erico329 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam ostatnim czasem kupiłem rowerek całkowicie na shimano 600 angielskiej firmy relight czy jakoś tak i o mnie zmartwiło ze korby sa w kształcie elipsy na poczatku myslałem ze sa poprostu pokrzywione i szybko pomyślałem o ich wymianie dopiero po skonsultowawszy sie z wujkiem okazało sie że to system biopace jak myslicie czy lepiej jest jezdzic na biopace czy na zwykłych zębatkach czym rozni się jazda , biopace przy jeździe wygląda tak jakby były poprostu zebatki pokrzywione troche todziwne a wy co o tym sądzicie , jeździ ktoś w ogole na biopace ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Biopace powstał po to żeby trochę zniwelować martwy punkt w korbie. Polega to na tym że jak masz korby w ustawieniu pionowym to wtedy przekładasz najmniejszą siłę z nóg na napęd. Dzięki spłaszczeniu zębatki masz tak jakby mniejszy blat i lżej się pedałuje. Kiedyś namiętnie stosowano ten patent ale potem jakoś wymarł i teraz powraca w starych szosach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Albo u Rotor'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrej Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Tylko że rotor działa zupełnie inaczej jest obrócony o 90 stopni w stosunku do biopace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Biopace został odstawiony na bok, gdy okazało się, że powoduje tendencję do zmniejszania kadencji, eliminując tym samym korzyści ze zniwelowania martwego punktu w korbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Do tego ludzie mieli problemy z kolanami jeżdżąc na Biopace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Do tego ludzie mieli problemy z kolanami jeżdżąc na Biopace. Akurat ta "plotka" do mnie nie przemawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erico329 Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Z tymi kolanami może się coś dziać ale jak ktoś jeździ po 1000km miesięcznie ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Z tymi kolanami może się coś dziać ale jak ktoś jeździ po 1000km miesięcznie ;D Tysiąc? Od tak małej ilości kilometrów miesięcznie na żadnym rowerze kolana nie powinny wysiadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 15 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Mimo wszystko wolałbym się tego pozbyć Jeśli coś ma wpływać na moje zdrowie pozytywnie proporcjonalnie do tego ile w to energii wkładam to wolę mieć coś co faktycznie da pozytywne rezultaty. A nie odwrotnie, że im więcej będę jeździć tym więcej krzywdy sobie robić :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Coś w tym może być - skoro używanie Biopace powoduje spadek kadencji no to jednocześnie musi powodować bardziej siłową jazdę, co może prowadzić do problemów z kolanami, ale to chyba trochę wyolbrzymione. Poza tym ten system w porównaniu np. z Rotorem faktycznie wydaje się spudłowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Ja nabyłem kiedyś starą szosę z taką korbą. Średnio mi się na tym jeździło. Wolę jednak równomierne obciążenie. Z kolanami nie miałem większych problemów niż zwykle. Dla mnie jest to argument na nie w używanym rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 zeby to bylo dobre to by sie upowszechnilo raczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.