Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Suntour XCR RL 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Wczoraj jechałem na pierwszą przejażdzke nowym rowerem - Unibike Flite.

Już po pierwszym wjechaniu w dziure usłyszałem dziwny dzwięk, potem zjazd z krawężnika przy naprawde małej prędkości ~5km/h.

I tak przez całą droge stukał :( Irytujące to jest bo dzwięk jest głośny i wszyscy się patrzą :P

Stukanie następuje gdy amor po wyjściu z nierówności "prostuje się?" (nie wiem jak to nazwać)

Dokładnie jak na tym zdjęcu poniżej. Kiedy ten jakby tłok jest na górze.

Gas_damper_mov.gif

Nagrałem 2 filmiki, mam nadzieje że pomoże.

http://www.youtube.com/watch?v=YFG2vKWaMSc

http://www.youtube.com/watch?v=W8TRT6MZ7UA

Czy to jest normalne ? :blink:

Napisano

Sprawdź czy śruby od dołu amortyzatora są dobrze dokręcone, jeśli tak to ja bym rozebrał amor i złożył może jakaś część została źle skręcona/założona albo udaj się po prostu de serwisu:)

Napisano

Sprawdź czy śruby od dołu amortyzatora są dobrze dokręcone,

ok, zaraz sprawdze

jeśli tak to ja bym rozebrał amor i złożył może jakaś część została źle skręcona/założona albo udaj się po prostu de serwisu:)

robieranie odpada bo się nie znam na amorach, oddam na gwarancje.

Ale tak być nie powinno tak ?

edit:

śruby są dokręcone

Tutaj zamieściłem bardziej wyraźne nagranie audio tych dzwięków co wydaje amor. Moge z tym śmiało na gware walić ?

Napisano

tak, od początku. Już jak jechałem nim z salonu.

Chyba jeszcze dzisiaj tam zajade :>

Ile może trwać taka naprawa ?

edit:

Wróciłem już z serwisu i na dniach odstawiam rower do nich.

Przyczyną jest jakiś tłumik drgań czy jakoś tak, nie zapamiętałem dokładnie :)

Napisano

Możę małe OT, ale związane blisko z tematem.

Takie sytuacje pokazują jaka jest kontrola jakości u producentów, a co gorsza jakość serwisów - ten przed wydaniem roweru powinien wykonać przegląd zerowy, który ma wyeliminować możliwość sprzedaży wadliwego sprzętu.

Pozdrawiam.

Napisano

Żeby sprzedając komuś rower nie zauważyć takiej głośnej usterki, to trzeba już być kompletnym ignorantem :nuke:

może szybciej poprostu ludzie z tego salonu nie zauważyli tej usterki. Do nich nie mam pretensji. Gorzej do firmy Unibike czy też SR SUNTOUR którzy wydali taki sprzęt do sprzedaży. Mam nadzieje że Unibike zrekompensuje się jakością dobranych innych elementów roweru.

Z drugiej strony - warto brać jazdę próbną kupując nowy sprzęt B)

Jeździłem nim przed kupnem bo mają taki plac wykonany z kostki brukowej. Jednak na prostym nie było tego słychać.

• 3 tygodnie później...
Napisano

dzisiaj odebrałem rower... trwało to 14 dni :):):)

z takiego kwitka co dostałem to za bardzo nie moge nic z tego przeczytać ale rozszyfrowałem że wymieniono katridże blokady ?

Jest coś takiego ? xD nie moge sie rozczytać ;p

• 1 rok później...
Napisano

Odświerzam temat, bo mam podobny problem a nie chce zakładać kolejnego tematu.

Mój problem polega na tym że w trakcie naciskania na amor wydaje dziwny dzwiek tak jak by odskakiwanie jakiegoś plastiku czy cos w tym stylu wcześniej tego nie było, kreciłem troche tym lewym przełacznikiem od twardości i nie wiem czy cosza mocno przekręciłem że dzieje sie takie coś? Ten odgols jest tylko za pierwszym nacisnieciem amora od dluzszego stania amora. Co moze byc tego pryzcyzna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...