Stefixon Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam, rower którego aktualnie używam wyposażony jest w hamulce Hayes HFX 9 XC i o ile przedni działa rewelacyjnie o tyle z tylnym nie jest już tak wspaniale bo od pewnego czasu wyraźnie odczuwalny jest spadek skuteczności hamowania. Nawet przy dźwigni hamulca wciśniętej na maksa nie możliwe jest w trakcie jazdy zablokowanie tylnego koła co wcześniej jak najbardziej było możliwe. Dochodzi jeszcze jeden aspekt wczoraj czyściłem i smarowałem rower i "chyba" kilka kropel WD 40 spadło na tarczę ale nie jestem pewien. Problem z hamowaniem tylnego hamulca występował zanim go umyłem ale teraz to już kiła na całego. Wydaje mi się że klocki i tarcze nie są jeszcze zużyte w takim stopniu że mogłyby być przyczyna osłabionej sprawności hamulca i nie widać żadnych wycieków płynu. Co robić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Wyjąc klocki, wypalić je w piekarniku (ok. 200*C, 15 minut) i w tym czasie dokładnie umyć tarczę np. benzyną ekstrakcyjną, acetonem, płynem do mycia silników itp., potem złożyć do kupy i dotrzeć. No i możesz spojrzeć na stan (zużycie) klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefixon Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Wyjąc klocki, wypalić je w piekarniku (ok. 200*C, 15 minut) i w tym czasie dokładnie umyć tarczę np. benzyną ekstrakcyjną, acetonem, płynem do mycia silników itp., potem złożyć do kupy i dotrzeć. No i możesz spojrzeć na stan (zużycie) klocków. 1) Mam opalarkę może być zamiast piekarnika ? 2) A może być nafta ? A jeśli chodzi o klocki to jaka jest minimalna grubość takiego klocka przy której trzeba go już wymienić. Załóżmy że w nowym grubość okładziny to 4 mm a w moim jest 2 mm tzn. do wymiany czy jeszcze do końca sezonu pobrykam (przy założeniu 120 km na tydzień). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Opalarka może być, ale jeżeli klocki są żywiczne, no to może być problem z ich uratowaniem ale spróbuj. A benzyny i nafty nie polecam bo one są tłuste. Masz tu temat z odtłuszczaczami do tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.