Mod Team bogus Napisano 19 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 To zdecydowanie Deore ze zintegrowaną osią. P.S. W Centrum Rowerowym jest za 225 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 28 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 ostatecznie zdecyduję się chyba na zmianę na korbę 3-rzędową Tiagra. pozwoli mi to na bardziej efektywne wykorzystywanie tylnej kasety, bo na obecnej korbie jeżdżę w 90% na 2giej i 3ciej koronce od dołu (przód na max). starą do zimy akurat docioram. wielkie dzięki za porady. co prawda w zupełnie innym kierunku poszedłem w końcu ale i tak dziękuję, bo w jakiś sposób pozwoliło mi to na bardziej przemyślane podjęcie decyzji. może ktoś w tym temacie mi pomoże http://www.forumrowerowe.org/topic/57606-suport-jak-dobraae-szerokoae/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discover Napisano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Alivio or FC-M442 ? To coś bezgrupowe powinno być lepsze chyba ? (Octalink) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Lepsze bo FC-M442 jest w hierarchi nad Alivio, ale poniżej Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discover Napisano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Wiem, ale chodziło mi w praktyce ps: Na allegro m-442 piszą że to jest Deore - aż sie prosi zgłosić nadużycie słów kluczowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Mam tą korbę FC-M442 z mocowaniem na octalink i jestem bardzo zadowolony, w kwocie do 120zł polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discover Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 A jak z sztywnością ? Nie kiwa się na boki przy kręceniu ? Jaki suport do niej macie ? 113 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 W wersji pod Octalink w zależności od linii łańcucha oś ma być 121 mm dla linii 47,5 mm lub 126 mm dla popularnej u Shimano linii 50 mm, choć akurat uważam, że to im nie wyszło i powoduje duże przekosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 A to ciekawe bo ja mam do mojej FC-M442 suport 113mm.... Czyżby to powodowało to, że mam problem z ustawienie przedniej przerzutki tak aby nie ocierała? Jak to sie ma do tego?? Składając rower samemu na ogół nie mamy "pod ręką" osi suportowych różnych długości. Nie wdając się w teoretyzowanie i pomiary, możemy przyjąć, że dla rur posiodłowych o średnicach powyżej 28.6 dajemy oś 113 mm. Dla rur o średnicy 28.6 możemy zaryzykować oś suportową dług. 107 lub 110 mm. Wcześniej jednak dobrze jest rzucić okiem w katalog, jakie długości osi dla danej tarczy suportowej producent sobie winszuje. Moja rura podsiodłowa ma 34,9mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discover Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Hmmm na xtrbike M-442 ma Kompatybilny suport: o dł 113mm[/quote] Czyli tak jak Pichu - chyba ze Miecho87 mówi o Alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 A jeszcze co do FC-M442, ogólnie nie polecam, bardzo szybko skrzywiłem blat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 A to ciekawe bo ja mam do mojej FC-M442 suport 113mm.... Czyżby to powodowało to, że mam problem z ustawienie przedniej przerzutki tak aby nie ocierała? Jak to sie ma do tego?? Moja rura podsiodłowa ma 34,9mm Skąd taka informacja? Po 1 spotkać podsiodłówkę 28,6 dziś to się trzeba naszukać, więc info leci naftaliną. Po 2 dla jakiego standardu osi jest to info? Coś mi mówi, że dla kwadratu. Osie na Octa zawsze były dość nienormalnie długie. Hmmm na xtrbike M-442 ma "Kompatybilny suport: o dł 113mm" Czyli tak jak Pichu - chyba ze Miecho87 mówi o Alivio Nie mówię o Alivio - nie mam problemu z obsługa Google i strony Shimano jak spora część osób. http://techdocs.shim...69830657937.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Sorry batory ale suport mam na octalink a oś mam 113mm, chyba wiem co mam w rowerku co nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Mam suport do tej korby 118mm i jest przekos, powinno być tak jak Pichu pisze 113mm na 100% (korba FC-M442) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Pytaliście jaki ma być - odpowiedziałem według producenta. Co do przekosu - linia łańcucha 50 mm po prostu taka jest - spójrzcie do tematu o dobieraniu długości - [suport] jaki rozmiar dobrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 moim zdaniem temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonYoorandO Napisano 14 Września 2009 Udostępnij Napisano 14 Września 2009 zastanawiam się nad sposobem jednoznacznego ustalenia czy rama jest miękka czy to wina korby/suportu? mówimy tu o odkształcaniu się ramy w płaszczyźnie poziomej na odcinku "od suportu do tylnej piasty", czyli sztywności na boki tylnego widelca. moim zdaniem to tutaj może być pies pogrzebany. na drugim miejscu przymocowanie korby do osi. mam 48 alivio na kwadrat i po 8K ma się dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.