Skocz do zawartości

[buty] SIDI bullet vs DMT marathon

PiTii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zakładam ten temat gdyż mam straszliwy dylemat. Zamierzam kupić buty spd w cenie do max. 400zł. No więc przejrzałem wszystkie pobliskie sklepy, poprzymierzałem co się dało i krąg butów się zawęził (diadora niewygodne dla mnie, shimano jakieś takie nieprzekonywujące i też niezbyt leżą, specialized? Sport-y są dobre ale nie mają kolców, oczko wyżej już za drogie). W pobliskim sklepie moge kupić DMT marathon w cenie 400 które wydają mi się być bardzo dobre. Jednak na allegro wypatrzyłem niezłą oferte:

http://allegro.pl/item701793348_buty_rowerowe_sidi_bullet_2_blue_42_5.html

Zatem poszukałem po sklepach tych butów żeby zobaczyć jak leżą. Nigdzie ich nie było, znalazłem tylko o model wyższe i pasowały świetnie w moim rozmiarze. Moja prośba jest prosta, które wybrać? Zależy mi przede wszystkim na wygodzie, wytrzymałości (żeby szybko się nie "zjechały"), przewiewności (DMT wydają się być świetnie wentylowane- wszędzie dziurki) a także aby po wejściu w kałużę nie nasiąkały tak wodą (tutaj też DMT nieźle wygląda gdyż jest z materiałow wyglądających na takie po których woda spływa). Ogólnie mam małe doświadczenie w spd dlatego założyłem ten temat. Tak naprawde nie wiem co tak naprawde się liczy w butach spd i na co patrzeć dlatego chciałbym wysłuchać Waszych opini. Jestem też otwarty na propozycje co do innych butów. Aby ułatwić sprawę z podpowiedziom dodam, że butów będe używał na naprawde ciężkich wyścigach, przede wszystkim w długich górskich maratonach, dlatego stawiam tak bardzo na wygode i wytrzymałość. Czekam na pomoc :P

Napisano

DMT nie znam, więc napiszę tylko o Bulletach.

Już po roku użytkowania wyglądały jak stare trampki. Sztuczna skóra, z której były zrobione, porysowała się i zrobiły się mało estetyczne zadziory. Rekompensują to sztywną podeszwą i możliwością zamocowania kolców - rewelacyjna rzecz przy podchodzeniu. Co do wygody się nie wypowiem, każdemu może pasować coś innego.

Najlepiej będzie jak uda ci się gdzieś dorwać bullety i je przymeirzyć :)

Nawiązując do wody i nasiąkania - nie istnieją chyba takie buty w których jest sucho po przejściu przez kałużę. Mimo że woda szybko wycieka przez dziurę SPD, to nasiąka wkładka i skarpetka. W efekcie wszystko mało przyjemnie 'chlupie'.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Bardzo bym chciał ale nie wiem gdzie na śląsku teraz bullety mógłbym znaleźć. Tym bardziej, że to stary model i teraz już jest następca- bodajże Giau,sporo droższy. Ale czy o wiele on się różni i przymierzając tego Giau będe miał obraz tego jakie będą te bullety? Aha i czemu na aukcji nazywane są one bullet 2 czy czymś się różnią? A odnośnie namakanie to chodzi mi tu bardziej o to, żeby but nie nasiąkał błotem jak gąbka, żeby nie było histori, że płukam sto razy a one wciąż wypuszczają z siebie błoto, a potem jest pleśn,smrud.. itd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...