Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc dot. modernizacji roweru

Gość Bartek

Pytanie

Napisano

Witam, mam kilka pytań do profesjonalistów :P Posiadam rower Trek 4900, oto zdjęcie : http://img31.imageshack.us/img31/8408/dsc0455t.jpg

Jeżdżę na nim już trochę czasu raczej rekreacyjnie, zdarzały się dłuższe wycieczki po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Postanowiłem trochę więcej czasu spędzać na rowerze co wiążę się z dłuższymi wycieczkami wymagającymi większej wytrzymałości wielu części.

Wiem że na pewno będę musiał zmienić opony, trochę już przeżyły obecne ; continental gravity 2.3 na tyle z przodu bontrager jones.

Przerzutki Shimano Deore ale wymieniona korba na Alivio.

Tarcze nie wiem jakie mam ale klocki wymienialem rok temu.

Klamki wymienialem na jakies zwykłe Shimano.

Amortyzator ktory byl w rowerze rock shox judy tt.

Co proponujecie aby wymienić, ulepszyć w miare przystepnej cenie. Dodam że lubię czasami wyskoczyć pojeździć po lesie , górkach ale i również po mieście. Z góry dziękuję za pomoc :nuke:

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest taka święta zasada w programowaniu (i wielu innych życiowych sytuacjach) - "działa - nie ruszaj" :nuke:

Nie zmieniaj części, które Ci działają poprawnie i nie masz do nich zastrzeżeń. Jak masz wolną kasę to zainwestuj ją w coś innego - np. książkę na temat serwisowania roweru i narzędzia, których nie masz :yes:

Pytasz się o propozycje wymiany - w zasadzie to Ty sam powinieneś odpowiedzieć sobie na to pytanie :) Amortyzator Ci nie amortyzuje jak należy? To może serwis da rady albo zalanie olejem? Próbowałeś? A jak jest stary i to nie ma już sensu to kup nowy - i już masz na co wydawać :) Zmieniasz amora? Może i stery przy okazji?

Wymiana opon to pikuś. A może w SPD zainwestować?

Przerzutki działają należycie? Nie? Próbowałeś je regulować? A może serwis próbował? :)

Pytasz o hamulce.. hamują dobrze? Masz jakieś wątpliwości co do ich funkcjonowania?

Wiesz - czasem najlepiej zadać pytanie samemu sobie :) To Ty śmigasz na tym rowerku i w zasadzie Ty dyktujesz warunki :P Wymieniaj to, co Ci nie odpowiada czy nie spełnia Twoich oczekiwań - a nie to, co ktoś Ci poleci bo wg. niego jest lepsze albo lepiej się jeździ. Wyrób sobie własne zdanie :D

A pytaj dopiero wtedy gdy wiesz co już chcesz wymieniać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...