Skocz do zawartości

[korba]system biopace

erico329

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnim czasem kupiłem rowerek całkowicie na shimano 600 angielskiej firmy relight czy jakoś tak :) i o mnie zmartwiło ze korby sa w kształcie elipsy na poczatku myslałem ze sa poprostu pokrzywione i szybko pomyślałem o ich wymianie dopiero po skonsultowawszy sie z wujkiem okazało sie że to system biopace jak myslicie czy lepiej jest jezdzic na biopace czy na zwykłych zębatkach czym rozni się jazda , biopace przy jeździe wygląda tak jakby były poprostu zebatki pokrzywione troche todziwne a wy co o tym sądzicie , jeździ ktoś w ogole na biopace ?

Biopace powstał po to żeby trochę zniwelować martwy punkt w korbie. Polega to na tym że jak masz korby w ustawieniu pionowym to wtedy przekładasz najmniejszą siłę z nóg na napęd. Dzięki spłaszczeniu zębatki masz tak jakby mniejszy blat i lżej się pedałuje. Kiedyś namiętnie stosowano ten patent ale potem jakoś wymarł i teraz powraca w starych szosach :)

• Mod Team

Mimo wszystko wolałbym się tego pozbyć :) Jeśli coś ma wpływać na moje zdrowie pozytywnie proporcjonalnie do tego ile w to energii wkładam to wolę mieć coś co faktycznie da pozytywne rezultaty. A nie odwrotnie, że im więcej będę jeździć tym więcej krzywdy sobie robić :]

Coś w tym może być - skoro używanie Biopace powoduje spadek kadencji no to jednocześnie musi powodować bardziej siłową jazdę, co może prowadzić do problemów z kolanami, ale to chyba trochę wyolbrzymione. Poza tym ten system w porównaniu np. z Rotorem faktycznie wydaje się spudłowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...