Skocz do zawartości

[korba] Alivio + suport 110 mm

c1ach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do zakupu korby, niestety na razie stać mnie jedynie na kwadrat. Posiadam suport o długości 110 mm, który pasował do mojej poprzedniej korby Suntour ( B) ) .

Jaka długość suportu pasuje do Alivio Fc-m410 ? Niektórzy sprzedawcy piszą, że 113, drudzy 110...ktoś ma może taką korbę i wie jaki posiada suport ? Na forum cisza. Ewentualnie jeszcze może być fc-m341 (Acera).

Czy jak założę ją na suport 110, to linia łańcucha zmieni się jakoś drastycznie ?

Będę głównie śmigał na zębatce 42T (wersji 44 nie widać), po przesiadce z 48T będzie mi się teraz fajnie kręciło :P

Jeszcze dokładnie zmierzę ten suport, bo był on zakładany w sklepie który słynie z fuszerki, może spotka mnie jakaś niespodzianka co do długości osi :)

Różnica jest mała - 1,5 mm na stronę to mniej niż grubość zębatki w kasecie. Moim zdaniem jeśli się da to złożyć (nie będzie trzeć czy coś) i przednia przerzutka obsłuży (a powinna) to będzie działać - przekosem bym się w tym wypadku nie przejmował, jeśli teraz jest ok.

Teraz jest ok, ale ogólnie to jest jedna wielka kombinacja. Tak jak mówiłem środkowy blat w mojej obecnej korbie nie nadaje się do użytku od jakiś 3,5 kkm i jeżdżę tylko na blacie 48T.

A taki blat to wiadomo, żeby jeździć na co dzień często wrzucam nawet 3-3, 3-4, 3-5, a więc te przekosy były duże, dlatego spiłowałem trochę korbę żeby je zmniejszyć (metoda zrób to sam ;) ). Nie będę się rozpisywał bo i tak to jest z lekka zagmatwane, kombinowałem żeby jak najdłużej jeździć bez wkładu kasy :D

Ta Alivio będzie miała 42T, a więc będę używać cięższych przełożeń na kasecie aby uzyskać tą samą kadencję co wcześniej. A z przerzutką przednią to myślę, że jedyny problem jaki może wystąpić to obsłużenie najmniejszej koronki, ale to już mały problem :) Chyba jednak postawię na tą Alivio bo i tak lepszej konkurencji nie widać, a co z tego wyniknie na pewno napiszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...