze. Kasetę 8 rzędową zmieniam na 9 rzędową i tutaj pojawia się pytanie. Wymiana jakich części jest przy tym niezbędna? Łańcuch, korba i przerzutka tylna czy coś jeszcze? Kolejne pytanie. Mam problem ze znalezieniem odpowiedniej korby w cenie poniżej 100 zł. Najczęściej widzę w takich cenach alivio ale często natykam się na adnotację, że jest to korba przeznaczona do napędów 8 rzędowych. Czy do 9 rzędowego może być taka korba czy muszę zainwestować więcej w np deore co wiąże się z kolejnymi kosztami np wymiany suportu.

Oj raczej moderator tego posta powinien przenieść do odpowiedniego działu. Tutaj jest coś w stylu ogólnego działu.

adriansocho Ciebie też proszę o zapoznanie się z regulaminem, a na przyszłość o raportowanie, a nie upominanie użytkowników.

Witam,

Do napędu 9 rzędowego można zastosowac spokojnie korbę przeznaczoną do 8 rzędów. Wymiana przerzutki tylnej nie jest potrzebna - przerzutki pod 8 i 9 niczym się nie różnią. Należy zmienić kasetę, łańcuch i prawą manetkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...