Skocz do zawartości

[przerzutki] Shimano Sis 7 - jak wyregulować?

miki999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pewien problem.. prubuję wyregulować te przerzutki (Shimano sis 7) ale nie mogę sobie poradzić.. jeszcze kilka biegów mi nie wskakuje i już nie wiem jak je ustawić.. mianowicie 2,1 oraz od 3,1 do 3,3 mi nie wskakują.. gdy wrzuce z 3,4 na 3,3 to na przednich zębatkach spada mi na 2.. :)

możecie mi doradzić jak to dobrze wyregulować? :thumbsup:

Trochę zakręciłeś, nie rozumiem twojego "znakowania" przełożeń. Ogólnie jazda na skrajnych przełożeniach (np. z przodu największa i z tyłu największa i vice versa) jest mocno niezalecana z powodu zwiększonego zuzycia podzespołów napędu. I ciężko jest wyregulować przerzutkę przednią tak, żeby na całym zakresie przełożeń tylnych łańcuch nie ocierał o prowadnicę przerzutki przedniej. Dodatkowo przerzutka SIS nie jest jakimś szczytem precyzji, sztywności i dokładności - dziś regulujesz a jutro może się okazać, że musisz to robić znowu ;]

Trochę zakręciłeś, nie rozumiem twojego "znakowania" przełożeń. Ogólnie jazda na skrajnych przełożeniach (np. z przodu największa i z tyłu największa i vice versa) jest mocno niezalecana z powodu zwiększonego zuzycia podzespołów napędu. I ciężko jest wyregulować przerzutkę przednią tak, żeby na całym zakresie przełożeń tylnych łańcuch nie ocierał o prowadnicę przerzutki przedniej. Dodatkowo przerzutka SIS nie jest jakimś szczytem precyzji, sztywności i dokładności - dziś regulujesz a jutro może się okazać, że musisz to robić znowu ;]

moje oznaczenie np 3,3 należy rozumieć jako 3 czyli najwyższy bieg z przodu i 3 z tyłu :(

wiem, że to niezbyt profesjonalne przerzutki bo to juz troche stary rower, lecz mało używany.

ale ok, dzięki za odpowiedź. udało mi się ustawić w miarę te przerzutki..a te ustawienia które mi nie działają nie są mi jakoś specjalnie potrzebne. tak chciałem z ciekawości zapytać czy można je dokladniej wyregulować. pozdrawiam :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...