Skocz do zawartości

[amor] zmiana skoku Tora 318 AIR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktos już zmieniał skok w tym amortyzatorze? ponieważ mam go ale ustawionego na 130mm cop jest bardzo meczące na podjazdach (jeżdżę XC). Czy można to zrobić to w zaciszu domowym, i czy potrzeba jakichś specjalnych narzędzi?

Napisano

Wszystkie informacje znajdziesz w service manualu znajdującym się na stronie SRAM'a - wystarczy tam poszperać. W Torze zmiana skoku to All Travel, zatem odbywa się poprzez zmianę/usunięcie podkładek ograniczających zakres wysunięcia tłoczyska. Skoro masz 130 mm to znaczy że w Twojej Torze nie ma takiej podkładki i w zależności o ile mm chcesz skrócić skok, tyle mm powinna mieć ta podkładka (dla 100mm - podkładka 30mm, a dla 80mm skoku - podkładka 50mm). Żeby zdobyć taką podkładkę (może nawet bardziej prawidłowe określenie to plastikowa tuleja), będziesz musiał popytać czy ktoś już nie zmieniał skoku i nie została mu taka o odpowiednim dla Ciebie rozmiarze lub też kombinować z dorobieniem tego na własną rękę. Ale tak jak wspomniałem na początku, zajrzyj do tego manuala.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź jak będę miał chwilkę czasu to zajrzę na str. SRAMa i poszukam w razie dalszych pytań napisze tutaj, z tego co napisałeś to będzie on mniej czuły na małe nierówności bo tłoczek będzie ściśnięty na początku tak?

Napisano

Nie napisałem, że będzie mniej czuły. Czułość zależy od ciśnienia, a ono jest różne dla różnych wartości skoku. Nie miałem okazji bawić się Torą ustawioną na 130mm, ale moja jest fabrycznie nastawiona na 100 i na czułość nie narzekam, pod warunkiem że dobrze dobiorę sobie ciśnienie.

Napisano

Tora na 130mm wybiera praktycznie wszystko pomimo iz nie bawiłems ię z ciśnieniem napompowałem do podanego w tabelce, bo sam nie mam pompki.

• 1 rok później...
Napisano

Sorki, że odgrzebuję trupa, ale bez sensu pisać nowy temat skoro taki już istnieje. Wczoraj przyszło mi wymieniać oleje w mojej Torze więc porobiłem trochę zdjęć bebechów. Niestety podczas składania ukręciłem śrubę i teraz czeka mnie zakup nowej, wymienię sobie przy okazji gąbki olejowe :) Trochę informacji: Tłumik motion control jest zalany 130ml oleju 5W, Sprężyna jest zalana 3ml oleju 15W, W goleniach dolnych jest po 15ml oleju 15W. Fotki poniżej.

SNC00058.jpg

SNC00061.jpg

SNC00064.jpg

SNC00065.jpg

SNC00067.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...