goldbloom Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Pisałem już o tym tu http://www.forumrowerowe.org/topic/52596-rower-scott-reflex-by-timon/, ale chyba warto założyć temat - a nuż się komuś przyda... Generalnie chodzi o różnice w zalecanych wymiarach roweru podawane przez kalkulatory WRENCHSCIENCE.COM i COMPETITIVECYCLIST.COM. Oto rezultaty dla moich wymiarów: COMPETITIVECYCLIST.COM Your Measurements Gender M Inseam 87 cm Trunk 70 cm Forearm 34 cm Arm 66 cm Thigh 62 cm Lower Leg 61 cm Sternal Notch 152 cm Total Body Height 185 cm Kolejno dla: XC , AM , trzeci wynik nie pamiętam. Standover Height Range 82.5 - 84.3 cm 82.5 - 84.3 cm 82.5 - 84.3 cm Virtual Top Tube Length 61.9 - 62.9 cm 60.7 - 61.7 cm 60.1 - 61.2 cm Stem Length 10.2 - 11.8 cm 7.7 - 10.1 cm 4.2 - 7.6 cm BB-Saddle Position 79.8 - 81.3cm 75.3 - 81.3 cm N/A Saddle-Handlebar 55.9 - 57.5 cm 54.0 - 55.8 cm N/A WRENCHSCIENCE.COM Your Measurements Height: 185.00 cm Sternum Notch: 152.00 cm Inseam Length: 87.00 cm Arm Length: 65.00 cm Shoulder Width: 41.00 cm Flexiblity: 10 Weight: 90.00 kilo Foot Size: 11.00 UK WS Recommended Sizes Frame Size center-to-center: 18 in Frame Size center-to-top: 19 in Overall Reach: 69.00 cm Saddle Height: 76.82 cm Handlebar Width: 42 cm Intrygujące, prawda? Szczególnie rozmiar kierownicy zalecany przez wrenchscience Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Taak, o kierownicy to już dawno odkryte, przegiętyzm Poza tym to są tylko pewne przybliżenia poczynione przy konkretnych założeniach co do parametrów rowerzysty, jego pozycji, dyscypliny, dla wygody podaje się bardzo ograniczoną liczbę przybliżonych pomiarów, a różne algorytmy szacują odpowiednie wymiary roweru, rozbieżność jest chyba oczywista. Co prawda spora. Dobry punkt wyjścia, ale trzeba się obserwować i dostosować pozycję. Swojego czasu miałem rower zgodnie z wrenchscience i było ok. Trzeba pamiętać też, że np. rodzaj butów, pedałów, sztycy, ustawienie siodełka itd powodują różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Rozmiar kierownicy jak przypuszczam szosowy. Byc moze blad na stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Swoją drogą chciałbym poznać te algorytmy... Duża jest również różnica w wysokości siodełka. Swojego czasu miałem rower zgodnie z wrenchscience i było ok. No, a ja mam wg competitive i do tego stopnia wszystko się zgadza (wszystkie wymiary pośrodku podanych przedziałów), że aż sobie wymienię mostek ze 110 na 120 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Ja mam szosówke prawie idealnie z wynikami na competitive i jest ok, ciężko byłoby tu cokolwiek zmienić żeby było lepiej Co wiecej np. proponowana wysokość siodła pokryła się z wysokością jaką miałem już od dawna ustawioną w góralu "na oko". Oczywiscie wyniki sa podane na 3 różne sposoby, ja trzymałem sie tych środkowych "Eddy Fit". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Mogłby mi ktoś wytłumaczyć co to znaczy: Standover Height Range Virtual Top Tube Lenght Stem Lenght BB- Saddle Position Saddle Handlebar Z góry wielkie dzięki, niestety mój angielski/słownik nie dał rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Standover Height Range - zasięg (wysokość) w przekroku Virtual Top Tube Lenght - wirtualna długość rury górnej Stem Lenght - długość mostka BB- Saddle Position - pozycja suport-siodełko Saddle Handlebar - siodełko kierownica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 A mógłby ktoś wrzucić link z tymi kalkulatorami z tych stronek, coś nie mogę znaleźć tam tego programu do wyliczania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Strona startowa: http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO Jak dla mnie najlepszy wyliczeniowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.