maryce Napisano 9 Sierpnia 2009 Napisano 9 Sierpnia 2009 Mam pedały SPD Exustar E-PM25, jeżdżę na nich w butach Shimano SH-MT41G. Po około 500km pod lewym butem zaczęło coś skrzypieć. Teraz po przejechaniu 1000km skrzypią mi już oba buty. I teraz tak: na pewno to nie jest suport, wydaje mi się że pedały przykręcone ok pod but, a na same pedały nałożyłem na próbę trochę smaru do łańcucha, bo tylko taki mam - skrzypienie ustało na jakieś 100km, ale jeździ się wtedy FATALNIE, cała noga sie ślizga 'na boki', nie chce tego więcej robić bloki w butach przykręcałem mocniej, lżej, przesuwałem we wszystkie możliwe strony, zamieniałem miedzy butem lewym a prawym - nie pomaga w momencie jak but mi skrzypi, wystarczy że zmienię kąt pod jakim jest w stosunku do ramy (czyli robię ruch taki jakbym go chciał wypiąć, ale oczywiście o wiele wiele mniejszy) i na chwile przestaje skrzypieć Wydaje mi się że blok obciera po prostu o gumę w podeszwie. Ma ktoś podobnie? A może po prostu blok źle zamocowałem...?
Bizon Napisano 9 Sierpnia 2009 Napisano 9 Sierpnia 2009 No niestety tak czasem bywa ,że podeszwa buta skrzypi.Skrzypiało mi w shimano 520 i w Exustar też skrzypi.Kiedyś delikatnie polewałem finisline ,ale potem zaprzestałem tego ,niech se skrzypi.Zależny to tez od pedałów bo w szosie mam spd Exustar tyle ,że szosowe i one z tymi samymi butami z góral nie skrzypią
1reed Napisano 11 Sierpnia 2009 Napisano 11 Sierpnia 2009 Od dawien dawna skrzypią mi buty Scotta z M540. Wystarczy, że pojeżdżę po suchym zakurzonym terenie i skrzypienie gotowe. W terenie to nie przeszkadza, ale jak dojeżdżam asfaltem, to posikuję czasem Brunoxem, bądź kropla Rohloffa na klocki podeszwy ucisza ten niemiły dźwięk.
MichalK Napisano 11 Sierpnia 2009 Napisano 11 Sierpnia 2009 U mnie skrzypią tak samo. M540 z butami M-086. Rozwiązanie jest proste - wdepnąć w błoto . Jak ręką odjął.
Gal Napisano 11 Sierpnia 2009 Napisano 11 Sierpnia 2009 Od momentu kiedy zmieniłem buty na Shimano M086 mam dokładnie to samo (padały M520). Nie udało mi się jeszcze pozbyć tego skrzypienia ale coś trzeba będzie z tym zrobić bo dostaje białej gorączki jak mi coś stuka, puka, skrzypi itp. Mam wrażenie, że to efekt ocierania krawędzi pedałów o bieżnik buda. Może jakieś manewry ustawieniem bloków coś wskórają, ew. drobne przeszlifowanie krawędzi bieżnika? Jak zacznę eksperymenty, to podzielę się doświadczeniami.
nevermind Napisano 11 Sierpnia 2009 Napisano 11 Sierpnia 2009 Look Quartz z NW Kameleon też czasami na sucho skrzypią i żadne czary nie pomagają. W moim wypadku rzecz dotyczy tylko lewej strony, bo miałem kiedyś uszkodzony staw skokowy i najpewniej trochę przekrzywiam stopę. Pozdrawiam
maryce Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Napisano 12 Sierpnia 2009 Ehh, coraz bardziej mnie to skrzypienie irytuje. Próbowałem jeszcze nałożyć olej pod sam blok, bo pomyślałem że to może blok się rusza (w bardzo niewielkim stopniu ugina się, bo co jak co ale podeszwa jest przecież gumowa) i skrzypi, ale niestety to nie to. Chyba jedyne wyjście to będzie jakaś gumowa podkładka pod blok, zobaczymy :-)
smeagul Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 U mnie (SIDI Bullet + XTR) czasem bywa tak, że skrzypi pomiędzy blokiem, a zatrzaskiem. Jest to delikatne skrzypienie, charakterystyczne dla tarcia metalem o metal. Dokładne wyczyszczenie bloków i zatrzasku załatwiło sprawę, są oczywiście nawroty. Dodam, że podeszwa buta opiera się o korpus pedała (po obu stronach bloku) i w tej kwestii nic nie skrzypi (się oszlifowało ).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.