Poohcio Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Witam. Prawdą jest, że "szukajka" prawdę Ci powie, ale mnie nie chciała w tym przypadku. Problem opiszę od początku. Posiadam rower Amulet Hacker. Wszystko do tej pory było dobrze. Od czasu do czasu posmarowałem łańcuch i kontynuowałem jazdę. Jako, że mam trochę wolnego czasu to zechciałem wyczyścić go z błota, piachu i smaru. Wszystko przebiegło dobrze. Łańcuch nasmarowałem nie jak dotychczas tylko wymoczyłem w benzynie, umyłem i kropelka oleju do każdego swożnia. Przerzutka tylna umyta, przednia również. Rower skręciłem i oczywiście uśmiech na twarzy jak to technika DIY potrafi wprawić z zachwyt nad samym sobą. Sprawdzam działanie przerzutek. Przednia bez jakiejkolwiek regulacji działa wyśmienicie. Tylna wymagała jedynie lekkiej korekty w naciągnięciu linki. Jednakże mimo, iż przerzuca z góry na dół bez problemu to w jednym miejscu nie jest zadowalająco. Rower ma przejechane około 2000km. Przerzutka działa następująco: 1. Najmniejszy blat z przodu - tryb 8 - ok - tryb 7 - ok - tryb 6 - ok - tryb 5 - ok - tryb 4 - ok - tryb 3 - ok - tryb 2 - wózek jest tak blisko trybu 1wszego, że o niego ociera, a hasłas jest przerażający - tryb 1 - ok (podejrzewam, że tylko dlatego że nie ma trybu większego) 2. Średni blat z przodu - objawy jak powyżej W innych przypadkach jest dobrze. Cicha i stabilna praca napędu. Zastanawiam się co się mogło stać, a pomysłu na poprawę tej wady jakoś nie mogę odnaleźć. Wygląda mi to tak jakby sprężyna, która naciąga całą przerzutkę była już za słaba i mocniejsza sprężyna od wózka po prostu ją przeciąża. Jednakże czy 2000km to nie jest zbyt wcześnie na takie uszkodzenie? Przerzutka ma tylko luzy robocze. Nie była uderzona ani w jakikolwiek sposób modyfikowana czy też traktowana. Nie ma luzów na kółkach prowadzących łańcuch przez wózek. Łańcuch jest nowy. Ale skracałem go do odpowiedniej długości poprzez przeliczenie wszyskich oczek w starym i nowym. Zarówno fabryczny łańcuch jak i nowy przy przełożeniu przód-najmniejszy blat, tył-najmniejszy tryb jest na tyle długi, że naciągnięty wózek nie jest już w stanie naprężyć łańcucha. Wiem, że na takim przełożeniu nie powinno się jeździć i kiedyś jak byłem w serwisie (niestety byłem z przebitym kołem bo nie miałem warunków na naprawę) to powiedziano mi że tak może być bo na takim przełożeniu się nie jeździ. Więc dlaczego wózek ociera o tryb 1 z tyłu? Wkręcanie śrubki naciągającej sprężynę nie daje pożądanych rezultatów. Mama nadzieję, że jasno nakreśliłem opis problemu. Jeśli trzeba będzie fotkę to postaram się złożyć to do kupy i takową zrobić. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 1. Przerzutka jest zbyt blisko kasety. Jest taką śruba regulacyjna z tyłu przerzutki - napiera na hak. Trzeba ją odpowiednio wkręcić. 2. Źle umocowana linka - na przerzutce, przy mocowaniu jest taki rowek. Linka musi leżeć idealnie w nim. 3. Źle wyregulowana przerzutka. Popuść troszkę linkę na baryłce tak żeby wózek nie ocierał i sprawdź czy biegi nadal dobrze działają. Chyba, że miałeś jakieś stuknięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poohcio Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 1. Przerzutka jest zbyt blisko kasety. Jest taką śruba regulacyjna z tyłu przerzutki - napiera na hak. Trzeba ją odpowiednio wkręcić. 2. Źle umocowana linka - na przerzutce, przy mocowaniu jest taki rowek. Linka musi leżeć idealnie w nim. 3. Źle wyregulowana przerzutka. Popuść troszkę linkę na baryłce tak żeby wózek nie ocierał i sprawdź czy biegi nadal dobrze działają. Chyba, że miałeś jakieś stuknięcie. No i wszystko jest ok. Niestety to ja popełniłem błąd. Poszedłem po rozum do głowy i sprawdziłem na stronie Alivio jak wygląda przerzutka, a dokładniej wózek. Co się okazało? Że źle skręciłem wózek. Obróciłem "plecy" wózka o 180 stopni. Teraz jest już wszytsko jak należy. Jeden błąd a tyle pytań . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnum Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 powodem takiego funkcjonaowania jest zle wyregulowana przerzudka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.