almaster Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Jak w temacie. Jakich tarcz można użyć do hydraulików slx, wraz z oryginalnymi klockami? Jakie spiszą się najlepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Jak w temacie. Jakich tarcz można użyć do hydraulików slx, wraz z oryginalnymi klockami? Jakie spiszą się najlepiej? Używałem tarcz Hayesa - absolutnie nie polecam (przynajmniej do Shimano);używam oryginalnych tarcz Shimano XT http://www.bike-center.pl/index.php?p1231,shimano-deore-xt-sm-rt75m-180mm-6-srub i jestem zadowolony ( z przodu klocki Kool-Stop, z tyłu oryginał ) Można zaszaleć i zakupić nowe tarcze XT http://www.bike-center.pl/index.php?p2976,shimano-deore-xt-sm-rt76m-180mm-6-srub Oczywiście sa jeszcze wynalazki typu Accent Blade ( o których panowie z bB napisali,że przy mocowaniu IS zacisk Shimano nie pracuje na całej powierzchni roboczej, ale mając na wzglęcie mocowanie PM w SLX może być inaczej- niech sie wypowiedzą posiadacze) i Alligatory Wind Cutter ( czyli Accent Blade w innym opakowaniu). Osobiście uważam,że oryginalne tarcze będą spisywały sie najlepiej ( praca na całej powierzchni roboczej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Mam takie pytanie poniekąd w temacie - dlaczego nie polecasz tarcz Hayesa to hamulców Shimano? Co z współpracą takiego zestawu jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Mam takie pytanie poniekąd w temacie - dlaczego nie polecasz tarcz Hayesa to hamulców Shimano? Co z współpracą takiego zestawu jest nie tak? Tuż przed zakupem SLX dostałem od brata tarcze Hayesa z hamulców Stroker Ryde, które mój brat ,mówiąc oględnie, przestał lubić. Oczywiście ,założyłem tarcze z myślą o zaoszczędzeniu na zakupie nowych Shimano, co ,jak się później okazało, było błędem. Tarcze Hayesa od początku sprawiały masę problemów- hamulce nie chciały się dotrzeć, w zasadzie niemożliwością było zablokować tylne koło, o modulacji nie było mowy- hamując miałem wrażenie ,że hamowanie nigdy się nie rozpocznie. Odczyniałem wszelkie czary- odpowietrzanie układu, przekładanie klocków przód-tył ( operacja wymiany klocków przeprowadzana zgodnie z zaleceniami Shimano), czyszczenie tarcz wszystkim co mi wpadło do głowy i o czym wyczytałem na forach ( od soku z cytryny przez wodę z mydłem, płyn do mycia silników, benzyna ekstrakcyjna do izopropylenu jako zalecanego przez Shimano i Hayes'a) czy też wypalanie klocków- bez efektu. Wszystko to spowodowało,że zacząłem żałować wydanej kasy na SLX- niejako rzutem na taśmę zakupiłem tarczę XT i nagle hamulce stały się takie jak oczekiwałem. Nie wspomniałem jeszcze o dodatkowych efektach dźwiękowych, które na tarczach Hayesa były w gratisie. Opowieść jest trochę przydługa,ale wolałem opisać całe spektrum wydarzeń, aby nie być posądzonym o szerzenie plotek. Być może przyczynkiem było to,że tarcze Hayesa miały przejechane ok. 200 km w suchym, ale nie sądzę, by miało to znaczenie. Na marginesie dodam,że te same tarcze założyliśmy na próbę do nowych hamulców Magury- efekty były zbliżone do opisywanych Szczerze mówiąc, nie wiem do tej pory ,co tak naprawdę powodowało powyższe komplikację- po założeniu oryginalnych tarcz problem odszedł w niepamięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Hmmm... ciekawe. Ja używam starych Saintów (czyli właściwie XT) na oryginalnych klockach metalicznych z tarczami Hayesa V8 już długo i nigdy nie miałem takich problemów. Co prawda złożyłem taki zestaw z dotartych (używanych) tarcz i dotartych klocków (używanych wcześniej z tarczami Shimano). Faktem są efekty dźwiękowe, jednak tylko w odpowiednich okolicznościach i początkowe problemy ze złożeniem - musiałem zastosować podkładki między adapter a tylny zacisk, bo tarcza ocierała krawędzią o zacisk. W każdym razie u mnie hamują dobrze w suchym i mokrym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 11 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Dla mnie sytuacja ,która opisałem , też jest z kategorii tych dziwnych. Wczoraj późnym wieczorem obejrzałem sobie tarczę V6, która mi została i zauważyłem,że klocek z SLX nie pracował na całej powierzchni roboczej tarczy ,ale na ok. 80% ( co może,ale nie musi byc przyczynkiem do słabej siły hamowania). Inną kwestią jest,że fabrycznie SLX są sprzedawane razem z kiepskiej jakości klockami żywicznymi- u Hayesa sa zakładane półmetaliki- Ty napisałeś,że używasz metalików- może tu równiez należy upatrywać żródła problemów. Być może tarcze Hayesa są zaprojektowane pod klocki półmetaliczne lub metaliczne. Tak czy inaczej drugi raz raczej tarcz hayesa bym nie założył. No i być może mó przypadek jest jedyny w swoim rodzaju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Tarcze Hayesa działają również dobrze z organikami. Sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 U mnie też klocek nie pracuje na całej części roboczej tarczy i też nie pracuje całą swoją powierzchnią - od góry zostaje wąski pasek klocka. Mój wydaje dźwięki przy mocnym, długim hamowaniu. Tył z kolei przy hamowaniu z siłą "bezpośrednio przed zablokowaniem koła" wpada w wibracje - nie wiem czy klocek czy tarcza (jest lekko krzywa) czy coś jeszcze, ale sytuacja jest na tyle rzadka, że nie mam zamiaru nic z tym specjalnie robić. Klocki zaczynają powoli zmierzać ku końcowi, więc zobaczę co będzie jak wymienię na inne - ale to może być i w przyszłym roku. Z tym, że chyba i tak wezmę jakieś metaliki, ale nie Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.