Skocz do zawartości

[korba] XTR 2007 demontaż-jaki ściągacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jakiś temu rozbierając rower znajomej miałem problem z korbą. Okazało się ,że do lewego ramienia korbynowego XTR trzeba ściągacz. Musieliśmy dzwonić i szukać kogoś z takim kluczem co nie było łatwe bo było już po 18. Dlatego mam wielką prośbę do kogoś kto posiada taki klucz albo korbe żeby podał wymiary takiego klucza i rozmiary gwintów jakie są w korbie.

Dzięki

Napisano

Miecho87 dzięki. Jak na razie nie znalazłem takiego klucza w żadnym sklepie. Nadal poszukuje wymiarów gwintów żeby sobie samemu zrobić taki klucz.

Napisano

No tak, jeśli masz warunki, to zrobienie takiego klucza wyjdzie Cię relatywnie taniej. Jednak jakbyś został zmuszony do kupna: Bikestacja, lub trochę taniej TU. Dodam, że cena katalogowa to lekko 100zł. (!). W końcu XTR. :P

Napisano

Jeśli by ci naprawde zależało, to z korb znajomej zdjął byś wymiary i wykonał ten ściągacz ( bo to faktycznie jest ściągacz), skoro chcesz go sam wykonać to zapewne masz suwmiarkę i przymiar do gwintów ;) dla ułatwienia ściągacz ma taki sam gwint (lewy) jak pierścień z czterema nacięciami który przytrzymuje śrubę korb.

Napisano

To jak masz to w czym problem w ogóle? Wykręcasz tą zaślepkę, zdejmujesz wymiary i masz. A to taki połowiczny ściągacz, coś jak w XT na octa jeszcze, ale praktyczne to to w tej wersji z XTR nie jest.

Napisano

Bo nie mam tych wymiarów ;/ Wtedy jak rozbierałem znajomej rower i zauważyłem że jest potrzebny ściągacz to sobie odpuściłem bo przecież nie będę walił młotkiem w xtr ;) i znajoma jeździła do serwisu a ja skręcałem i czyściłem resztę rowerku.

Napisano

Zaślepki, która nie robi nic poza ochroną gwintu - pod nią jest dopiero właściwa śruba, którą się przykręca i odkręca korbę. W instrukcji którą Ci podałem w poście nr 2 zdjęcie nr 10 (Figure 10).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...