Skocz do zawartości

[łańcuch] chyba za krótkie ale czy napewno?

tafit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem sobie dzisiaj 2 łańcuch shimano HG-53 9 przełożeń. odmierzyłem taką samą długość jak w starym(od nowości)łańcuchu ale przy łączeniu źle wprowadziłem bolec(krzywo) i wykrzywiła mi się jedna blaszka, to łańcuch skróciłem jeszcze o jedno ogniwo. I teraz w sumie wszystko działa pięknie ładnie tylko nie wchodzi mi przełożenie 3x9 (zbyt krótki łańcuch) I teraz pytanie do was czy mogę tak jeździć? nie wpływa to jakoś niekorzystnie na napęd? tego przełożenia i tak sie nie używa więc chyba mogę olać sprawę a łańcuch krótszy więc będzie mniej obijał o rame przy jeździe po dziurach:) co o tym myślicie??

Po pierwsze zdarzyć się może, że wrzucisz nie w pełni świadomie taki bieg i może się okazać, że nie będziesz w stanie zredukować biegu, miałem tak, ale ja mogłem wrzucić, tylko potem przerzutka była tak naciągnięta, że nie dało się zrzucić, nie wiem, czemu Ty nie możesz tego biegu 3x9 nawet wrzucić.

Po 2 przy za krótkim można urwać przerzutkę podobno, jakość zmiany biegów też może ucierpieć, gdy wózek jest wygięty bardziej, niż pionowo bodajże.

Wszystko wg rozsądku, oceń, jak bardzo za krótki jest.

wyreguluj przerzutke, bo jezeli lancych bylby za krotki to nie wchodzilo by ci raczej na 3x1 niz 3x9, po drugie jedno ogniwo w ta czy w druga strone jak lancuch poprzednio nie byl bardzo dopasowany nie robi prawie zadnej roznicy, sprawdz dlugosc lancucha w ten sposob: Długość łańcucha dobrać najlepiej zakładając go na blat i najmniejszą koronkę (oczywiście nie pomijamy przerzutki tylnej). W takim ułożeniu wózek przerzutki powinien być prostopadły do ziemi. Kolejną metodą jest wrzucenie najmniejszej tarczy i koronki. W takim ułożeniu przerzutka tylna powinna być napięta, a jej wózek powinien znajdować się poziomo. Obydwie metody zwykle się pokrywają w wyniku.

oczywiście chodziło mi o przełożenie 3x1 sory za pomyłkę( z przodu koronka największa i z tyłu również największa). próbowałem doczepić to jedno ogniwo ale jest z tym problem-chyba nie da się tego zrobić za pomocą prostego skuwacza do łańcucha a jak się da to trzeba mieć dużo szczęscia i cierpliwości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...