Skocz do zawartości

[adapter do grimeci] problem z adapterem do grimeci

Paszko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich gosci oraz uzytkownikow (po dlugiej nieobecnosci na forum).

Jak w tytule pisalem mam problem z adapterem do owego hamulca. A mianowicie:

Kupilem grimece sys. 12 na przod ale ona oryginalnie jest na tarcze 160 mm. Wiec nie przejmowalem sie tym i kupilem owy

adapter.

Poz zalozeniu kola ,tarczy 203mm Avid oraz hamulca, tarcza trze o zacisk czego nie ma przy zalozeniu tarczy 160mm.

Interesuje mnie czego to moze byc wina czy beznadziejnego adaptera czy byc moze niedorobki grimeci.

Pozdrawiam Adrian

ale czy tarcza 200mm obciera o jeden z klocków, czy obciera tak jakby krawędzią (jakby była za duża)? Czy obcieranie jest cały czas równomiernie na obwodzie tarczy, czy tylko miejscami? Może być tak, że tarcza jest lekko krzywa (1mm bicia dla tarczy o promieniu 100mm to tylko 1%) albo że tarcza nie wypada idealnie w środku zacisku tylko trze cały czas o jeden z klocków.

No skoro jest dobrze z tarczą 160 to zacisk ma prawidłowy wymiar - winny adapter - albo za mały lekko albo może do innego amora (bywa i tak) i ma kąt lekko inny.

Edit: Dopiero teraz spojrzałem na aukcję. Cciekawe rzeczy piszą na tej aukcji - zakładając ten sam adapter na przód i tył jest różnica rozmiaru (180 przód = 203 tył), a oni piszą tam, że na tył i na przód... Ja obstawiam coś z adapterem.

A ten hamulec to przedni czy tylny?

Edit: Dobra widzę :)

Dalszy edit: Taki powinien pasować, ale z drugiej strony nie wiem czy jest duża różnica między tym właśnie podanym a tym. Chyba, że różnica jest paru milimetrów i właśnie powoduje ocieranie tarczy. Przy adapterach PM/ISO różnice chyba są bardziej widoczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...