Skocz do zawartości

[Geometria] kalkulatory do jej obliczania i różnice w wynikach

goldbloom

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem już o tym tu http://www.forumrowerowe.org/topic/52596-rower-scott-reflex-by-timon/, ale chyba warto założyć temat - a nuż się komuś przyda... Generalnie chodzi o różnice w zalecanych wymiarach roweru podawane przez kalkulatory WRENCHSCIENCE.COM i COMPETITIVECYCLIST.COM.

Oto rezultaty dla moich wymiarów:

COMPETITIVECYCLIST.COM

Your Measurements

Gender M

Inseam 87 cm

Trunk 70 cm

Forearm 34 cm

Arm 66 cm

Thigh 62 cm

Lower Leg 61 cm

Sternal Notch 152 cm

Total Body Height 185 cm

Kolejno dla: XC , AM , trzeci wynik nie pamiętam.

Standover Height Range 82.5 - 84.3 cm 82.5 - 84.3 cm 82.5 - 84.3 cm

Virtual Top Tube Length 61.9 - 62.9 cm 60.7 - 61.7 cm 60.1 - 61.2 cm

Stem Length 10.2 - 11.8 cm 7.7 - 10.1 cm 4.2 - 7.6 cm

BB-Saddle Position 79.8 - 81.3cm 75.3 - 81.3 cm N/A

Saddle-Handlebar 55.9 - 57.5 cm 54.0 - 55.8 cm N/A

WRENCHSCIENCE.COM

Your Measurements

Height: 185.00 cm

Sternum Notch: 152.00 cm

Inseam Length: 87.00 cm

Arm Length: 65.00 cm

Shoulder Width: 41.00 cm

Flexiblity: 10

Weight: 90.00 kilo

Foot Size: 11.00 UK

WS Recommended Sizes

Frame Size center-to-center: 18 in

Frame Size center-to-top: 19 in

Overall Reach: 69.00 cm

Saddle Height: 76.82 cm

Handlebar Width: 42 cm

Intrygujące, prawda? ;) Szczególnie rozmiar kierownicy zalecany przez wrenchscience :huh:

Taak, o kierownicy to już dawno odkryte, przegiętyzm :)

Poza tym to są tylko pewne przybliżenia poczynione przy konkretnych założeniach co do parametrów rowerzysty, jego pozycji, dyscypliny, dla wygody podaje się bardzo ograniczoną liczbę przybliżonych pomiarów, a różne algorytmy szacują odpowiednie wymiary roweru, rozbieżność jest chyba oczywista. Co prawda spora. Dobry punkt wyjścia, ale trzeba się obserwować i dostosować pozycję. Swojego czasu miałem rower zgodnie z wrenchscience i było ok. Trzeba pamiętać też, że np. rodzaj butów, pedałów, sztycy, ustawienie siodełka itd powodują różnice.

Swoją drogą chciałbym poznać te algorytmy... Duża jest również różnica w wysokości siodełka.

Swojego czasu miałem rower zgodnie z wrenchscience i było ok.
No, a ja mam wg competitive i do tego stopnia wszystko się zgadza (wszystkie wymiary pośrodku podanych przedziałów), że aż sobie wymienię mostek ze 110 na 120 :)

Ja mam szosówke prawie idealnie z wynikami na competitive i jest ok, ciężko byłoby tu cokolwiek zmienić żeby było lepiej :) Co wiecej np. proponowana wysokość siodła pokryła się z wysokością jaką miałem już od dawna ustawioną w góralu "na oko". Oczywiscie wyniki sa podane na 3 różne sposoby, ja trzymałem sie tych środkowych "Eddy Fit".

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...