Skocz do zawartości

[pompka] pompka ręczna na trasy

Amadi90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

poszukuje pompki do roweru, ale nie stacjonarnej tylko żeby zabierać ją na trasy. Jeźdze na mtb ale przymierzam się do kolarzówki i chciałbym oddrazu kupić coś czym zdołam napompować kolarzówkę czyli musiała by pompować do conajmniej 7-8 bar. Obecnie mam tylko SKS X-Press - ale mi się popsuła (główka po załozeniu na wentyl AV wyskakuje przy jakichś 3 barach) i na razie ją oddałem do sklepu, ale jeszcze nie rozpatryzli reklamacji. Co mi polecicie, dobrze by było żeby była w cenie maks 40-50 zł. Znalazłem takie pozycje:

http://allegro.pl/item705741752_super_prezent_pompka_sigma_lambda_jet_abp.html

http://allegro.pl/item708325355_pompka_merida_wszystkie_wentyle_7_atm_29dandul.html

http://allegro.pl/item708414958_nowa_pompka_merida_uniwersalna_manometr.html

http://allegro.pl/item706254906_pompka_sks_injex_litte_zoom_super_lekka_166g.html

• Mod Team
Napisano

Kilka dni temu kupiłem w stacjonarnym rowerowym pompkę Meridy (bez manometru) za 25zł. Póki co tylko 2 razy jej używałem, ale pierwsze wrażenia są pozytywne. Pompka jest aluminiowa i sprawia wrażenie solidnej. Poza tym ruchoma głowica sprawia, że nie trzeba przekładać żadnych gumek żeby napompować inny typ wentyla.

Napisano

ja też mam pompke meridy, (taka jak tu

taka ze pompowanie odbywa sie zarówno jak sie pcha tłok jak i ciagnie wiec niby jet szybko. Jedyną ale moim zdaniem poważną wadą jest, to że bardzo często jest tak, że wkładam w presta a leci przez shradera, trzeba sie troche nameczyc wkladajac i wyciagaj wentyl zeby zaskoczylo- moim zdaniem ta pompka sux

Napisano

Sigma Lambda Jet się sprawdzi. U siebie dosyć często wbijam 8-9 bar, czasem nawet 10. Więc do 10 napompuje na pewno. Także jednym słowem polecam.

Jej niewątpliwą zaletą jest to że da się z niej zrobić pompkę stacjonarną, co prawda rozmiar tłoka malutki i nie będzie tak, że dwa razy machniemy i opona z powietrzem. Przy wyższych ciśnieniach potrzebna jest większa siła, a tutaj pompujemy tak jak stacjonarną, co moim zdaniem bardzo ułatwia sprawę. Nie musimy mocować się tak jak z tymi ręcznymi pompkami, tylko stawiamy na ziemię, stajemy stopą i ręką machamy, tworząc nacisk na ziemię, a nie tak jak w przypadku pompki ręcznej gdzie nacisk ten idzie na drugą rękę i przy wyższych ciśnieniach, gdzie trzeba większej siły łatwo wyrwać wentyl. Tutaj wentyl jest bezpieczny, bo ta część akurat jest nieruchoma.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja zakupiłem pompke meride model PM-MD001 i jestem pozytywnie zaskoczony wydajnoscią tak małej pompki tylko że jest to moja pierwsza pompka podoba mi sie w niej że najpierw wkłada sie do nie wentyl a pozniej przekreca i przez to jest usztywniony i uszczelniony wentyl.

Napisano

Już w MTB trzeba się trochę namachać do 3.5-4 barów, a co dopiero 7-8 :)

Przy cienkich oponach jest trochę inna objętość i szybciej idzie napompować do tego samego ciśnienia.

Napisano

A mógłbym prosić o zdjęcia mocowania pompki sigma lambda jet ?? Najlepiej jak to wygląda na rowerze i na "sucho". Byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ zainteresowała mnie ta pompka :) I mam pytanie czy to mocowanie do roweru jest solidne ??

Napisano

Ja niedawno stalem sie posiadaczem pompki Sigma Lambda Jet i jesli chodzi o mocowanie to... gumeczka zerwala mi sie niedlugo po zamontoawniu (nawet nie wyjechalem rowerem z garazu!) Chcesz to zrobie zaraz zdjecie :) Natomiast co do samej pompki nie mam absolutnie zadnych zastrzezen ;)

Obiecane foty:

Zerwana gumka:

sigmazerwana.th.jpg

Mocowanie od strony ramy:

sigmamocowanieramy.th.jpg

Moj patent z adapterem na wentyl samochodowy xD:

zgimamotywzadapterem.th.jpg

Calosc:

sigmacalosc.th.jpg

Tak wiec mocowanie do ramy baardzo liche (rura podsiodlowa rozmiar: 31.6) wiec strach pomyslec jak jest u osob z rozmiarem 34.9!!!

Poki co musze poszukac jakiegos zamiennika w sklepie hydraulicznym etc :/

• 6 miesięcy temu...
Napisano

odkopię trochę temat.

mam pytanie do posiadaczy lambdy jet.

Macie problem z dobrym założeniem końcówki na wentyl? Mi cały czas spada z wentyla, nawet przy dobrym dociśnięciu powietrze ucieka bokami :/ Wbiłem niecałe 3 bary i więcej się nie da :P Też macie takie problemy ?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Po prostu wsadzaj głębiej na wentyl. Zakładasz na wentyl i podnosisz szarą część na tej części którą zakładasz na wentyl do góry i wtedy powinno trzymać.

Ja wsadzam głębiej, tylko potem trzeba się trochę pomocować ze zdjęciem jej z wentyla, ale nic nie puszcza nawet przy 10 barach.

Napisano

a ja sobie kupilem wczoraj pompkę merida z manometrem za 39zl. jest fajna i poręczna, choć jeszcze nie mialem okazji nią pompować. ma wejscia na oba typy wentylow, dwa 'tryby' pompowania :) dluga na 20cm, mozna ją przymocować do trójkątnej torby Merida Smart T-Bag. Generalnie jestem zadowolony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...