tuzin695 Napisano 7 Sierpnia 2009 Napisano 7 Sierpnia 2009 Jako że dopiero zapoznaje się dokładniej z rowerem i wszystkimi skomplikowanymi częściami nie wiem co się dzieje z moim rowerem. Przy pedałowaniu ciągle w tej samej pozycji coś strzela. W internecie czytałem że to może być suport. Rower przejechał już 900km Proszę o pomoc
Mod Team bogus Napisano 7 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2009 Przypuszczam że to suport montowany na kwadrat, więc raczej to nie jego sprawka, bo takowe rzadko padają po takim przebiegu. Raczej celowałbym w pedały, szczególnie jeśli są plastikowe. Postaraj się na chwilę pożyczyć dobre pedały i wkręć je do swojego roweru, wtedy powinny rozwiać się wszystkie wątpliwości.
tuzin695 Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Napisano 7 Sierpnia 2009 No niewiem bo mam raczej dobre aluminiowe pedały
adriansocho Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 Jako że dopiero zapoznaje się dokładniej z rowerem i wszystkimi skomplikowanymi częściami nie wiem co się dzieje z moim rowerem. Przy pedałowaniu ciągle w tej samej pozycji coś strzela. W internecie czytałem że to może być suport. Rower przejechał już 900km Proszę o pomoc znaczy się przy każdym obrocie pedałów, w tej samej pozycji, jest takie stęknięcie? To moze być suport a może być też trochę piaskowego syfu na łączeniu oś suportu - kwadrat korby. A jeśli stękanie występuje bardziej losowo podczas pedałowania to możliwe, że niedokręcony mostek, kiera, siodełko, sztyca. Często ludzie myślą, że to w korbach strzela a to strzela wtedy gdy się zmienia obciążenie na rowerze czy pozycja nóg na siodełku.
fotobiker Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 ja mialem taki sam przypadek i rowniez myslalem ze to suport,jednak byla to wina pedalow (aluminiowych)bo po zmianie na pedaly spd zgrzytanie ucichlo
michu2005 Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 Ja kupiłem kellys scarpe i po 30 km słyszę że coś strzela przy podniesieniu prawej pedały do góry, zawsze w tym samym położeniu mam nadzieje, że to pedała (plastik). Trochę dziwne byłoby gdyby to suport bo to nowy rower, jak myślicie?
cytryn Napisano 12 Sierpnia 2009 Napisano 12 Sierpnia 2009 W moim giancie też słychać od samego początku (dopiero 100 km zrobiłem ) jak naciskam prawą nogą na pedał , wydaje mi się że to z suportu, pedały mam aluminiowe .
peterpz Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Ja właśnie wściekłem się na mój rower. Brat z moim ojcem (mechanikiem) stwierdzili, że strzela w pedałach. Kupiłem nowe wierząc im, dokręciłem mocno i strzela tak samo. Nie pomyślałem o podstawowym fakcie, że strzelanie jest symetryczne, tzn tak samo jest przy nacisku z każdej ze stron. Dokręciłem też korby do suportu, bo pomyślałem, że może na tych kwadratach strzela ale nie. To mogą być łożyska suportu? Nigdy się z czymś takim jeszcze nie spotkałem, a na rowerach jeżdżę 15 lat. I coś Wam powiem! Aluminiowe korby to badziew!
supergdynia Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Kuzyn miał ten sam problem - suport do wymiany.
peterpz Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Może nie. Właśnie dokonaliśmy dogłębnego przeglądu (na to, że to nie łożyska suportu wskazywało to, że nie ma żadnego luzu. Okazało się, że metalowa wkręcana część do suportu (ta w której kręci się łożysko, nie wiem jak to nazwać) po prostu w gwincie się rusza. Być może jest niedokręcone, jednak naprawę i dalszą diagnozę przeprowadzę jutro. Mogła się popuścić po prostu kontra. Suport nie był ruszany od nowości, to pierwszy i ostatni rower kupiony na allegro.
fw66 Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 |Przez miesiąc męczyłem się ze strzelaniem w suporcie. Czyszczenie nic nie dawało. Smarowanie też nie. Pedały wykluczyłem na początku. W końcu wymieniłem łożyska (suport KCNC z łożyskami zew.) - bez zmian. Już zacząłem podejrzewać ramę i myślałem że będę musiał tak jeździć. Aż tu los zrządził że złapałem z tyłu kapcia. Postanowiłem przy okazji zdjąć i wyczyścić kasetę. Po założeniu koła ... cisza Myślę że to był brud między bębenkiem a kasetą. A dałbym głowę że to na pewno strzela suport. Tym bardziej że naciskając na pedały, stopami czułem "strzały". Więc zanim zaczniecie wymieniać łożyska lub całe wkłady, najpierw wyczyście bębenek i kasetę
pueblo Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 witam, mam podobny problem, mam hexagona v6 i przejchane 1000 km i zaczeło coś strzelać co jeden obrót korby, strzela nawet bez obciązenia (kręcąc do tyłu na postoju). Co to może być bo zaczyna mnie te stukanie wnerwiać. pozdr
konrado27 Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Miałem niedawno ten sam problem na początku myślałem ze dźwięk dobiega z suportu już miałem nawet go wymieniać ale pomyślałem co mi szkodzi przełożyć pedały z innego roweru i ciszaaa... strzelanie ustało. Rozkręciłem pedały nasmarowałem łożyska, przeczyściłem miejsca gdzie przykręca się metalowe nakładki do tej aluminiowej części w środku dokręciłem na maxa i już nie strzelają. Warto sprawdzić pierw pedały bo łatwo je odkręcić
pueblo Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Miałem niedawno ten sam problem na początku myślałem ze dźwięk dobiega z suportu już miałem nawet go wymieniać ale pomyślałem co mi szkodzi przełożyć pedały z innego roweru i ciszaaa... strzelanie ustało. Rozkręciłem pedały nasmarowałem łożyska, przeczyściłem miejsca gdzie przykręca się metalowe nakładki do tej aluminiowej części w środku dokręciłem na maxa i już nie strzelają. Warto sprawdzić pierw pedały bo łatwo je odkręcić jednak to nie pedały, po demontażu stukanie nie ustąpiło
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.