Paszko Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Witam wszystkich gosci oraz uzytkownikow (po dlugiej nieobecnosci na forum). Jak w tytule pisalem mam problem z adapterem do owego hamulca. A mianowicie: Kupilem grimece sys. 12 na przod ale ona oryginalnie jest na tarcze 160 mm. Wiec nie przejmowalem sie tym i kupilem owy adapter. Poz zalozeniu kola ,tarczy 203mm Avid oraz hamulca, tarcza trze o zacisk czego nie ma przy zalozeniu tarczy 160mm. Interesuje mnie czego to moze byc wina czy beznadziejnego adaptera czy byc moze niedorobki grimeci. Pozdrawiam Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Tarcze 203 już tak mają. Bardzo rzadko zdarza się, że tarcze 203 nie trą. Już przy tarczach 180/185 jest spotykane to zjawisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszko Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Sory ale zapomnialem dodac ze obciera gora a nie bokiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 ale czy tarcza 200mm obciera o jeden z klocków, czy obciera tak jakby krawędzią (jakby była za duża)? Czy obcieranie jest cały czas równomiernie na obwodzie tarczy, czy tylko miejscami? Może być tak, że tarcza jest lekko krzywa (1mm bicia dla tarczy o promieniu 100mm to tylko 1%) albo że tarcza nie wypada idealnie w środku zacisku tylko trze cały czas o jeden z klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszko Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 obcieranie jest cały czas równomiernie na obwodzie tarczy czyli tak jakby byla zaduza zakladalem dwie tarcze avida 203mm i grimeci 200mm i grimeca trze krawedzia a avid to blokuje sie calkowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 No skoro jest dobrze z tarczą 160 to zacisk ma prawidłowy wymiar - winny adapter - albo za mały lekko albo może do innego amora (bywa i tak) i ma kąt lekko inny. Edit: Dopiero teraz spojrzałem na aukcję. Cciekawe rzeczy piszą na tej aukcji - zakładając ten sam adapter na przód i tył jest różnica rozmiaru (180 przód = 203 tył), a oni piszą tam, że na tył i na przód... Ja obstawiam coś z adapterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszko Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 W sumie az mi troszeczke ulzylo. Tylko teraz pytanie z kad wziasc adapter do grimeci aby byla tarcza 203mm albo zemnie taki poszukiwacz albo tego nigdzi nie ma bo patrzylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 A ten hamulec to przedni czy tylny? Edit: Dobra widzę Dalszy edit: Taki powinien pasować, ale z drugiej strony nie wiem czy jest duża różnica między tym właśnie podanym a tym. Chyba, że różnica jest paru milimetrów i właśnie powoduje ocieranie tarczy. Przy adapterach PM/ISO różnice chyba są bardziej widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszko Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 z tego co zauwazylem to jest napisane ze do tylnego hamulca, a ja potrzebuje do przedniego kurcze pieczone , cos mi sie kiedys obilo o ucho ze normalnie ludzie mieli tarcze 203mm do mojej grimeci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 No bo nie ma z tym problemu - hamulec jak hamulec, tarcza jak tarcza, magii w tym nie ma - tylko odpowiedni adapter trzeba mieć. Może pożycz od kogoś, żeby nie wydawać znów kasy w ciemno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszko Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Im dluzej mysle tym bardziej zastanawiam sie nad wyfrezowaniem innego adaptera z sporego kawalka aluminium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 No czemu nie, jak masz dostęp do narzędzi i materiału to nie widzę problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszko Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 polecilbym to komus kto wlasnie ma pojecie oraz frezarki wiertlowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 No chyba, że tak, ale podejrzewam, że z materiałem może Cie to wynieść finansowo podobnie jak zakup gotowego (z tańszych - powiedzmy, że 20 - 30 PLNów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszko Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 byc moze ale teraz czy ten ktory kupie bedzie pasowal 100% juz zdazylem sie zrazic wiec postanowilem byc ostrozniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Heh spoko, rozumiem, ale skąd wiesz, że ten będzie dobrze zaprojektowany i dokładnie wykonany i będzie pasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paszko Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 mieszkam w malym miasteczku wiec mozna z ludzmi sie dogadac bo kazdy zna kazdego nie wiecie moze czy grimeca nie ma takich oryginalnych adapterow ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Zawsze mozna lekko rozpłowac otwory akurat ten 1-2mm mozna zyskac i nie powinni juz trzec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.