mathewisko Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Witam niedawno ściągłem łańcuch za pomocą spinki do przeczyszczenia i ponownego nasmarowania. gdy go ponownie załozyłem w czasie jazdy zauważyłem ze jest zbyt luźny(gdy zjeżdzałem z krawęznika zaczą obijac o ramę) Przed sciągnięciem nic takiego sie nie dzialo. jak to naprawić? ps.wszystko w rowerze jest nowe(rower ma 2 tygodnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Skoro mówisz, że rower jest nowy to nie jest wina łańcucha tylko przerzutki tylnej, a dokładniej jej napinacza. Może źle "przeplotłeś" łańcuch przez wózek przerzutki (co jest raczej mało możliwe...) albo przerzutka się uszkodziła. Inna opcja jest taka, że może po prostu tak było tylko do tej pory tego nie zauważyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Obijania łańcucha o ramę nie unikniesz w rowerach z przerzutkami. Zawsze będzie się obijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Może po prostu łańcuch za długi. Niby w rowerach z tylną przerzutką SRAMA łańcuch tak nie lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathewisko Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 własnie ze lanuch jest w sam raz, i ja wiem ze obijac zawsze bedzie, ale teraz mocniej obija, praktycznie na kazdym przelozeniu oprocz 3:1. Niewiem co z tym zrobic poradzcie cos!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Może brudny łańcuch był sztywniejszy, wyczyściłeś, porządnie nasmarowałeś i jest luźniejszy. Owszem, możesz spróbować skrócić łańcuch, dzięki czemu bardziej naciągniesz sprężynę wózka przerzutki tylnej, przez co i łańcuch. Zawsze też możesz założyć neoprenową osłonkę na ramę, co zmniejszy odczucia obijania łańcucha o ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathewisko Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 a moze to byc tez wina zle wyregulowanej przerzutki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 a moze to byc tez wina zle wyregulowanej przezutki ? Nie Prędzej wina zużytej przerzutki lub za długiego łańcucha. Mam nadzieje, że nie używasz przełożenia 3/1 na co dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathewisko Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 nie nie używam max jeżdze na 2:7 ale to chyba nie jest możliwe ze po 2 tygodniach przerzutka sie zuzyla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 TocaS-owi chodziło o "skrajność" takiego przełożenia, łańcuch jest w niekorzystnym ustawieniu. Najlepiej stosuj zasadę, że dla najmniejszego trybu na korbie przypadają z tyłu przełożenia 1-3 , dla środkowego trybu 4-6 i dla blatu 7-9. W praktyce trochę naginam tą zasadę w kierunku blatu, już dla 5 koronki lubię sobie wrzucić blat A w temacie, łańcuch musi latać, gdy nie ciągniesz korbą i radą na to jest osłonka, ja robię z izolacji cieplnej do rur i chwalę, tanio i dobrze, jak się zniszczy to robimy nową i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 ja robię z izolacji cieplnej do rur i chwalę, tanio i dobrze, jak się zniszczy to robimy nową i już Ja natomiast robie z izolacji chłodniczej i też dobrze Co do przełożeń dla 3 blatu od 5 biegu u mnie łańcuch idzie w linii prostej więc tak go używam od 5, dla drugiego blatu tył od 2 do 8, pierwszego nie używam nie mniej jeśli potrzeba to dla 1 przód tył 1,2,3. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathewisko Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 TocaS-owi chodziło o "skrajność" takiego przełożenia, łańcuch jest w niekorzystnym ustawieniu. Najlepiej stosuj zasadę, że dla najmniejszego trybu na korbie przypadają z tyłu przełożenia 1-3 , dla środkowego trybu 4-6 i dla blatu 7-9. Nawet nie wiedzialem o tej zasadzie,wkoncu jestem początkujący:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.