Skocz do zawartości

[hamulce] Hayes 9 XC - słabe hamulce tył

Stefixon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rower którego aktualnie używam wyposażony jest w hamulce Hayes HFX 9 XC i o ile przedni działa rewelacyjnie o tyle z tylnym nie jest już tak wspaniale bo od pewnego czasu wyraźnie odczuwalny jest spadek skuteczności hamowania. Nawet przy dźwigni hamulca wciśniętej na maksa nie możliwe jest w trakcie jazdy zablokowanie tylnego koła co wcześniej jak najbardziej było możliwe. Dochodzi jeszcze jeden aspekt wczoraj czyściłem i smarowałem rower i "chyba" kilka kropel WD 40 spadło na tarczę ale nie jestem pewien. Problem z hamowaniem tylnego hamulca występował zanim go umyłem ale teraz to już kiła na całego. Wydaje mi się że klocki i tarcze nie są jeszcze zużyte w takim stopniu że mogłyby być przyczyna osłabionej sprawności hamulca i nie widać żadnych wycieków płynu.

Co robić ?

Wyjąc klocki, wypalić je w piekarniku (ok. 200*C, 15 minut) i w tym czasie dokładnie umyć tarczę np. benzyną ekstrakcyjną, acetonem, płynem do mycia silników itp., potem złożyć do kupy i dotrzeć. No i możesz spojrzeć na stan (zużycie) klocków.

1) Mam opalarkę może być zamiast piekarnika ?

2) A może być nafta ?

A jeśli chodzi o klocki to jaka jest minimalna grubość takiego klocka przy której trzeba go już wymienić. Załóżmy że w nowym grubość okładziny to 4 mm a w moim jest 2 mm tzn. do wymiany czy jeszcze do końca sezonu pobrykam (przy założeniu 120 km na tydzień).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...