Skocz do zawartości

[sklep] Nazwa dla sklepu/serwisu rowerowego

kamerdolec

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam małą prośbę, czy moglibyście napisać jak wg Was moglby się nazywać sklep rowerowy. Chciałbym, żeby był kojarzony z prawdziwymi pasjonatami rowerów, nie sprzedawczyków który jadą masówkę. Raczej miejsce spotkań rowerzystów, takie kultowe miejsce w którym rodzą się nowe znajomości i odnawiane są dawne. Docelowo kultowy sklepik w stylu bieszczadzkich barów czy stylowych sklepów turystyki górskiej. Oczywiście będzie też miejsce na narty i ich serwis, bo coś trzeba robić w zimie.

Moje typy: Rowerowa Tawerna, Oaza Rowerzysty. Mam też typ bardziej ogólny kojarzony z moim imieniem. Wojsport. Czekam na Wasze pomysły :)

Wojsport taki pospolity - pełno jest cośtamsportów. Nie będę nic proponować od siebie, bo nie mam talentu do takich rzeczy, a poza tym wymyślone na siłę nie zawsze pasują. Ale skoro zależy Ci na klimacie itp. to spróbuj dopasować nazwę do niego. Masz już jakiś pomysł na wystrój itp? Nie mówię, że ma być nie wiadomo co, ale akcenty w jakąś konkretną stronę mogą pomóc. Swoją drogą miejsce spotkań i podobne epitety powodują moje zastanowienie - byłoby ciekawe zintegrowanie sklepu/warsztatu z czymś typu pub/kawiarnia - takie miejsce typowo towarzyskie, ale o rowerach, z rowerami i dla pasjonatów - myślę, że mogliby być chętni - ja bym był ;) .

Własny sklep chodzi mi po głowie już dłuższy czas, ale podczas ostatniego pobytu w górach i wizyty w pewnym kultowym barze, narodziła mi się myśl zrobienia czegoś podobnego ale z innym oczywiście klimatem. Sprawa połączenia pubu ze sklepem/serwisem rowerowym byłaby kapitalna ale trudna do zorganizowania ze względu na prawo i spore problemy natury powierzchni działalności i liczby pracowników. Ale pomysł na spory biznes jak najbardziej dobry. Rowerzyści wg. mnie jednak lubią pić :) Prędzej preferowałbym piwo spod lady dla znajomych niż posiadanie koncesji na sprzedaż alkoholu bo inaczej musialby to być 24h sklep/pub gdzie w dzień sprzedaje się i naprawia rowery a w nocy pije :)

"Pod Pedałem" :)

@Topic: Osobiście nie wiem czemu darzę zaufaniem sklepy, których nazwy pochodzą od imienia i nazwiska właściciela. Wojsport jest troszkę zbyt pospolity, jak dla mnie (lepszy byłby WojBike [Woj-Bike]. Próbuj dalej, na pewno coś ciekawego wymyślisz.

Jeżeli sklep ma budzić zaufanie klientów to ponadto postaraj się nawiązać stałą współpracę z popularnymi formami typu Shimano, Sram, Magura. Także nie wiem czemu, ale jak wchodzę do "rowerowca" w którym widzę regały Shimano, gdżety do testowania hamulców Magury etc. to zwiększa się mój poziom zaufania do niego.

Pozdrawiam i życzę wysokich obrotów!

Ale nazwa musi zapadać w pamięci. Przykład: nazwa - "Pedał". I teraz, jak ktoś coś kupi w tym sklepie i bedzie zadowolony, to jak druga osoba spyta się o to, to na pewno będzie pamiętał, że kupił "u Pedała", albo kupił od "Pedała" etc. Dlatego sugestywnie głupia i dwuznaczna nazwa zapada w pamięci lepiej niż prosta.

• 5 miesięcy temu...

Ta... nazwa dla sklepu/miejsca spotkań: "Nad pedałami" da się szybko zapamiętać! (Bo przecież rowerzysta jak jedzie jest nad pedałami licząc od ziemi :wallbash: - no chyba, że ktoś ma inne skojarzenia, ale trudno

Wyobraźcie sobie sytuację jak spotyka się dwóch kumpli na rowerach i jeden do drugiego:

- Sie masz, jakaś nowa kierownica? Niezła? Gdzie kupiłeś?

- No jak gdzie?! Nad pedałami!

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...