PiTii Napisano 10 Sierpnia 2009 Napisano 10 Sierpnia 2009 Witam, zakładam ten temat gdyż mam straszliwy dylemat. Zamierzam kupić buty spd w cenie do max. 400zł. No więc przejrzałem wszystkie pobliskie sklepy, poprzymierzałem co się dało i krąg butów się zawęził (diadora niewygodne dla mnie, shimano jakieś takie nieprzekonywujące i też niezbyt leżą, specialized? Sport-y są dobre ale nie mają kolców, oczko wyżej już za drogie). W pobliskim sklepie moge kupić DMT marathon w cenie 400 które wydają mi się być bardzo dobre. Jednak na allegro wypatrzyłem niezłą oferte: http://allegro.pl/item701793348_buty_rowerowe_sidi_bullet_2_blue_42_5.html Zatem poszukałem po sklepach tych butów żeby zobaczyć jak leżą. Nigdzie ich nie było, znalazłem tylko o model wyższe i pasowały świetnie w moim rozmiarze. Moja prośba jest prosta, które wybrać? Zależy mi przede wszystkim na wygodzie, wytrzymałości (żeby szybko się nie "zjechały"), przewiewności (DMT wydają się być świetnie wentylowane- wszędzie dziurki) a także aby po wejściu w kałużę nie nasiąkały tak wodą (tutaj też DMT nieźle wygląda gdyż jest z materiałow wyglądających na takie po których woda spływa). Ogólnie mam małe doświadczenie w spd dlatego założyłem ten temat. Tak naprawde nie wiem co tak naprawde się liczy w butach spd i na co patrzeć dlatego chciałbym wysłuchać Waszych opini. Jestem też otwarty na propozycje co do innych butów. Aby ułatwić sprawę z podpowiedziom dodam, że butów będe używał na naprawde ciężkich wyścigach, przede wszystkim w długich górskich maratonach, dlatego stawiam tak bardzo na wygode i wytrzymałość. Czekam na pomoc
cns Napisano 10 Sierpnia 2009 Napisano 10 Sierpnia 2009 DMT nie znam, więc napiszę tylko o Bulletach. Już po roku użytkowania wyglądały jak stare trampki. Sztuczna skóra, z której były zrobione, porysowała się i zrobiły się mało estetyczne zadziory. Rekompensują to sztywną podeszwą i możliwością zamocowania kolców - rewelacyjna rzecz przy podchodzeniu. Co do wygody się nie wypowiem, każdemu może pasować coś innego. Najlepiej będzie jak uda ci się gdzieś dorwać bullety i je przymeirzyć Nawiązując do wody i nasiąkania - nie istnieją chyba takie buty w których jest sucho po przejściu przez kałużę. Mimo że woda szybko wycieka przez dziurę SPD, to nasiąka wkładka i skarpetka. W efekcie wszystko mało przyjemnie 'chlupie'.
PiTii Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Napisano 10 Sierpnia 2009 Dzięki za szybką odpowiedź. Bardzo bym chciał ale nie wiem gdzie na śląsku teraz bullety mógłbym znaleźć. Tym bardziej, że to stary model i teraz już jest następca- bodajże Giau,sporo droższy. Ale czy o wiele on się różni i przymierzając tego Giau będe miał obraz tego jakie będą te bullety? Aha i czemu na aukcji nazywane są one bullet 2 czy czymś się różnią? A odnośnie namakanie to chodzi mi tu bardziej o to, żeby but nie nasiąkał błotem jak gąbka, żeby nie było histori, że płukam sto razy a one wciąż wypuszczają z siebie błoto, a potem jest pleśn,smrud.. itd
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.